Beleid stamceltherapie

Het falen van het Nederlands beleid bij stamceltherapie

ArtroseBlog krijgt vaak de vraag of wij het proces voor commerciële toepassingen met stamcellen bij artrose in Nederland kunnen versnellen. Het is dan ook voor veel mensen onbegrijpelijk dat regeneratieve geneeskunde in Nederland door beleid niet van de grond komt. Terwijl met stamcellen in de VS gewrichtsproblemen succesvol worden behandeld.

Maar dichter bij huis zijn nu ook commerciële stamcel klinieken te vinden. Bijna in elk Europees land kan men met gewrichtsklachten een behandeling met stamcellen krijgen, behalve dan in Nederland. En dit terwijl er een Nederlander op de hoogste stoel zit bij de ISSCR, een soort van wereldwijde elitaire club dat overheidsbeleid wilt bepalen met betrekking tot, ja hoe kan het dan ook, stamceltherapie.

Inmiddels zijn er alleen al in de VS meer dan 600 commerciële klinieken gespecialiseerd in de behandeling met lichaamseigen cellen om kapot weefsel in gewrichten te herstellen. Hoe denken de Nederlandse stamcelonderzoekers hierover?

Kijk bijvoorbeeld naar Hans Clevers, voormalig directeur van het Hubrecht Laboratorium en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Clevers karakteriseert commerciële stamcel klinieken als ‘uitwassen’. Ook wilt hij de Nederlandse samenleving behoeden van kanker, infecties en beschadigt weefsel. Want volgens Clevers, in een interview op tv als expert, kun je dat allemaal krijgen wanneer je cellen in een gewricht spuit.

Met dank aan toenmalige minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD-er) en machtige lobbyisten zijn commerciële stamcel klinieken sinds 2006 in Nederland verboden. Dit beleid is om de gezondheid van de patiënt te beschermen.

Ferme uitspraken van hoogleraar en microbioloog Hans Clevers. Maar tegelijk geeft hij ook het Nederlands falen toe. Hij zegt namelijk dat Nederlandse onderzoekers al meer dan 20 jaar aan het onderzoeken zijn (hallo subsidie). Maar helaas zonder het behalen van resultaten. Althans geen resultaten voor de patiënt.

Zoals een lezer van ArtroseBlog al eerder aangaf: “Vergeet het maar in Nederland. Hier gebeurt veel op universiteitsgebied, maar dat is het dan ook wel. Je kunt je nergens aanmelden.” Oftewel het onderzoek is goed voor de carrière van de onderzoeker, maar niet voor de patiënt.

Toch hebben wetenschappers in de VS met klinische onderzoeken echte resultaten behaalt. Het hele verhaal van Hans Clevers over het krijgen van kankercellen, infecties en beschadigt weefsel kan dus naar het land der fabelen worden gestuurd.