Beleid stamceltherapie

Het falen van het Nederlands beleid bij stamceltherapie

ArtroseBlog krijgt vaak de vraag of wij het proces voor commerciële toepassingen met stamcellen bij artrose in Nederland kunnen versnellen. Het is dan ook voor veel mensen onbegrijpelijk dat regeneratieve geneeskunde in Nederland door beleid niet van de grond komt. Terwijl met stamcellen in de VS gewrichtsproblemen succesvol worden behandeld.

Maar dichter bij huis zijn nu ook commerciële stamcel klinieken te vinden. Bijna in elk Europees land kan men met gewrichtsklachten een behandeling met stamcellen krijgen, behalve dan in Nederland. En dit terwijl er een Nederlander op de hoogste stoel zit bij de ISSCR, een soort van wereldwijde elitaire club dat overheidsbeleid wilt bepalen met betrekking tot, ja hoe kan het dan ook, stamceltherapie.

Inmiddels zijn er alleen al in de VS meer dan 600 commerciële klinieken gespecialiseerd in de behandeling met lichaamseigen cellen om kapot weefsel in gewrichten te herstellen. Hoe denken de Nederlandse stamcelonderzoekers hierover?

Kijk bijvoorbeeld naar Hans Clevers, voormalig directeur van het Hubrecht Laboratorium en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Clevers karakteriseert commerciële stamcel klinieken als ‘uitwassen’. Ook wilt hij de Nederlandse samenleving behoeden van kanker, infecties en beschadigt weefsel. Want volgens Clevers, in een interview op tv als expert, kun je dat allemaal krijgen wanneer je cellen in een gewricht spuit.

Met dank aan toenmalige minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD-er) en machtige lobbyisten zijn commerciële stamcel klinieken sinds 2006 in Nederland verboden. Dit beleid is om de gezondheid van de patiënt te beschermen.

Ferme uitspraken van hoogleraar en microbioloog Hans Clevers. Maar tegelijk geeft hij ook het Nederlands falen toe. Hij zegt namelijk dat Nederlandse onderzoekers al meer dan 20 jaar aan het onderzoeken zijn (hallo subsidie). Maar helaas zonder het behalen van resultaten. Althans geen resultaten voor de patiënt.

Zoals een lezer van ArtroseBlog al eerder aangaf: “Vergeet het maar in Nederland. Hier gebeurt veel op universiteitsgebied, maar dat is het dan ook wel. Je kunt je nergens aanmelden.” Oftewel het onderzoek is goed voor de carrière van de onderzoeker, maar niet voor de patiënt.

Toch hebben wetenschappers in de VS met klinische onderzoeken echte resultaten behaalt. Het hele verhaal van Hans Clevers over het krijgen van kankercellen, infecties en beschadigt weefsel kan dus naar het land der fabelen worden gestuurd.

15 Reacties

 1. Clevers is al een jaar of 5 niet meer de directeur van het Hubrecht instituut, dat is prof. Alexander van Oudenaarden. Het Hubrecht maakt geen deel uit van de universiteit Utrecht. Er is wél een samenwerking tussen het UMC Utrecht en het Hubrecht. Het merendeel van het Hubrecht, en dus ook de groep van Clevers doen fundamenteel onderzoek, dat is per definitie niet bedoeld om patiënten direct te helpen, maar om fundamentele dingen te leren. Als er praktische toepassingen zijn dan is het volgens mij waarschijnlijk dat het UMC die oppakt. (Die trouwens onderzoek doen naar artrose). Clevers is erg voorzichtig met stamcel therapie als de heilige graal te bestempelen, misschien te voorzichtig, maar het is een erg nieuw veld waar nog amper lange-termijn onderzoek is gedaan.

  1. Ik wil dat graag geloven, maar we zijn hier ontzettend goed in het keer op keer opnieuw uitvinden van het wiel. Daardoor lijden mensen veel te lang veel te veel pijn. Het ergste is dat bepaalde behandelingen die in omliggende landen en in de VS gangbaar zijn (!!) ook niet gebruikt worden. Artrose patiënten hadden bij bosjes geholpen kunnen worden en pijnloos kunnen lopen. Ook met rug problemen – artrose van de tussenwervelschijven – . Ik ben niet zo blij met mensen die telkens weer blijven hameren dat er geen lang termijn onderzoeken gedaan zijn. Haal ze dan uit Duitsland, of België, of desnoods uit de VS. Ze zijn er. Gebruik ze dan ook.

 2. Ik heb heel veel last van mijn polsen en wil graag de stamceltherapie proberen. Heb gebeld naar Antwerpen maar daar doen ze geen handen en polsen, waar kan ik wel terecht hiervoor? en wat zijn de kosten ongeveer?

 3. Die vraag rijst ook bij mij. Hoe regel je dat en wordt het vergoed? Anders wordt het een tweedeling tussen rijk en arm. Lijkt me niet gezond.
  Met stamceltherapie kan je in elk geval knieën, heupen en misschien ook schouders aanpakken en, dat las ik onlangs, ook de ruggengraat. De tussenwervelschijven dus. Het zou enorm veel zorg schelen, als mensen bij wie dat nog kan, zo geholpen kunnen worden. De PRP injecties die ik in mijn linkerknie krijg voldoen minder goed dan ik hoopte. Kort geleden mijn 3e gehaald. Ik wil verder, maar kunnen mensen die afhankelijk zijn van de zorgverzekeraar geholpen worden? Of moeten we werkloos toekijken hoe rijke patiënten lachend terugkeren uit het buitenland? En wij mogen krom groeien van de pijn? Heet dat niet discriminatie?

