Frisdrank drinken versnelt artrose

Lijd je aan artrose of vermoed je dat je ontvankelijk bent voor artrose, dan doe je er goed aan om gesuikerde frisdranken links te laten liggen. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat dagelijks een glas cola drinken artrose dubbel zo snel laat ontwikkelen.

Hoe is dit onderzocht?
Het door het Brigham and Women’s Hospital in Boston (Verenigde Staten) uitgevoerde onderzoek heeft 2.149 patiënten waarvan bekend was dat ze aan knieartrose leden gedurende een periode van vier jaar elk jaar onderzocht op de mate waarin de ruimte tussen gewrichten (kraakbeen) was afgenomen. Bovendien werden de testsubjecten bevraagt op hoeveel gesuikerde frisdranken zij dronken en werd er gemeten wat hun BMI (body mass index) op dat moment was. Op die manier was het mogelijk een koppeling te maken tussen het effect van balans in lichaamsgewicht, mate van frisdrank consumptie en de afname van kraakbeen.

Effect bij mannen
Na controle voor BMI – overgewicht draagt ook bij tot artrose – en andere risicofactoren, zoals leeftijd en aantoonbare gewrichtspijnen, bleek dat de ruimte russen de gewrichten met 0,59 mm was afgenomen bij de mannen die 5 frisdrankjes dronken per week. Bij mannen die geen gesuikerde frisdrank dronken was dit ‘slechts’ 0,29 mm.

Vooral magere mannen ondervinden een verslechtering

Het frappante is dat vooral magere mannen (normaal gewicht) een snelle ontwikkeling van artrose meemaken wanneer ze op dagelijkse basis een gesuikerde frisdrank nuttigden. Zwaarlijvige mannen daarentegen ondervonden minder achteruitgang.

En hoe zit het met vrouwen dan?
Bij vrouwen bleek het (negatieve) effect van gesuikerde frisdrank enkel aantoonbaar te zijn bij vrouwen met een normaal lichaamsgewicht. Vrouwen met onder- of overgewicht konden geen significante verslechtering zien in de artrose ontwikkeling.

Wat kan ik met deze bevindingen?

Het drinken van frisdrank, dus ook de diet-varianten, is niet gezond. Je word er dik van en krijgt voedingsstoffen binnen die je van nature niet hoort binnen te krijgen. De diet-varianten zorgen er daarnaast voor dat je bloedsuikerspiegel sneller daalt, waardoor je eerder trek krijgt om te eten.

Het is altijd verstandiger om een kop thee, kop koffie (zonder suiker) of water te drinken. Dit onderzoek maakt het duidelijk dat je hiermee ook de kans op en een verslechtering van de gewrichtsconditie voorkomt.

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 122 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Jansen
Peter Jansen
3 jaren geleden

Weet u ook iets van het effect van suikervrije cola op artrose?