Handartrose voorspelt slijtage andere gewrichten

Handartrose voorspelt artrose in de andere gewrichten. Patiënten met artrose in de handen hebben een twee maal grotere kans last te krijgen van artrose in andere gewrichten, dan mensen zonder artrose in de hand. Dit stelt promovenda Saeede Dahaghin aan de Erasmus Universiteit.

Dahaghin bestudeerde gedurende zes jaar 1235 personen van 55 jaar of ouder die nog geen artrose in de knie of heup hadden, aldus een persbericht van het Erasmus MC. In deze periode ontwikkelde 20 % van de mensen met Artrose handen ook artrose in de knie of heup. Bij mensen die voorheen niet aan artrose leden, lag dat percentage op 10 %.

Indicatoren voor artrose in de handen

Patiënten met artrose in de handen en overgewicht, hebben zelfs een drie keer grotere kans om artrose te ontwikkelen in de heup of de knie. Een andere indicator is artrose in de familie, aldus Dahaghin. Patiënten met artrose in de handen waarin de familie artrose voorkomt hebben zelfs een vier maal grotere kans, aldus het persbericht van het Erasmus MC.

Jaarlijkse 100.000 handartrose patiënten

In Nederland melden zich jaarlijks 100.000 patiënten bij de huisarts vanwege artrose in de handen. Voor artrose in de knie of de heup ligt dit aantal drie keer zo hoog, zo schrijft het Erasmus MC.

Meer informatie over handartrose

0 0 vote
Article Rating
Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments