Gescheurde kruisband? Regeneratieve geneeskunde heeft oplossing

Elk jaar worden duizenden mensen getroffen door een gescheurde kruisband, een blessure die niet alleen pijnlijk is, maar ook het risico op langetermijncomplicaties zoals artrose verhoogt. Het is cruciaal om te begrijpen welke behandelingsopties beschikbaar zijn en hoe nieuwe ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde kunnen bijdragen aan een beter herstel.

Wat is een gescheurde kruisband?

De kruisbanden zijn sterke banden die zich in de knie bevinden en helpen bij het stabiliseren van het gewricht. Een gescheurde kruisband, vaak de voorste kruisband (ACL), treedt op wanneer deze banden worden uitgerekt of gescheurd. Dit kan gebeuren tijdens sportactiviteiten, ongevallen of door plotselinge bewegingen. Symptomen zijn onder meer pijn, zwelling, instabiliteit en een beperkt bewegingsbereik in de knie.

Intacte en gescheurde voorste kruisbanden
Intacte en gescheurde voorste kruisbanden

Traditionele behandeling van een gescheurde kruisband

Traditioneel wordt een gescheurde kruisband behandeld door middel van een operatie waarbij de gescheurde kruisband wordt vervangen door peesweefsel. Dit peesweefsel kan afkomstig zijn van de patiënt zelf of van een donor. Hoewel deze behandeling effectief kan zijn, zijn er ook nadelen, zoals een lang herstelproces en het risico op artrose op de lange termijn.

De orthopeed verwijdert de patellapees voor gebruik in de ACL-reconstructie chirurgie
De orthopeed verwijdert de patellapees voor gebruik in de ACL-reconstructie chirurgie
De orthopeed voert een reconstructie van de voorste kruisband uit met behulp van een dubbelstrengs hamstringgraft.
De orthopeed voert een reconstructie van de voorste kruisband uit met behulp van een dubbelstrengs hamstringgraft.

Regeneratieve geneeskunde als alternatieve behandeling

Regeneratieve geneeskunde is een opkomend gebied dat zich richt op het herstellen of vervangen van beschadigde cellen, weefsels en organen.

In de regeneratieve geneeskunde worden verschillende technieken gebruikt om gescheurde kruisbanden te behandelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende technieken:

  • Stamceltherapie: Dit is een veelbelovende techniek waarbij stamcellen worden gebruikt om beschadigd weefsel te herstellen of te vervangen. Stamcellen kunnen zichzelf vernieuwen en zich ontwikkelen tot verschillende celtypen, waardoor ze kunnen bijdragen aan het herstel van de kruisband.
  • Groei-factoren en cytokines: Door het injecteren van groeifactoren en cytokines in het beschadigde gebied, kan het natuurlijke genezingsproces van het lichaam worden gestimuleerd. Deze stoffen kunnen de groei van cellen en bloedvaten bevorderen die nodig zijn voor het herstel van de kruisband.
  • Platelet-Rich Plasma (PRP) Injecties: PRP is een concentratie van bloedplaatjes die in het bloed aanwezig zijn. Bloedplaatjes bevattengroeifactoren die kunnen helpen bij het genezen van blessures. Door PRP rechtstreeks in het beschadigde gebied te injecteren, kan het genezingsproces worden versneld.
  • Weefseltechniek en scaffold implantaten: Dit houdt in dat biologisch materiaal wordt gebruikt om een ‘scaffold’ te creëren waarop nieuwe cellen kunnen groeien. Dit kan helpen bij het herstellen van de structuur en functie van de kruisband.

Een specifieke techniek genaamd “Bridge-enhanced ACL repair” (BEAR) maakt gebruik van een proteïne sponsje en lichaamseigen cellen van de patiënt om de twee uiteinden van de gescheurde kruisband aan elkaar te laten groeien. Het sponsje wordt tussen de uiteinden geplaatst en fungeert als een brug waarlangs de gescheurde uiteinden naar elkaar kunnen groeien. Het groeiproces wordt gestimuleerd door gefilterd bloed in het sponsje te injecteren. [1]Murray MM, Kalish LA, Fleming BC; BEAR Trial Team; Flutie B, Freiberger C, Henderson RN, Perrone GS, Thurber LG, Proffen BL, Ecklund K, Kramer DE, Yen YM, Micheli LJ. Bridge-Enhanced Anterior … Continue reading [2]Murray, Martha M et al. “Bridge-Enhanced Anterior Cruciate Ligament Repair Is Not Inferior to Autograft Anterior Cruciate Ligament Reconstruction at 2 Years: Results of a Prospective Randomized … Continue reading

YouTube video

De voordelen van het gebruik van regeneratieve geneeskunde voor de behandeling van gescheurde kruisbanden zijn onder meer een sneller herstel, minder pijn en mogelijk een lager risico op het ontwikkelen van artrose.

Artrose als gevolg van een gescheurde kruisband

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die pijn en stijfheid veroorzaakt. Het kan ontstaan als gevolg van een gescheurde kruisband, vooral als de blessure niet goed wordt behandeld. Door de kruisband te herstellen met behulp van regeneratieve geneeskunde, kan het risico op het ontwikkelen van artrose worden verminderd.

Conclusie

Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de beschikbare behandelingsopties bij een gescheurde kruisband. Terwijl traditionele chirurgische methoden effectief kunnen zijn, biedt regeneratieve geneeskunde een veelbelovend alternatief dat mogelijk betere resultaten en een lager risico op complicaties zoals artrose biedt. Patiënten wordt aangeraden om met hun arts te overleggen over de beste behandelingsopties op basis van hun specifieke situatie.

Referenties[+]