Gewrichtsstijfheid bij kinderen

Kinderen met SGH hebben een verminderde bewegingsvrijheid in de gewrichten. Er zijn specifieke klinische kenmerken vastgesteld bij kinderen die symptomatische gegeneraliseerde hypomobiliteit hebben.

Deze kinderen hebben een verminderde bewegingsvrijheid in gewrichten. Deze resultaten komen van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het tijdschrift ‘Pediatrics’.

Negentien kinderen met SGH van gemiddeld 11,6 jaar werden vergeleken met 284 gezonde kinderen van een vergelijkbare leeftijd. Tevens is er gekeken naar bepaalde aspecten, zoals afmetingen van de verschillende lichaamsdelen, reikwijdte van de gewrichten, spierkracht, uithoudingsvermogen bij gymnastiekoefeningen, motorische ontwikkeling, botdichtheid, collageenafbraakproducten in de urine en collageenmodificatie in de huid. Uit de resultaten bleek dat in vergelijking met de controlegroep, dus de gezonde kinderen, de kinderen met SGH minder beweeglijke gewrichten hadden en een verlaagde botdichtheid. Tevens hebben de kinderen met SGH minderen collageenafbraakproducten in de urine. In de huid van deze patiënten werden juist meer ‘crosslinks’ per collageenmolecuul gevonden, waardoor het collageen stugger wordt. Dit zou de stijfheid van de gewrichten en ligamenten kunnen verklaren bij kinderen met symptomatische gegeneraliseerde hypomobiliteit (SGH).

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*