Heup- en Knieprothesen

Heup- en knievervangingsoperaties zijn veelvoorkomende procedures voor mensen die lijden aan ernstige artrose of andere degeneratieve gewrichtsaandoeningen. In dit artikel onderzoeken we de risico’s van traditionele kobalt-chroom implantaten en bespreken we de veelbelovende nieuwe ontwikkelingen in de orthopedische industrie.

Kobalt in Heup- en Knieprothesen: Gezondheidsrisico’s

Kobalt-chroomlegeringen zijn lang gebruikt in orthopedische implantaten vanwege hun hardheid en duurzaamheid. Echter, er zijn groeiende zorgen over de biocompatibiliteit van kobalt. Kobalt kan in het lichaam vrijkomen door slijtage van het implantaat en kan zich ophopen in de weefsels en organen.

Kobaltvergiftiging, ook bekend als kobaltisme, kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder:

  • Cardiomyopathie
  • Neurologische problemen
  • Verminderd gehoor en gezichtsvermogen
  • Tinnitus
  • Verdikking van het bloed
  • Schildklierproblemen

De Netflix-documentaire “The Bleeding Edge”

De Netflix-documentaire “The Bleeding Edge” belicht de problemen en gevaren van medische hulpmiddelen, waaronder de risico’s van kobalt in metaal-op-metaal heupimplantaten. De documentaire toont de verhalen van patiënten die ernstige gezondheidsproblemen hebben ondervonden als gevolg van de implantaten en de strijd die ze hebben gevoerd voor gerechtigheid en compensatie.

YouTube video

Rechtszaken en schadevergoedingen

Er zijn verschillende rechtszaken aangespannen tegen fabrikanten van kobalt-chroom implantaten, waaronder DePuy, een dochteronderneming van Johnson & Johnson. In een opmerkelijke zaak heeft een federale jury in Dallas een vonnis van 247 miljoen dollar uitgesproken tegen Johnson & Johnson en DePuy Orthopedics. De jury oordeelde dat de bedrijven nalatig waren in het waarschuwen van patiënten en artsen voor de risico’s van hun metaal-op-metaal heupimplantaten.

Nieuwe ontwikkelingen in Heup- en Knieprothesen

Als reactie op de zorgen over kobalt in implantaten, zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande in de orthopedische industrie die zich richten op alternatieve materialen en technieken.

Alternatieve materialen

Geavanceerde polymeren zoals ultrahoog moleculair gewicht polyethyleen (UHMWPE) en PEEK-OPTIMA™ worden onderzocht als alternatieve materialen voor heup- en knieprothesen. UHMWPE staat bekend om zijn hoge slijtvastheid en lage wrijvingscoëfficiënt, terwijl PEEK-OPTIMA™ een hoge mechanische sterkte en stabiliteit heeft. Deze materialen worden als biocompatibel beschouwd en hebben de potentie om de levensduur van prothesen te verlengen. [1]Cowie RM, Briscoe A, Fisher J, Jennings LM. Wear and Friction of UHMWPE-on-PEEK OPTIMA™. J Mech Behav Biomed Mater. 2019 Jan;89:65-71. doi: 10.1016/j.jmbbm.2018.09.021. Epub 2018 Sep 17. PMID: … Continue reading [2]Cowie, Raelene M et al. “PEEK-OPTIMA™ as an alternative to cobalt chrome in the femoral component of total knee replacement: A preliminary study.” Proceedings of the Institution of Mechanical … Continue reading

Coatings voor prothesen

Amorfe koolstofcoatings kunnen niet alleen de slijtage van prothesen verminderen, maar ook de wrijving tussen de componenten van het implantaat verminderen, wat kan bijdragen aan een comfortabelere beweging voor de patiënt.

Cementloze fixatietechnieken in prothesen

Traditioneel wordt een botcement gebruikt om het implantaat op zijn plaats te houden. Echter, er zijn zorgen over de duurzaamheid van cement op de lange termijn. Nieuwe ontwikkelingen richten zich op het gebruik van cementloze fixatietechnieken. Deze technieken maken gebruik van prothesen die zijn ontworpen om direct aan het bot te hechten. De oppervlakken van deze prothesen zijn vaak poreus en kunnen worden gecoat met materialen die de botgroei bevorderen. Dit kan leiden tot een sterkere en langdurigere verbinding tussen het implantaat en het bot, wat kan resulteren in een langere levensduur van het implantaat en betere klinische resultaten voor de patiënt. [3]Mihalko, William M et al. “New materials for hip and knee joint replacement: What’s hip and what’s in kneed?.” Journal of orthopaedic research : official publication of the … Continue reading

De rol van patiënten en medische professionals

Het is essentieel dat patiënten goed geïnformeerd zijn over de beschikbare opties en de potentiële risico’s van verschillende materialen. Medische professionals moeten op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en bereid zijn om alternatieve materialen te overwegen wanneer dit in het belang van de patiënt is. Open communicatie tussen patiënten en medische professionals is cruciaal om ervoor te zorgen dat de beste beslissingen worden genomen op basis van de individuele behoeften en gezondheid van de patiënt.

Conclusie

De toekomst van heup- en knievervangingsoperaties vraagt om een weloverwogen keuze van de materialen die in prothesen worden toegepast. Gezien de toenemende bezorgdheid over de risico’s van kobaltvergiftiging, is het noodzakelijk om alternatieve materialen zoals geavanceerde polymeren te overwegen. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling, het informeren van patiënten en zorgprofessionals, en het naleven van strikte regelgeving, kunnen we bijdragen aan het verhogen van de veiligheid en effectiviteit van heup- en knievervangingsoperaties. Het is cruciaal dat patiënten en zorgprofessionals nauw samenwerken om optimale oplossingen te vinden die de kwaliteit van leven verbeteren zonder de gezondheid onnodig in gevaar te brengen.

Gerelateerde artikelen

Referenties[+]