  1. De kloof tussen arm en rijk is er al, met dank aan de EU. Die verrijken zichzelf met het geld waar iedereen heel hard voor heeft gewerkt. En juist mensen die zo hard hebben gewerkt zijn ook DIE mensen die artrose hebben, maar het NIET kunnen betalen. Wij Nederlanders zijn als (toen nog) een rijk landje keihard genaaid, met dank aan de regering die daar alleen maar zitten voor zichzelf en met een geweldige baan bij de EU. En de steeds duurdere medische zorg wordt voor de hardwerkende arbeiders meer en meer onbereikbaar. Het is gewoon te triest voor woorden, maar laten we vooral BLIJVEN stemmen op deze politieke partijen die dit voor de hardwerkende arbeiders ONMOGELIJK maken om de stamceltherapie te krijgen. Stelletje uitzuigers in Den Haag en Brussel. Groetjes van Kaat die ook Polyartrose en Polyneuropathie heeft en die deze therapie OOK NIET kan betalen.

  1. Geachte J.P.Heinen, als u al vindt dat Hans Clevers een schurk is, dan zou u eens andere websites met goede journalistiek moeten bezoeken. In plaats van de door de overheid betaalde NPO, NOS en alle andere propaganda kanalen die de hardwerkende burgers keihard staan voor staan te liegen. Kijk eens ( niet verplicht hoor) op naar de sites zoals Geenstijl of TPO of DDS (de dagelijkse standaard) daar staat de waarheid. Groetjes van Kaat

 4. Ik heb regelmatig contact gehad met de Universiteit van Twente, omdat de behandeling en gebruik van injecteerbaar kraakbeen in een vergevorderd stadium was. De verwachting was dan ook dat in begin 2018 begonnen zou worden om het op mensen te gaan toepassen. Begin 2018 gebeld naar de Universiteit Twente die mij antwoordde dat het nog zeker tot 2020 zou duren voordat het op mensen zou worden toegepast. Verder werd mij verteld dat het dan zal worden gebruikt voor mensen die in het begin stadium van artrose zijn. Ik ben man van 68 jaar en zou zeker niet in aanmerking komen voor een behandeling, misschien in een later stadium. Op mijn vraag of er geen uitwisseling van ervaringen zijn met artsen in Amerika die al jaren succesvol kraakbeen injecteren was het antwoord negatief. Bij navraag bij de zorgverzekering bleek mij dat er geen vergoeding is voor klinieken binnen Europa die wel gebruik maken van celtherapie. Er is door de staat 25 miljoen euro ter beschikking gesteld voor wetenschappers om de strijd tegen artrose aan te gaan en een therapie te onderzoeken / uitwerken. Ik denk dat dit verdwijnt in het volgende grote gat zonder resultaten. Misschien dat er over 10 tot 15 jaar een therapie wordt ontwikkeld want ze zijn op de goede weg …….. Dit is het antwoord van veel wetenschappers. Ze maken de mensen blij met een dooie mus en doen alleen deze uitspraken puur voor het publiceren. Waar is het idealisme van wetenschappers gebleven om daadwerkelijk iets voor de mensheid te betekenen in plaats van hun zakken te vullen en een goed betaalde job, zonder er een prestatie tegenover te stellen.

  1. Precies. Ik heb het ook geprobeerd. Hun reactie was behoorlijk pinnig. Wat ik zo jammer vind is dat het Reumafonds enthousiast gaat vragen om donaties. Ze zijn natuurlijk nodig, maar het zijn ook berichten die mensen blij maken met een dode mus. We mogen/kunnen nooit meedoen met proeven. ZIJ kiezen die mensen wel uit. Maar wanneer? Geen mens die dat weet. De VS methodes werken. Gebruik die alvast. Nu moeten mensen blijven lijden? Calvinistisch, net zoals dat je niet zelf mag uitmaken, wanneer je dood wilt gaan. Schrijnend is deze manier van omgaan met zieke mensen die beter willen worden. Dan ook kunnen, als de VS methoden toegepast worden (in elk geval een jaar of 10) en die toch geen enkele kans krijgen. Als je het kunt betalen heb je alle mogelijkheden in het buitenland. Mensen die het niet zelf kunnen betalen kunnen ernaar fluiten?? Wat is dat toch voor rare mentaliteit in Nederland?

 5. Ik ben geen deskundige , maar heb aan beide duimen artrose , het lijkt mij toch niet zo indien in Amerika er een werkende therapie is ,dat dat hier dan niet zou worden opgepakt , of dat het geen wereldnieuws zou zijn, en er direct een Nobelprijs aan vast zou zitten.
  Laat je niet van alles wijsmaken mensen , er lijden tientallen miljoenen mensen aan artrose , dus indien er een remedie wordt gevonden is dat echt wel wereld nieuws ….en ik heb nog niets gehoord ….

  1. Nou Sander, zo erg is het inderdaad niet, maar wel is Nederland op wetenschappelijk terrein een beetje arrogant en denkt het vaak beter te weten, waardoor we hier soms achter lopen op andere landen. Niet altijd, maar het is Nederland soms wel een beetje in de bol geschoten 🙂

 6. Beste Sander, lees dit eens:
  Intra-articular injections of MSCs have resulted in pain and functional improvement in a number of preclinical and clinical trials.
  Importantly, recent limited case series evidence has shown regrowth of cartilage volume and disease modification following MSC injections.
  Whilst recognizing the low level of scientific evidence (Level IV), a significant increase in cartilage volume in an accepted degenerative and progressive condition represents an exciting development.
  https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-016-1085-9

 7. Dat krijg je als je alleen maar bezighoud met intergratie en de zorg links laat liggen. Ik hoor jullie wel weer met de volgende verkiezingen. Gr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *