Gescheurde kruisband laten genezen

Elk jaar verscheuren veel mensen hun voorste kruisband (ACL) in hun knie. Artsen van het Boston Children’s Hospital hebben nu een innovatieve manier ontwikkeld om de gescheurde kruisband te genezen in plaatst van te vervangen. De kans op het verkrijgen van artrose op latere leeftijd wordt hiermee sterk verkleind [1] ACL Program | BEAR Published Research . Momenteel krijgen 80% van de patiënten na een operatie binnen 15 jaar een versleten knie (artrose).

Huidige behandeling bij gescheurde kruisband

De gescheurde kruisband wordt tijdens een operatie vervangen door peesweefsel. Artsen gebruiken hiervoor een deel van de kniepees of een deel van de pees van de hamstring. Mensen zonder een actieve levensstijl worden vaak niet behandeld. Spierversterkende en stabiliserende oefeningen kunnen helpen om de klachten te verminderen.

Generatieve geneeskunde

De nieuwe techniek ‘Bridge-enhanced (TM) ACL repair’ (BEAR) laat de twee uiteindes van de gescheurde kruisband aan elkaar groeien. De artsen gebruiken hiervoor een proteïne sponsje en lichaamseigen cellen van de patient zelf. Het sponsje wordt tussen de uiteindes gehecht van de gescheurde kruisband. Het dient als brug waarin de gescheurde uiteindes naar elkaar kunnen groeien. Het groeiproces wordt gestimuleerd door gefilterd bloed  (PRP bloedplaatjes) in het sponsje te injecteren. Helaas is in Nederland, ondanks de vele successen in het buitenland, het injecteren van lichaamseigen cellen van bloed of beenmerg in gewrichten verboden.
Gescheurde kruisband herstel

Dr. Martha Murray, hoofd van het project BEAR barstte in tranen uit van geluk nadat de eerste patiënt succesvol was behandeld.

Klinisch onderzoek

Een klinisch onderzoek waarbij 10 patiënten behandeld werden met de BEAR techniek toonden bij alle patiënten een herstelde kruisband. De knie was flexibeler en sneller hersteld dan de patiënten waarbij de kruisband was vervangen. Het onderzoek zal deze maand worden gepubliceerd in de Orthopeadic Journal of Sports Medicine. Een tweede klinisch onderzoek met 100 patiënten loopt nog.
Dr. Martha Murray is verheugd met de onderzoekresultaten. Ze zegt dat dit slechts het begin is, het bewezen concept zal sceptici overtuigen. Binnen de orthopedie zullen artsen zich gaan richten op genezing met lichaamseigen cellen in plaats van vervanging.

Referenties[+]