Heupprothese

In de wereld van orthopedische geneeskunde staat een baanbrekende ontwikkeling op het punt om de manier waarop artrose behandeld wordt, radicaal te veranderen. Vergeet de traditionele heupprotheses van metaal en plastic; stel je een nieuwe heup voor die volledig uit je eigen cellen is opgebouwd en die zichzelf kan regenereren zoals een salamander zijn staart laat teruggroeien. Dit is geen toekomstmuziek meer, maar een realiteit in wording dankzij de innovatieve technologie ontwikkeld door de in Durham gevestigde startup, CytexOrtho. Deze technologie stelt ons in staat een volledig biologische nieuwe heup te creëren uit lichaamseigen cellen, wat een permanente oplossing biedt in plaats van een tijdelijke fixatie.

598FABC6 AF08 473E B01E 9F0C58FA839F
CytexOrtho-heupimplantaat voor en na hergroei van weefsel.

De huidige behandelmethoden voor heupartrose, zoals pijnstillers of chirurgische plaatsing van een kunstheup, bieden vaak slechts tijdelijke verlichting en zijn zowel fysiek als psychologisch belastend voor patiënten. Ze zijn verre van ideaal, vooral voor jonge en actieve mensen die zich geconfronteerd zien met de vooruitzichten van meerdere ingrijpende operaties over de jaren heen.

CytexOrtho’s nieuwe benadering maakt gebruik van geavanceerde regeneratieve geneeskunde technieken om een nieuwe heup te cultiveren die niet alleen de structuur, maar ook de functie van een echte heup nabootst. Deze vooruitgang belooft een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven voor patiënten en kan de behoefte aan toekomstige vervangingsoperaties elimineren. In dit artikel verkennen we de wetenschap achter deze revolutionaire nieuwe heup technologie, de voordelen ten opzichte van traditionele behandelmethoden, en wat dit betekent voor de toekomst van heupvervangingen.

CytexOrtho wint de OrthoPitch voor nieuwe heup technologie

Op 14 februari 2024, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) in San Francisco, werd CytexOrtho uitgeroepen tot winnaar van de eerste OrthoPitch Technologie Competitie. Deze competitie, georganiseerd door de AAOS – de grootste medische vereniging van musculoskeletale specialisten ter wereld – heeft als doel innovatie aan te wakkeren en vooruitgang te bevorderen die de bestaande normen, zoals het plaatsen van een nieuwe heup, in de orthopedische zorg kan verbeteren of transformeren. [1] OrthoPitch Technology Competition

CytexOrtho, een bedrijf in de pre-klinische fase dat zich richt op het verbeteren van orthopedische behandelingsopties voor kraakbeenherstel, presenteerde een innovatief implantaat, de ReNew™ Heupimplantaat. Dit implantaat is ontworpen om gewrichten op natuurlijke wijze te herstellen in plaats van ze kunstmatig te vervangen, en biedt een veelbelovende oplossing voor miljoenen actieve patiënten met vroege heupaandoeningen die nog te jong zijn voor een totale heupvervanging.

Een nieuwe heup van kraakbeen en bot.
Dr. Bradley Estes, pionier van de nieuwe heup technologie

Volgens Bradley Estes, PhD, oprichter en CEO van CytexOrtho, bestaat de ReNew Heupimplantaat uit twee zeer speciale componenten: een 3D-geweven textiel en een component geproduceerd met Tru3D-printtechnologie. De combinatie van deze componenten resulteert in een implantaat dat niet alleen de vorm en het contour van een gezonde articulaire gewrichtsoppervlakte nabootst, maar ook de functie van het articulaire kraakbeen en het bot reproduceert.

Chirurgen verwijderen alleen het beschadigde weefsel en vervangen dit door het implantaat, dat het gewricht herstelt naar zijn juiste vorm en contour. Na verloop van tijd migreren cellen naar de gaten in de lagen van het implantaat en vormen functioneel weefsel terwijl het implantaat langzaam door het lichaam wordt opgenomen.

Het doel van het CytexOrtho-implantaat is niet om simpelweg de heup te vervangen, maar om beschadigd kraakbeen te herstellen en een nieuwe heup te creëren, terwijl al het gezonde bot intact blijft. Dit streven naar heuprestauratie in plaats van vervanging markeert een fundamenteel andere benadering in de behandeling van heupaandoeningen.

Nieuwe heup met herstel van kraakben edited

FDA onderschrijft CytexOrtho’s nieuwe heup hersteltechnologie

Op 17 januari 2023 ontving CytexOrtho een belangrijke erkenning voor hun innovatieve technologie gericht op het herstellen van de heup met gebruikmaking van de eigen cellen van de patiënt, met de toekenning van de “Breakthrough Device Designation” door de United States Food and Drug Administration (FDA). Deze aanduiding erkent het potentieel van het ReNew Heupimplantaat om traditionele heupvervangingsmethoden te transformeren door een nieuwe benadering voor het herstel van een nieuwe heup. Dit markeert een belangrijke stap voorwaarts voor het bedrijf, hoewel het nog geen formele goedkeuring van het product betekent. [2] Breakthrough Device Designation from the FDA

Deze aanduiding bevestigt CytexOrtho’s missie om geavanceerde, regeneratieve behandelopties te brengen die essentieel zijn voor het herstel van de heupfunctie, en biedt hoop voor patiënten met ernstige heupartrose voor wie bestaande behandelmethoden onvoldoende zijn

Dr. Bradley Estes, CEO van CytexOrtho, uitte zijn enthousiasme over deze mijlpaal: “Deze erkenning van de FDA bevestigt de impact die onze technologie kan hebben op de behandeling van vroege heupaandoeningen. We kijken ernaar uit om door te gaan met de versnelde beoordelingsprocedure van de FDA, met als doel ons ReNew Heupimplantaat zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten.”

Het is belangrijk te benadrukken dat de ReNew Heupimplantaat-technologie van CytexOrtho nog in ontwikkeling is. De producten zijn nog niet goedgekeurd door de FDA en zijn nog niet commercieel verkrijgbaar. Het uiteindelijke succes van deze technologie, die zich richt op het herstellen van de bestaande heupfunctie, hangt af van verdere goedkeuringen door regelgevende instanties en de uitkomsten van aanvullende klinische proeven.

Meer informatie over: Oplosbare heupimplantaat

Alternatief voor heupprothese

In 2022 werden volgens het Registratie Orthopedische Interventies (LROI) in Nederland 36,707 primaire totale heupprothesen geplaatst. Ondanks deze veelgebruikte chirurgische ingrepen zijn er andere, minder invasieve behandelingen beschikbaar die eveneens effectief kunnen zijn. Artsen adviseren vaak om zo lang mogelijk te wachten met chirurgisch ingrijpen. Veel patiënten krijgen het advies om door te gaan met het innemen van paracetamol en ibuprofen totdat het plaatsen van een nieuwe heup onvermijdelijk is. Hoewel een gerichte injectie in de heup soms uitkomst biedt, is het belangrijk om alert te zijn op mogelijke risico’s.

Terwijl conventionele behandelingen voor heupartrose vaak beperkt blijven tot pijnstillers en het uiteindelijke plaatsen van een nieuwe heup, biedt een gecombineerd beweeg- en afvalprogramma een vernieuwende aanpak. Deze methode, samen met regeneratieve injecties die gebruikmaken van lichaamseigen cellen, biedt hoop op beter fysiek functioneren en een uitstel van operaties. Deze geavanceerde behandelingen kunnen de kwaliteit van leven voor mensen met heupartrose significant verbeteren.

Meer informatie over: Injectie heup progamma