Waar moet je op letten bij gewrichtspijn?

Een arts biedt de helpende hand. Als een arts aangeeft wat het beste wel en niet kan worden gedaan, is het verstandig hiernaar te luisteren. Er zijn een paar regels die belangrijk zijn als u last heeft van gewrichtspijn:

  • Vermijd zware lichamelijk inspanning en innerlijke stress;
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon (overgewicht zorgt voor extra belasting op de gewrichten);
  • Een goede lichaamshouding is belangrijk;
  • Een gezonde nachtrust zorgt voor beter herstel;
  • Glucosamine en Omega 3 visolie als voedingssupplement zijn raadzaam bij gewrichtsklachten.

Wees zuinig op je lichaam, je hebt er maar één…

Wat veroorzaakt gewrichtspijn?

Gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat je in een verkeerde houding slaapt, krom zit tijdens het werken achter het bureau of last van overgewicht ervaart. Vaak kan het tij gekeerd worden door verandering aan te brengen in je slaaphouding, te investeren in een ergonomische werkplek of een gezond lichaamsgewicht aan te houden. De meeste vormen van gewrichtspijn komen tot uiting rond het vijftigste levensjaar. Alhoewel we door de eeuwen heen bewuster van onze gezondheid en ons lichaam zijn geworden, grijpen we helaas meestal pas in als de klachten al aanwezig zijn.

 

De vicieuze cirkel bij gewrichtspijnDe vicieuze cirkel bij gewrichtspijn

Bij gewrichtsproblemen ontstaat vaak een vicieuze cirkel (een doorlopende rotonde). Een cirkel van verkeerde voeding, overgewicht, slijtage, minder bewegen, meer overgewicht met als gevolg verdere slijtage. Overgewicht vormt een enorme belemmering in de strijd tegen gewrichtspijn. Pijn belemmert beweging waardoor het overgewicht vaak alleen maar verder toeneemt. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht waarin gewrichtspijn en overgewicht elkaar blijven versterken.

Het proces van teveel eten in relatie tot te weinig bewegen zorgt voor steeds verdere verslechtering van de gewrichten. Het is moeilijk om uit de vicieuze cirkel te komen als u daar eenmaal in zit. Het is belangrijk snel actie te ondernemen en te starten met het bereiken van een gezond gewicht.

Meer informatie over het aanpakken van overgewicht en over gezonde voeding vindt u op www.voedingscentrum.nl

Een ziekte die aan de gewrichtspijn ten grondslag ligt?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten waar de gewrichtspijn door veroorzaakt wordt. Gaat het om artrose, reuma of een andere gewrichtsziekte? Bij de meeste mensen met chronische gewrichtspijn zal het om artrose – pijn als gevolg van langdurige gewrichtsslijtage – gaan wat een van de meest gangbare ouderdomsziekten is. Nagenoeg iedereen krijgt vroeg of laat last van een artrose variant met gevolgen voor de bewegingsvrijheid en levenskwaliteit.

Wat kan ik doen aan gewrichtspijn?

Behandeling met injecties

Bij de behandeling van artrose kan gekozen worden voor injecties in het gewricht. Het gaat dan vaak injecties met hyaluronzuur of corticosteroïd. De pijn en stijfheid worden aangepakt en bij mensen met artrose in de knie leidt dit tot goede resultaten. De injectie wordt ingespoten in het gewricht. Dit wordt ook wel een intra-articulaire injectie genoemd. Het voordeel van de behandeling is dat de klachten minder worden, maar het effect hiervan is slechts tijdelijk. Regelmatig moet er een nieuwe injectie worden geplaatst om de pijnvermindering consistent onder controle te houden.

Het voordeel van hyaluronzuur is dat dit middel al van nature in het gewricht voorkomt en zorgt een langere tijd voor pijnvermindering. Behandeling met hyaluronzuur kan meerdere keren worden herhaald. Het ingespoten hyaluronzuur bevordert de smering en neemt de vrije radicalen weg uit het gewricht. Tevens geeft hyaluronzuur het slijmvlies een prikkel om meer eigen hyaluronzuur aan te maken ( booster effect ).

Behandeling met glucosamine

Nog een optie is het slikken van glucosamine als aanvulling op de dagelijkse voeding. Het menselijk lichaam maakt deze stof zelf al aan, maar extra glucosamine kan nodig zijn voor herstel of vermindering van gewrichtsklachten. Glucosamine houdt het gewricht soepel en ondersteunt de aanmaak van kraakbeen. Het is een belangrijke grondstof voor kraakbeen en bindweefsel. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de productie van synoviaalvloeistof, ook wel gewrichtssmeer genoemd. Glucosamine houdt daarnaast het kraakbeen soepel en gezond. Het is een voedingssupplement dat je veilig dagelijks in kunt nemen. Het is bij het nemen van glucosamine supplementen raadzaam om ze een aantal maanden te blijven gebruiken. Na een aantal maanden merk je namelijk of het voldoende resultaat biedt bij jouw gewrichtsklachten. Indien dit niet het geval is, kan je andere supplementen en/of behandelwijzen overwegen.

Behandeling met pijnstillers

Bij artrose kan als behandelmethode worden gekozen voor pijnstilling. Het doel is de gewrichtspijn weg te nemen en onder controle te krijgen. De middelen die hiervoor kunnen worden ingezet, zijn ondermeer: Aspirine en Paracetamol.

