Glucosamine effectief bij pijnlijke gewrichten

Onderzoek naar glucosamine bij pijnlijke gewrichten

Glucosamine en chondroïtine, twee natuurlijke stoffen, zijn even effectief als ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) bij het verlichten van pijn en stijfheid van gewrichten zonder gevaarlijke bijwerkingen. Dit concludeert een groep Chinese wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

We hadden al eerder op dit blog geschreven over de positieve werking van glucosamine bij artrose, een chronische gewrichtsaandoening. Met het nieuwe onderzoek worden onze eerdere conclusies bevestigt.

Het onderzoek¹, een kwantitatieve samenvatting van de resultaten van afzonderlijke onderzoeken met meer dan 16.000 knieartrose patiënten werd eind november 2015 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. Het is een meta-analyse en de eerste studie in zijn soort waarbij glucosamine, chondroïtine, en de twee samen tegen de NSAID Celecoxib of een placebo bij de behandeling van knieartrose worden vergeleken.

De onderzoekers concludeerden dat de combinatie van glucosamine en chondroïtine werd geassocieerd met een significante verbetering van de pijn en functie, in vergelijking met placebo, zonder de schadelijke bijwerkingen bij patiënten die Celecobix kregen. Er was “geen significant verschil” in pijnbestrijding tussen Celecoxib en de glucosamine-chondroïtine combinatie.

“Deze uitgebreide analyse geeft ons een schat aan historische gegevens ter ondersteuning van de veiligheid en werkzaamheid van glucosamine en chondroïtine bij de bestrijding van gewrichtsproblemen. Het is in overeenstemming met recente bevindingen welke suggereren dat de werkzaamheid van deze combinatie vergelijkbaar is met celecoxib in termen van het verlichten van pijn en het verbeteren van de functie “, zegt hoofdauteur Chao Zeng, MD, van de afdeling Orthopedie van Xiangya Ziekenhuis in China.

“Dit is belangrijk nieuws voor patiënten die een langdurige behandeling ondergaan met ontstekingsremmende pijnstillers en op zoek zijn naar alternatieve behandelingen die veilig en effectief zijn.”

Wat is glucosamine-chondroïtinesulfaat?

Twee belangrijke voedingstoffen voor onze gewrichten zijn glucosamine en chondroïtinesulfaat. Glucosamine en chondroïtine komen al van nature voor in het menselijk lichaam. Maar we maken er zelf te weinig van aan, het is daarom van belang om gebruik te maken van supplementen welke glucosamine en chondroïtinesulfaat bevatten. Glucosamine stimuleert de vorming en herstel van gewrichtskraakbeen en chondroïtine beschermt kraakbeen tegen afbraak. Deze twee stoffen gecombineerd in een voedingssupplement hebben ontstekingsremmende en pijn verminderde eigenschappen bij gewrichtsklachten.

In een onderzoek uit 2014 over glucosamine-chondroïtine, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift “Annals of the Rheumatic Diseases”, wordt onomstotelijk aangetoond dat het gebruik van glucosamine-chondroïtine kraakbeen beschermt tegen afbraak.²

Hoeveel glucosamine-chondroïtine moet ik dagelijks innemen?

Uitgaande van een normaal gewicht, een relatief gezond eetpatroon en geen andere medicatie of supplementatie die er ingenomen worden, gaat het volgende voor je op:

 • Behandeldosis
  Glucosaminesulfaat 3000 mg
  Chrondoitinesulfaat 1000 mg
 • Onderhoudsdosis
  Glucosaminesulfaat 1500 mg
  Chrondoitinesulfaat  500 mg

In meer dan 60 landen staan Glucosamine en Chondroïtine geregistreerd als een geneesmiddel bij artrose.

Waarom heb ik extra glucosamine nodig?

Glucosamine speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van het kraakbeen, naarmate we ouder worden neemt de kwaliteit en kwantiteit daarvan steeds verder af. Op die manier kan er artrose ontstaan, het extra innemen van glucosamine helpt dit proces te vertragen of zelfs te herstellen. U zorgt als het ware weer voor de bouwstenen die het lichaam nodig heeft om het kraakbeen gezond te houden en daarmee te voorkomen dat u last krijgt van gewrichtsklachten.

Medische bronnen:

 1. Effectiveness and safety of Glucosamin, chondroitin, the two in combination, or celecoxib in the treatment of osteoarthritis of the knee.
 2. Glucosamin and chondroitin for knee osteoarthritis: a double-blind randomised placebo-controlled clinical trial evaluating single and combination regimens.
0 0 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 122 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
28 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Arda
Arda
4 jaren geleden

Helpt dit ook als je artrose in je rug hebt?

