Heupfractuur na beroerte

Patiënten die een beroerte hebben meegemaakt, hebben een verhoogd risico op een heup- of bovenbeenfractuur. Dit blijkt uit een onderzoek door Pouwels c.s. van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie over artrose in de heup

De onderzoekers hebben 6763 patiënten van 18 jaar en ouder onderzocht, die tussen januari 1991 tot en met december 2002 een dergelijke heupfractuur opliepen, een beroerte in hun voorgeschiedenis hadden en vergeleken hen met een controlegroep. Er bleek een twee keer verhoogd risico op een heup- of bovenbeenfractuur te zijn na een beroerte.

Een groot aantal risicofracturen voor het oplopen van fracturen, waaronder corticosteroïd gebruik een verminderde nierfunctie werden gecorrigeerd zodat dit geen effect zou hebben op het onderzoeksresultaat. Patiënten met een hersenbloeding leken in het nadeel te zijn ten opzichte van patiënten die een herseninfarct doormaakten, maar dit verschil was niet statistisch significant. In de statistiek wordt met significantie bedoeld dat een gevonden resultaat (waarschijnlijk) niet op toeval berust.

Het risico op een heup- of bovenbeenfractuur was het hoogst kort na een beroerte (minder dan drie maanden), bij vrouwen en bij mensen jonger dan 70 jaar. Ouderen hebben veel andere risicofactoren voor het oplopen van een fractuur, zoals een verminderde botmassa. De relatieve bijdrage van de doorgemaakte beroerte aan het totale risico, wordt daardoor kleiner.

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op