Er zijn ook een aantal sterkere geneesmiddelen, zoals Brufen, Voltaren of Naproxen. Deze medicijnen worden ook wel NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) genoemd. Het is beter om voor gebruik van deze groep geneesmiddelen eerst naar uw huisarts te gaan. Er bestaat kans op bijwerkingen bij langer gebruik.

Er zitten echter nog meer nadelen aan het gebruik van pijnstillers. De meeste pijnstillers kunnen slechts een korte tijd gebruikt worden. Zo zorgt aspirine op langere termijn voor problemen in het spijsverteringskanaal. Daarnaast kan het gehoorproblemen veroorzaken. Men denkt zelfs dat afbraak van gewrichtskraakbeen sneller kan verlopen door pijnstillers!

Behandeling met stamcellen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichaamseigen stamcellen te injecteren bij door artrose getroffen gewrichten. De stamcellen zijn daarna instaat nieuw kraakbeen en botweefsel aan te maken en de gewrichtspijn af te laten nemen.

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn cellen die zich in het lichaam bevinden en zich nog niet ontwikkeld hebben tot een specifieke cel. Je zou kunnen zeggen dat dit cellen zijn die nog in een embryonale fase verkeren waarbij ze nog in celsoort naar wens kunnen ontwikkelen. Deze stamcellen zijn vooral aanwezig in het beenmerg en het vetweefsel. Deze cellen bezitten het vermogen om in de juiste omgeving en onder gunstige omstandigheden zich te ontwikkelen tot bijvoorbeeld bot, kraakbeen, spierweefsel of pezen.

Hoe gaat een stamcelbehandeling in zijn werk?

De behandeling van de slijtage (artrose) van een gewricht bestaat meestal uit drie tot vijf poliklinische behandelingen. Het eerste consult is een intake gesprek, waarna na het afnemen van de voorgeschiedenis en een zorgvuldig onderzoek samen met de patiënt het best passende behandelplan wordt opgesteld. Wordt de stamceltherapie de keuze dan kan tijdens dit eerste bezoek het gewricht al voorbereid worden. Via een venapunctie ( bloedafname uit de arm ) wordt bloed afgenomen. Uit dit bloed worden de bloedplaatjes geïsoleerd met een daarvoor ontwikkeld apparaat. De bloedplaatjes (PRP) die vol zitten met groeifactoren worden in het gewricht gespoten en brengen het gewricht tot rust en creëren een goede uitgang positie voor de stamceltherapie die tussen een à twee weken volgt. Bij de stamceltherapie worden de stamcellen onder lokale verdoving uit het beenmerg van de bekkenkam of het vetweefsel (bijvoorbeeld de buik) gehaald met een speciale naald. Het verkregen materiaal wordt eerst gefilterd en daarna met een specifiek hiervoor ontwikkeld apparaat bewerkt, waarbij de stamcellen worden geïsoleerd. De verkregen stamcellen worden vervolgens samen met de PRP in de het beschadigde gewricht gespoten.

Alternatieve behandelingen

Mensen met artrose kunnen diverse behandelingen ondergaan. Vaak wordt er begonnen met het nemen van pijnstillers en kan het geven van pijnstillende injecties overwogen worden. In een later stadium kan men overgaan tot een chirurgische ingreep waarbij het gewricht vervangen wordt met een kunstgewricht. Dit gebeurt enkel als er geen betere alternatieven voor handen zijn. Met een kunstknie of -heup bent u in veel gevallen direct van alle pijnklachten af, maar deze ingreep is niet voor onbepaalde tijd. Het kunstgewricht gaat op den duur slijten en moet dan weer vervangen worden. Waar mogelijk worden dit soort ingrepen zolang mogelijk uitgesteld.

Bij oudere mensen wordt deze keuze wel sneller gemaakt, zeker als zij chronische klachten hebben. Zij worden doorverwezen naar de orthopedisch chirurg om de behandeling in het ziekenhuis te bespreken.

In gevallen waar de pijnklachten nog maar net zijn ontstaan, is het ook mogelijk om te denken aan fysiotherapie als behandeling. De spieren worden getraind en zo worden je spieren extra sterk. De huisarts kan een verwijzing geven voor de fysiotherapeut en de klachten in beeld brengen, zodat de fysiotherapeut een goed behandelplan voor je kan opstellen. In het begin ben je vaak samen aan het trainen, maar na verloop van tijd ben je zelf instaat de oefeningen te doen en wordt er van tijd tot tijd gekeken of er verbetering optreedt. In het begin zal het even wennen zijn om de oefeningen te volbrengen, maar je kunt goede resultaten bereiken met fysiotherapie.

Voor welke behandeling moet ik gaan?

Zoals je hebt gelezen zijn er behoorlijk wat behandelingen mogelijk. De vraag die je nu moet zien te beantwoorden is welke behandeling het beste bij jouw gewrichtsklachten en gewrichtspijn passend is. De behandeling die het beste bij je past kan je natuurlijk altijd overleggen met je huisarts.

Bij het houden van teveel klachten, ondanks pijnstillers of injecties, is het raadzaam een operatie te overwegen. Voordat u een operatie ondergaat, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Bij artrose in de knie kunt u denken aan een kunstknie, maar bij artrose in de heup kan er ook een kunstheup worden geplaatst. Bij een kunstgewricht is het van groot belang dat u zich realiseert dat deze vaak niet levenslang mee gaat.

Lees alles over de voor- en nadelen van verschillende behandelingsmethoden in het boek ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’.