Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die stijfheid en pijn in de gewrichten veroorzaakt. Elk gewricht kan worden aangetast, maar komt het meeste voor in de knieën, handen en heupen.
In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen last van artrose. Artsen bevelen momenteel combinatietherapie aan, waaronder pijnmedicatie en fysiotherapie. Wetenschappers willen graag kosteneffectieve en medicijnvrije manieren vinden om de symptomen van artrose te verlichten.
Recent hebben een groep wetenschappers in Litouwen twee bekende alternatieve behandelingen onderzocht: peloïdtherapie en balneotherapie.
Peloïdtherapie en balneotherapie
Bij peloïdtherapie wordt gebruik gemaakt van klei of modder om kwalen te behandelen, zoals reumatische aandoeningen, artrose, huidziekten en nog meer.
Bij balneotherapie wordt het lichaam ondergedompeld in mineraalwater of modder die rijk is aan mineralen. Hierdoor kan spierontspanning optreden, hypertonie (verhoogde spierspanning) en spierpijn verdwijnen en de doorbloeding van het weefsel verbeterd.
Voor het onderzoek zijn 92 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 64,4 jaar gebruikt, waarvan 87% vrouwelijk was. Allemaal hadden ze graad 1-3 kniegewricht artrose volgens het Kellgren-Lawrence beoordelingssysteem. De deelnemers werden in drie groepen gesplitst.
Alle drie de groepen ontvingen om de dag gedurende een maand lang standaard fysiotherapie sessies van 30 minuten lang.
Groep 1 ontving naast de fysiotherapie behandelingen turfmodderapplicaties op de beengebieden en de taille. De modder had een temperatuur van 36-42°C. De procedure duurde 20 minuten.
Groep 2 ontving naast naast de fysiotherapiebehandelingen zoutbad behandelingen voor 15 minuten, waarbij het water een temperatuur van 36-38°C had.
Groep 3 was een controlegroep en kreeg alleen de fysiotherapie behandelingen.
De onderzoekers beoordeelden een reeks fysieke activiteiten, zoals loopsnelheid, bewegingsbereik en hoe snel de deelnemers vijf keer konden gaan zitten en opstaan. Dit gebeurde aan het begin en het einde van het onderzoek en nog een keer een maand na het onderzoek.
Aanzienlijke voordelen
Na het onderzoek ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers in groepen 1 en 2, aanzienlijke verbeteringen hadden in de gemeten fysieke activiteiten. De pijnintensiteit en de gewrichtsstijfheid waren afgenomen en de lichamelijke activiteit was verhoogd in vergelijking met de controlegroep. Dit was zelfs nog een maand na de test het geval.
Beperkingen, tekortkomingen en hoop
Het is belangrijk om te benadrukken dat de studie met minder dan 100 deelnemers was gedaan en voor maar een aantal weken. Voordat geconcludeerd kan worden dat dit soort behandelmethodes werken, zullen er langere studies met meer deelnemers gedaan moeten worden.
Sommigen beweren dat de voordelen niet komen door de mineralen in de modder of het water, maar door de warmte ervan. Of door de gelegenheid om om de dag 15-20 minuten extra te kunnen ontspannen.
Een ander probleem met het onderzoek is dat het alleen met mensen met artrose graden 1-3 is gedaan. Het is dus onbekend hoe mensen met graad 4 of 5 zullen reageren.
En het als laatste is de studie grotendeels met vrouwen gedaan, daarom zijn de resultaten misschien niet hetzelfde voor mannen.
Hoewel deze methodes al eeuwen gebruikt worden, is er nog steeds onvoldoende bewijs om het gebruik ervan bij de behandeling van artrose te ondersteunen. Dat gezegd hebbende, de methodes zijn kosteneffectief en zullen waarschijnlijk geen bijwerkingen veroorzaken, wanneer ze op de juiste manier worden uitgevoerd. Nader onderzoek is dus gerechtvaardigd en zal meer inzicht kunnen geven in de potentiële verlichting bij artrose.