Glucosamine behoudt kraakbeen bij knieartrose

Canadese onderzoekers concluderen in een recente studie, 16 februari 2016, gepubliceerd in Arthritis Care & Research het beschermend effect van glucosamine-chondroïtinesulfaat op de progressie van knieartrose.

De behandeling met glucosamine-chondroïtinesulfaat resulteert op lange termijn in een significante vermindering van afname van het volume van gewrichtskraakbeen in de knie.


We hadden al eerder op dit blog geschreven over “Glucosamine effectief bij pijnlijke gewrichten” en “Supplement dat kraakbeen in gewrichten herstelt“. Met deze nieuwe positive bevindingen, welke zich in een snel tempo opvolgen, worden eerder conclusies over glucosamine bevestigt.


De onderzoekers onderzochten gegevens uit de follow-up studie van 6 jaar. Een totaal van 1593 patiënten werden geclassificeerd in 2 hoofdgroepen op basis van de aanwezigheid van “medial meniscal extrusion”, een medische classificatie van de ernst van degeneratie van de meniscus (een schijfje van soepel kraakbeen in de knie) gemeten met een MRI-scan.

Patiënten met een “medial meniscal extrusion” (n = 429) werden verder geclassificeerd in subgroepen op basis van inname of geen-inname van glucosamine-chondroïtinesulfaat: geen-inname, 1 jaar, 2-3 jaar en 4-6 jaar. Het kraakbeen volume werd gemeten met geautomatiseerde MRI-scans.

Door de behandeling met glucosamine-chondroïtinesulfaat was de afname van het gewrichtskraakbeen in de knie sterk gereduceerd. Na 6 jaar bij patiënten met minimaal 2 jaar behandeling was het positieve effect significant.

Onderzoekers concluderen dat deze bevindingen in de toekomst steun kunnen bieden voor het kraakbeen beschermend effect van glucosamine-chondroïtine sulfaat bij behandeling bij patiënten met knieartrose.

Medische bron: Long-term effects of glucosamine/chondroitin sulfate on the progression of structural changes in knee osteoarthritis: 6-year follow-up data from the osteoarthritis initiative.

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

8 Comments

  1. Ik gebruik glucosamine, op advies van een bevriende apotheker. Daar zitten nog wat meer stoffen in. Ik heb er enorm veel baat bij. Gebruik er twee per dag en als ik veel pijn heb eentje extra.

  2. Ik heb een scheur in mijn meniscus, dus veel pijn !!!
    Kan ik die glucosamine daar ook voor gebruiken !!

    • U kunt zoiezo glucosamine nemen omdat het regeneratie afremt van het kraakbeen. Dus dit is een plus voor iedereen. Of dit helpt bij meniscusproblemen dat zal dan mooi meegenomen zijn. Ik adviseer te fietsen en de beenspieren te versterken zodat de knie door spieropbouw wordt ontlast. Daardoor minder klachten.

  3. Zulke tabletten wil ik ook wel. Ook is mijn artrose nog steeds niet officieel vastgesteld in dit gezonde land.
    Stress-less would be much better, too.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*