Geneesmiddelen tegen artritis: werken ze?

Artsen schrijven vaak medicijnen voor bij artrose om de symptomen en de voortschrijding van de ziekte in bedwang te houden. Er zijn verschillende categorieën van medicatie bij artritis: NSAIDs (niet-steroïde anti-inflammatoire drugs), analgetica (pijnstillers), DMARDs (ziekteverloop beïnvloedende geneesmiddelen tegen reuma), biologische middelen, en corticosteroïden.
Hoewel niemand echt graag medicijnen gebruikt, volgen mensen met artritis over het algemeen wel het behandelschema in overeenstemming met het advies van hun dokter op. Ze willen hun ziekte de baas zijn en hopen dat door het opvolgen van de aanbevolen behandelingen de voorgeschreven medicijnen werkzaam zullen zijn. Omdat artritis een chronische ziekte kan zijn, blijven mensen vaak jarenlang hun medicijnen gebruiken.
Niet iedereen die aan artritis lijdt krijgt dezelfde geneesmiddelen of medicijnencombinatie voorgeschreven. De patiënt zelf bepaalt, met vallen en opstaan, wat voor hem het beste werkt. Het kan nodig zijn diverse medicijnen uit te proberen voordat arts en patiënt kunnen besluiten welk behandelingsregime het beste is.
Hoe merkt u dat uw medicatie niet werkt en dat het tijd voor iets anders is? U bent dan in wezen niet tevreden over hoe u zich voelt. U hebt het idee dat u uw artritissymptomen nog niet de baas bent en dat ze uw dagelijkse routine verstoren. Maar er is een vraag die nog veel moeilijker te beantwoorden is: hoe weet u dat uw medicatie wel werkt?
1. Weet waarom u een bepaalde medicijn inneemt
Elk medicijn heeft een indicatie, dat wil zeggen een reden waarom het voorgeschreven wordt. U dient te weten welke rol het moet spelen, hoe het in het lichaam werkt en wat u kunt verwachten als u het inneemt. Bijvoorbeeld: analgetica worden genomen om reumatische pijnen te verlichten. NSAIDs worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen. DMARDs worden gebruikt om de activiteit van de ziekte te vertragen en om het voortschrijden van de kwaal te voorkomen. Als u weet hoe een geneesmiddel werkt, kunt u beter bepalen of het helpt.
2. Stel vast hoe u zich voelt
Beoordeel hoe u zich voelt sinds u de medicijnen gebruikt in vergelijking tot hoe u zich voelde voordat u ze nam. Voelt u zich in totaliteit beter? Zijn specifieke symptomen in intensiteit afgenomen? Denkt u dat de medicatie doet wat het zou moeten doen (bijvoorbeeld: pijnmedicatie moet uw pijn verminderen)? U alleen weet hoe u zich voelt. U alleen kunt subjectief beoordelen of het medicijn werkzaam is.
3. Houd de pijnintensiteit bij
Als u een symptomendagboek bijhoudt, kunt u trends ontdekken. Als u elke dag opschrijft hoe u zich voelt aan de hand van een pijnschaal of een IPhone-app, kunt u de heftigheid van uw pijn optekenen. Het is dan gemakkelijk om na een bepaalde periode te beoordelen of u zich nu beter, slechter of hetzelfde voelt. U kunt dit ook aan uw arts laten zien zodat indien nodig de behandeling kan worden bijgesteld op basis van het verloop van uw symptomen.
4. Evalueer uw activiteitspeil
Op dezelfde manier waarop u uw symptomen evalueert, kunt u ook uw activiteitspeil beoordelen. Bent u actiever sinds u deze medicijnen neemt? Bent u beter in staat uw dagelijkse activiteiten vol te houden? Bent u minder vermoeid? Kunt u meer uitgaan? Beoordeel welke invloed de medicijnen hebben op uw activiteiten binnen- en buitenshuis.
5. Bloedonderzoeken helpen de vooruitgang te registreren
Bepaalde bloedonderzoeken zoals de bezinkingsgraad van rode bloedlichaampjes of CRP (C-reactief eiwit), kunnen ontstekingen meten. Hoewel de onderzoeken geen specifieke ontstekingen opsporen, kunnen ze toch nuttig zijn door trends aan te geven. Met periodiek onderzoek kunt u waarnemen of de uitslagen verbeteren of verslechteren. Een voortdurend verhoogde bezinking of CRP kan erop duiden dat de medicijnen de ontsteking niet in bedwang houden.
6. Let op bijwerkingen of op andere medicijnen die de werking kunnen beïnvloeden
Als u vindt dat uw artritismedicijnen niet helpen, ga dan eens na of er misschien bijwerkingen zijn die de werkzaamheid beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld duizelig wordt van een bepaald medicijn, zult u het nut van dat medicijn nauwelijks merken. Bespreek een nare bijwerking altijd met uw arts om zo te bepalen of het te wijten is aan de artritismedicatie of dat het ligt aan de combinatie met andere medicijnen die u gebruikt.
7. Neem periodiek met uw arts de medicatie door
U kunt gemakkelijk vastroesten in de sleur van uw medicatieregime. Als u een bepaald medicijn al lang gebruikt, kan het zijn dat een verminderde werkzaamheid u niet meer opvalt. Vaste gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Als ik mezelf als voorbeeld neem: ik heb een bepaald medicijn zeventien jaar lang genomen. Op een gegeven moment kreeg ik het niet meer vanwege redenen die niets met de werkzaamheid van het medicijn te maken hadden. Ik heb het daarna nooit meer genomen en er was geen verschil waar te nemen in mijn artritis, of ik het nu wel of niet gebruikte. Besprek periodiek al uw medicijnen met uw arts en stel opnieuw vast of ze u wel of niet helpen.
8. Stop niet op eigen houtje met een bepaald medicijn
Als u denkt dat één of meerdere medicijnen niet meer helpen, praat dan met uw arts. Beslis niet op eigen houtje dat u ermee stopt. Bepaalde medicijnen kunnen ernstige schade ten gevolge hebben als er plotseling mee wordt gestopt. Wees altijd open en eerlijk tegenover uw arts over wat u doet of van plan bent te doen. Beslis samen met uw arts of een dosering aangepast moet worden of dat het beter is over te schakelen op een ander medicijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *