Informatie over glucosamine

Glucosamine draagt bij aan de productie van synoviaalvloeistof en vormt een belangrijke grondstof voor het bindweefsel. Het synoviale vloeistof functioneert als smeermiddel voor een gewricht en is van ongekend belang voor een goed functionerend gewricht. Daarnaast fungeert het vloeistof als transportmiddel alle voeding die het kraakbeen nodig heeft. Een van deze voedingsstoffen zijn de glucosamineglycanen, welke onderdeel uit maken van glucosamine. Een tekort aan glucosamineglycanen zal de veerkracht van het kraakbeen bedreigen.

Glucosamine houdt gewrichten soepel en ondersteunt de natuurlijke aanmaak van kraakbeencellen.

De afgelopen decennia zijn er verschillende studies uitgevoerd naar de werking van glucosamine. Veel mensen blijken baat te hebben bij het gebruik van glucosamine en zien het als een zeer waardevolle aanvulling in de strijd tegen artrose.

Werking van glucosamine

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft in 2005 glucosamine-producten geregistreerd als niet-receptplichtig medicijn bij artrose.

Werkt glucosamine net zo goed als Ibuprofen?

Qua pijnstilling werkt glucosamine net zo goed als Ibuprofen. Het duurt echter wel langer voordat glucosamine bij patiënten werkt. Doorgaans moet er enkele weken tot twee maanden gewacht worden voordat glucosamine haar volle effect kan uitoefenen. In de tussentijd kan er Paracetamol of Ibuprofen geslikt worden om de pijn te verlichten. Bouw gedurende de looptijd dan wel de inname van deze pijnstillers af om overmatige dosering, tolerantie en bijverschijnselen te voorkomen.

Waarvan wordt glucosamine gemaakt?

De glucosamine in voedingssupplementen wordt voornamelijk gewonnen uit schaal- en schelpdieren. Het kan ook worden gemaakt in het laboratorium.

Welke soort glucosamine?

Er zijn drie soorten stoffen van glucosamine beschikbaar. Namelijk glucosaminesulfaat, glucosamine hydrochloride en N-acetyl D-glucosamine. Deze verschillende stoffen hebben overeenkomsten. En toch kunnen ze andere resultaten geven wanneer ze worden ingenomen als voedingssupplement. Naar glucosaminesulfaat is het meeste wetenschappelijk onderzoek gedaan. De informatie in dit artikel heeft dan ook betrekking op glucosaminesulfaat.

Onderzoekers denken dat het sulfaatgedeelte van glucosaminesulfaat ook belangrijk is. Het lichaam heeft namelijk sulfaat nodig om kraakbeen aan te maken. Dit is een van de redenen waarom onderzoekers geloven dat glucosaminesulfaat effectiever kan zijn dan andere vormen van glucosamine, zoals glucosamine hydrochloride en N-acetyl D-glucosamine. Deze stoffen bevatten geen sulfaat.

Voedingssupplementen met glucosamine bevatten vaak extra ingrediënten. In de meeste gevallen zijn dit: chondroïtinesulfaat, MSM (Methylsulfonylmethane) of haaienkraakbeen. Hoewel sommige mensen vinden dat zulke combinaties effectiever zijn dan alleen het gebruik van glucosaminesulfaat, hebben onderzoeken tot nu toe geen bewijs dat de combinatie van extra ingrediënten met glucosamine van toegevoegde waarde is.

Toepassing & effectiviteit

De beoordeling van GLUCOSAMINESULFAAT is hoogstwaarschijnlijk effectief bij artrose.

Glucosamine bij artrose

Artrose

De meeste klinische onderzoeken tonen bij inname van glucosaminesulfaat een aanzienlijke verbetering aan van de pijnklachten en de functie van het gewricht in vergelijking met een placebo. Glucosaminesulfaat lijkt de pijnscore met 28% tot 48% te verminderen en functiescore met 21% tot 46% te verbeteren. Ook lijkt glucosaminesulfaat, in vergelijking met een placebo, gewrichtszwelling te verminderen bij 76,9% patiënten.

Er zijn klinische onderzoeken die suggereren dat glucosaminesulfaat vergelijkbaar is met niet-steroïde ontstekingsremmers als ibuprofen, aceclofenac, celecoxib of piroxicam (Feldene) omtrent symptoom verlichting. Echter, de niet-steroïde ontstekingsremmers verlichten meestal binnen twee weken de symptomen, waar glucosaminesulfaat er zo’n vier tot acht weken over doet. Na het stoppen van inname lijkt glucosaminesulfaat de effecten van de behandeling door te zetten, dit in tegenstelling tot piroxicam en aceclofenac. Ander klinisch onderzoek toont aan dat een dagelijks inname van 1500 mg glucosaminesulfaat gedurende 6 maanden mogelijk een grotere effectiviteit heeft bij symptoomverlichting dan dagelijks 3 gram paracetamol bij patiënten met matige knieartrose.

Glucosaminesulfaat schijnt niet de pijn te verminderen bij iedereen die het inneemt. Sommige mensen zijn er niet bij gebaat. Daarnaast laten sommige onderzoeken zien dat glucosaminesulfaat mogelijk niet zo goed werkt bij mensen met ernstige en langdurige artroseklachten, of bij oudere mensen en zwaarlijvige mensen.

Naast pijnverlichting en verbetering van de gewrichtsfunctie, kan langdurig gebruik van glucosaminesulfaat door mensen met artrose, de aftakeling van gewrichten die door artrose zijn aangetast, vertragen. Sommige onderzoekers hopen dat door toediening van glucosaminesulfaat de progressie van artrose afneemt. Er is enig bewijs dat mensen die glucosaminesulfaat innemen, minder risico lopen op een gewrichtsvervangende operatie.

Glucosamine dosering

Belangrijk om te weten is hoe en in welke dosering glucosamine toegediend kan worden om artrose effectief te verhelpen. Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan om het volgende te adviseren:

Mondeling toedienen

  • Eén maal per dag 1.500 mg glucosaminesulfaat of drie maal per dag 500 mg glucosaminesulfaat, op zichzelf of in combinatie met 400 mg chondroitinesulfaat twee of drie maal per dag.