Heupprothese bij jongeren

Jongeren die een heupprothese nodig hebben door slijtage van de heup, zijn het beste af bij een prothese met botcement. Dit blijkt uit een onderzoek van de afdeling Orthopedie van het UMC St. Radboud.

Een heupprothese van botcement gaat namelijk veel langer mee. Na tien jaar, is bij 83 procent van de jongeren die een gecementeerde heupprothese hebben gekregen, de heup nog steeds goed. Dit is een opvallend hoog percentage omdat gemiddeld een heupprothese 10 tot 15 jaar mee gaat.

Symptomen zoals liespijn, bewegingsbeperking en stijfheid, kraken van het heupgewricht kunnen wijzen op een versleten heup. Wanneer een versleten heup is vastgesteld, wordt de patiënt vaak niet gelijk operatief behandeld. Allereerst zal een conservatieve behandeling ingesteld worden, voornamelijk bij slijtage in een vroeg stadium. Deze behandeling kan bestaan uit oefentherapie, pijnstillers, voedingssupplementen zoals glucosamine en injecties in het heupgewricht Bij een ernstige versleten heup met veel pijnklachten en bewegingsbeperking kan een heupprothese oplossing bieden. Slijtage komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar. Echter, slijtage kan ook jongeren treffen die bijvoorbeeld een vorm van reuma hebben. Slijtage in de heup bij jongeren door een ongeval neemt ook steeds meer toe. Ook voor deze jongeren is een heupprothese vaak de beste oplossing.

Wanneer een heupprothese wordt ingebracht, wordt de versleten heup vervangen. Een heupprothese bestaat uit twee onderdelen, een steel met een kop erop en een kom. De orthopedisch chirurg zaagt de kop van het bovenbeen af en maakt een holte in het bovenbeen, in deze holte zal de steel van de prothese worden vastgezet. De nieuwe kom wordt geplaatst in het bekken. Een heupprothese gaat niet voor het leven mee, er is vaak een tweede, vervangende ook wel revisie, operatie nodig. Jongeren die een actief leven leiden met veel belasting van de heup, hebben een grotere kans op een tweede, vervangende, operatie.

De afdeling Orthopedie van het UMC St. Radboud heeft tien jaar lang 48 patiënten gevolgd die voor hun 30ste levensjaar een nieuwe heup hebben gekregen. Deze patiënten hebben allemaal een heupprothese gekregen van botcement. Dit een heupprothese waarbij een laagje cement tussen de nieuwe heupkom en het bekken wordt aangebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de gecementeerde botprothese een duurzaam resultaat laat zien bij jongeren met vaak een beweeglijk en actief leven. Want na tien jaar functioneert de nieuwe heup nog goed bij de 48 patiënten en is niet toe aan vervanging.

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

3
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ron
Gast
Ron

Ik heb ook last van artrose, heeft iemand meer informatie over het bovenstaande?

Nicole van Son
Gast
Nicole van Son

Bij mijn dochter is er toen ze bijna 4 was heupluxatie geconstateerd beiderzijds. Na operaties om een kom te creeren is dit op links redelijk gelukt rechts mislukt. Ze is nu 14 jaar en we hebben gehoord dat ze een nieuwe heup nodig heeft. Haar klachten worden meer en meer en krijgt pijn. Dus lees graag wat ervaringen van jongeren.

Eddie
Gast
Eddie

Hallo Nicole ik heb ook een dochter van 14jr bijna 15 die heeft het zelfde probleem aan dr rechte kant ze krijgt nu ook steeds meer problemen. Ze moet altijd ff gaan zitten als ze lang staat en kan niet te ver lopen zonder pijn ben benieuwd hoe het bij jou verder is gegaan misschien kun je daar meer over vertellen mn mail is [email protected]