Geneesmiddelen voor artrose

Geneesmiddelen voor artrose: werken ze?

Artsen schrijven vaak medicijnen voor bij artrose om de symptomen en de voortschrijding van de ziekte in bedwang te houden. Er bestaan verschillende groepen geneesmiddelen die kunnen worden ingezet.

  • aceetanilidederivaten
  • corticosteroïden
  • coxib’s
  • glucosamine
  • NSAID’s
  • serotonineheropnameremmers

Hoewel niemand echt graag medicijnen gebruikt, volgen mensen over het algemeen wel het behandelschema in overeenstemming met het advies van hun dokter op. Ze willen hun ziekte de baas zijn en hopen dat door het opvolgen van de aanbevolen behandelingen de voorgeschreven medicijnen werkzaam zullen zijn. Omdat artrose een chronische ziekte kan zijn, blijven mensen vaak jarenlang artrose medicijnen gebruiken.

Niet iedereen krijgt dezelfde geneesmiddelen of combinatie van medicijnen voorgeschreven bij pijnlijke gewrichten. De patiënt zelf bepaalt, met vallen en opstaan, wat voor hem het beste werkt. Het kan nodig zijn diverse medicijnen uit te proberen voordat arts en patiënt kunnen besluiten welk behandelingsregime het beste is.

Hoe merk je dat jouw medicatie niet werkt en dat het tijd voor iets anders is? Je bent dan in wezen niet tevreden over hoe je je voelt. Je hebt het idee dat je jouw pijnsymptomen nog niet de baas bent en dat je jouw dagelijkse routine verstoren. Maar er is een vraag die nog veel moeilijker te beantwoorden is: hoe weet je dat je medicatie wel werkt?

1. Weet waarom je een voorgeschreven medicijn inneemt
Elk medicijn heeft een indicatie, dat wil zeggen een reden waarom het voorgeschreven wordt. Je dient te weten welke rol het moet spelen, hoe het in het lichaam werkt en wat je kunt verwachten als je het inneemt. In de laatste alinea van dit artikel vertel ik je hoe je alle informatie gemakkelijk kunt opzoeken.

2. Stel vast hoe je je voelt
Beoordeel hoe je je voelt sinds je de medicijnen gebruikt in vergelijking tot hoe je je voelde voordat je ze nam. Voel je je in totaliteit beter? Zijn specifieke symptomen in intensiteit afgenomen? Denk je dat de medicatie doet wat het zou moeten doen (bijvoorbeeld: pijnmedicatie moet je pijn verminderen)? Jij alleen weet hoe je je voelt. Jij alleen kan subjectief beoordelen of het medicijn werkzaam is.

3. Houd de pijnintensiteit bij
Als je een symptomendagboek bijhoudt, kun je trends ontdekken. Als je elke dag opschrijft hoe je je voelt aan de hand van een pijnschaal of een mobile-app, kun je de heftigheid van jouw pijn optekenen. Het is dan gemakkelijk om na een bepaalde periode te beoordelen of je je nu beter, slechter of hetzelfde voelt. Je kunt dit ook aan jouw arts laten zien zodat indien nodig de behandeling kan worden bijgesteld op basis van het verloop van jouw symptomen.

4. Evalueer jouw activiteitspeil
Op dezelfde manier waarop je jouw symptomen evalueert, kun je ook jouw activiteitspeil beoordelen. Ben je actiever sinds je deze medicijnen neemt? Ben je beter in staat jouw dagelijkse activiteiten vol te houden? Ben je minder vermoeid? Kun je meer uitgaan? Beoordeel welke invloed de medicijnen hebben op jouw activiteiten binnen- en buitenshuis.

5. Bloedonderzoeken helpen de vooruitgang te registreren
Bepaalde bloedonderzoeken zoals de bezinkingsgraad van rode bloedlichaampjes of CRP (C-reactief eiwit), kunnen ontstekingen meten. Hoewel de onderzoeken geen specifieke ontstekingen opsporen, kunnen ze toch nuttig zijn door trends aan te geven. Met periodiek onderzoek kun je waarnemen of de uitslagen verbeteren of verslechteren. Een voortdurend verhoogde bezinking of CRP kan erop duiden dat de medicijnen de ontsteking niet in bedwang houden.

6. Let op bijwerkingen of op andere medicijnen die de werking kunnen beïnvloeden
Als je vindt dat jouw artrose medicijnen niet helpen, ga dan eens na of er misschien bijwerkingen zijn die de werkzaamheid beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld duizelig wordt van een bepaald medicijn, zul je het nut van dat medicijn nauwelijks merken. Bespreek een nare bijwerking altijd met een arts om zo te bepalen of het te wijten is aan de medicatie of dat het ligt aan de combinatie met andere medicijnen die je gebruikt.

7. Neem periodiek met jouw arts de medicatie door
Je kunt gemakkelijk vastroesten in de sleur van een medicatieregime. Als je een bepaald medicijn al lang gebruikt, kan het zijn dat een verminderde werkzaamheid je niet meer opvalt. Vaste gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Bespreek periodiek al je medicijnen met een arts en stel opnieuw vast of ze je wel of niet helpen.

8. Stop niet op eigen houtje met een bepaald medicijn
Als je denkt dat één of meerdere medicijnen niet meer helpen, praat dan met een arts. Beslis niet op eigen houtje dat je ermee stopt. Bepaalde medicijnen kunnen ernstige schade ten gevolge hebben als er plotseling mee wordt gestopt. Wees altijd open en eerlijk tegenover de arts over wat je doet of van plan bent te doen. Beslis samen met een arts of een dosering aangepast moet worden of dat het beter is over te schakelen op een ander medicijn.

Informatie over artrose geneesmiddelen opzoeken?

Praktijkgerichte en ondersteunende informatie over geneesmiddelen en hun toepassingen kan je gemakkelijk online raadplegen in het Farmacotherapeutisch Kompas. Deze informatie is eigenlijk bedoel voor (aspirant) artsen. Klik op de onderstaande links om door te gaan.

Geneesmiddelgroepen van artrose