Team Artrose Blog
Team Artrose Blog
4 jaren geleden
Reply to  Arda

Beste Arda, er is helaas weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar glucosamine in combinatie met chondroïtine bij rugartrose. We horen van mensen uit de praktijk dat het effectief is na 6 tot 12 maanden bij rugartrose. Er is een Nederlands onderzoek dat dit ook bevestigt. Na 2 jaar gebruik laten scans beelden zien van een herstellende tussenwervelschijf. Het artikel beschrijft de behandeling van een patiënt. De patiënt is van midden 50 jaar en heeft last van artrose aan de tussenwervelschijven. Hij begint met het gebruik van glucosamine en chondroïtine. Nou is de gangbare opvatting dat als je er na een paar… Lees verder »

Marion Willemse
4 jaren geleden

Ik ben sinds 2 maanden mee begonnen, dus kan er nog niets over zeggen.
Ik gebruik glucosamine chondroitine van een huismerk.
Maakt het nog verschil van wat voor merk het is?

Vriendelijke groeten,

M. Willemse

Team Artrose Blog
Team Artrose Blog
4 jaren geleden

Belangrijk is dat het preparaat zuiver is en het de beloofde stoffen bevat zoals het op het etiket vermeld staat. Met een goed veiligheidsprofiel (met name andere ingrediënten). Ook op welke manier en waar het supplement geproduceerd is erg belangrijk. Mocht u het gewenste effect niet behalen? Kijk dan eens op http://www.glucosamine-tablet.nl voor een hoogwaardig supplement welke geproduceerd wordt in Nederland.

Nellie stupers
Nellie stupers
4 jaren geleden

Zou graag willen weten of je dit alleen op recept van de arts kunt krijgen of dat je het zo kan kopen en wat kost het dan?

Team Artrose Blog
4 jaren geleden
Reply to  Nellie stupers

Een glucosamine preparaat is zonder recept van de arts verkrijgbaar. Je kan glucosamine online kopen, de kwaliteit, dosering en prijs verschilt per merk.

els
els
4 jaren geleden

Kan je glucosamine ook gebruiken als je medicijnen van de reumatoloog hebt?

Team Artrose Blog
4 jaren geleden
Reply to  els

Bij het gebruik van glucosamine bij andere medicatie moet er gelet worden op: Bloedverdunners Glucosamine kan de werking van de bloedverdunners (warfarine en coumarin) versterken. Het is raadzaam bij het gebruik van deze medicijnen het gebruik eerst te bespreken met uw arts. Antibiotica Glucosamine kan de werking van enkele antibiotica beïnvloeden, het kan de werking van tetracycline versterken en de werking van penicilline en chlooramphenicol verminderen. Het is raadzaam om tijdens een antibioticakuur geen glucosamine te gebruiken. Diabetes-patiënten Er zijn aanwijzingen dat mensen met diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) extra gevoelig kunnen zijn voor glucosamine. Het is daarom raadzaam voor diabetes-patiënten met regelmaat… Lees verder »

Tracey
Tracey
4 jaren geleden

Waarom vergoeden de verzekeraars glucosamine niet als blijkt dat het zo goed werkt? Scheelt dan zeer veel NSAID gebruik…Welke ook in grote aantallen via recept worden voorgeschreven.

Team Artrose Blog
4 jaren geleden
Reply to  Tracey

Uit de basisverzekering wordt glucosamine niet vergoed omdat de overheid dit verbiedt. Zij bepalen de voorwaarden van de basisverzekering.

In de dekkingsoverzichten van de aanvullende verzekering staan vaak extra bedragen voor medicijnen en andere middelen. Bel altijd even met een paar zorgverzekeraars of met je eigen zorgverzekeraar en laat een dekkingsoverzicht opsturen van de aanvullende verzekering.

Maar wanneer een glucosamine preparaat door een specialist (dus geen huisarts) wordt voorgeschreven, is het bedrag op te voeren als aftrekpost in box 3 van de inkomstenbelastingaangifte.

janny molengraaf
janny molengraaf
4 jaren geleden

Vraagje: ik slik al jaren methotrixaat tabletten voor artrose in pols…mag dit samen met glucosamine?

Team Artrose Blog
4 jaren geleden

Ja, glucosamine kan veilig geslikt worden naast methotrexaat tabletten.

carina
carina
4 jaren geleden

Is dit of kan dit ook helpen bij fibromyalgie?

Team Artrose Blog
4 jaren geleden
Reply to  carina

Ja, glucosamine en chrondoïtinesulfaat kunnen helpen bij fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren).

Aphroditi
Aphroditi
4 jaren geleden

Waar is dit verkrijgbaar?

Anita
Anita
4 jaren geleden

Ik ben vegetariër. Werkt de vegetarische glucosamine hetzelfde als de normale waarin garnalen schillen zitten?

Team Artrose Blog
4 jaren geleden
Reply to  Anita

Nee, een vegetarische glucosamine preparaat bevat geen chondroîtine en heeft dus helaas niet hetzelfde effect.

Marja
4 jaren geleden

Ik heb artrose op diverse plaatsen in mij lichaam. Heb ook fibromyalgie. Welke dosering moet ik aanhouden. Voor onderhoud of behandeling?

Team Artrose Blog
4 jaren geleden
Reply to  Marja

U start met de behandeldosis, wanneer de pijnklachten vermindert zijn kunt u overstappen op de onderhoudsdosis. Meer over glucosamine kunt u lezen op https://www.artrose-blog.nl/glucosamine