Gewrichtsschade beter te voorspellen

Er kan nu beter worden voorspeld welke patiënten met pijnklachten later artrose kunnen krijgen. Dit komt door de digitale analyse van de kniefoto’s. Margot Kinds van het UMC Utrecht heeft dit vermeld in haar promotieonderzoek. Het kan zijn dat patiënten  met pijnklachten in de heup of de knie nu naar de huisarts gaan, zij moeten dan vaak röntgenfoto’s laten maken. Deze foto wordt nu  gebruikt om later te kunnen zeggen of dat een gewricht verslechterd is of niet.
Promotieonderzoek
Margot Kinds heeft de voorspelling van gewrichtsschade verbeterd met haar promotieonderzoek. Dit blijkt uit een foto die bij het eerste artsenbezoek is gemaakt, deze heeft namelijk al een voorspellende waarde. Margo heeft de gedetailleerde informatie uit röntgenfoto’s van duizend patiënten gebruikt om hen beter in te delen. Deze betere indeling versnelt wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen.
Diverse groepen
Het onderzoek van Margot Kinds gaat verder, er is namelijk ook een basis gelegd voor het onderscheiden van verschillende groepen artrosepatiënten die elk een eigen ziektebeloop kennen. Soms is het bot aangedaan, maar bij andere patiënten weer het kraakbeen, sommige mensen hebben geen schade maar houden alleen pijnklachten. Er kunnen gerichtere behandelingen worden gedaan wanneer de groep van elkaar worden onderscheiden. Bij het promotieonderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit het ‘Cohort Heup En Cohort Knie’ (CHECK). Dit is in 2001 door het Reumafonds gestart om een beter beeld te krijgen van de vroege fase van de ziekte artrose. Er worden hierbij meer dan 1000 mensen met pijn en/of stijfheid van de heup en/of knie worden onderzocht. Deze mensen worden dan 10 jaar gevolgd door het verloop van de klachten en veranderingen in het bloed en de urine. Ook de ontwikkeling van veranderingen in het gewricht op röntgenfoto’s worden bijgehouden.
Bron: UMC Utrecht