Heupprothese

Een complete nieuwe heup, niet van metaal en plastic, maar van je eigen cellen gemaakt. Opnieuw gegroeid in je lichaam, net zoals een salamander zijn staart opnieuw kan laten groeien door regeneratie – hebben artrose patiënten straks een nieuw biologische gewricht van lichaamseigen cellen in plaats van een heupprothese.

Als je niet staat te springen voor een heupvervangende operatie is er binnenkort een andere en – voor sommige artrose patiënten – betere oplossing. De in Durham gevestigde startup CytexOrtho ontwikkelt een innovatieve implantaattechnologie om kraakbeen en bot te herstellen in beschadigde gewrichten die niet vanzelf genezen. De eerste focus ligt op de heup.

598FABC6 AF08 473E B01E 9F0C58FA839F
CytexOrtho-heupimplantaat voor en na hergroei van weefsel.

De huidige behandeling van heupartrose in Nederland komt neer op de toediening van medicatie of de plaatsing van een totale heupprothese. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor patiënten. Daarnaast zijn zij weinig effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen blijvend herstel van het kraakbeen en het gewricht stimuleren. 

De heupprothese is simpelweg niet duurzaam genoeg om een ​​leven lang mee te gaan. Vooral jonge en actieve patiënten krijgen op latere leeftijd problemen. Totale heupprothesen gaan niet eeuwig mee – ze moeten gemiddeld na 15 tot 20 jaar worden vervangen, en dat is niet zo gemakkelijk.

Dus als je een heup vervangt wanneer je in de 40 of 50 bent, kun je er vanuit gaan dat je een decennium of twee later het nog een keer moet doen. Maar de tweede heupprothese zal waarschijnlijk een stuk minder goed werken en de operatie is vatbaar voor meer complicaties.

Een paradigmaverschuiving binnen de orthopedie

Een heupprothese van kraakbeen en bot.

CytexOrtho hoopt een beter en minder ingrijpend alternatief te kunnen bieden. De nieuwe technologie van het bedrijf combineert een 3D-geweven textiel, dat functioneert als kraakbeen, met een 3D-geprint onderdeel dat functioneert als bot. Het implantaat bevat ook de eigen stamcellen van de patiënt om nieuw kraakbeen en bot te regenereren om een ​​volledig functioneel gewricht te creëren.

Het implantaat lost na verloop van tijd op en laat de nieuw gevormde weefsels achter die geïntegreerd zijn in de open structuur van het implantaat.

Het doel van het CytexOrtho-implantaat is om het kraakbeen te herstellen en al het gezonde bot op zijn plaats te laten. Het is geen heupvervanging maar een heuprestauratie.

Heup genezen

CytexOrtho werkt samen met de Amerikaanse Food and Drug Administration aan een protocol voor het testen op menselijke kandidaten dat begin volgend jaar van start gaat. Meerdere preklinische onderzoeken hebben veelbelovende resultaten opgeleverd.

Een commercieel heupimplantaat is mogelijk te lanceren in de komende vijf of zes jaar. Het bedrijf hoopt in de toekomst ook implantaten voor knie-, schouder- en enkelgewrichten te ontwikkelen.

De wetenschappelijke vooruitgang van CytexOrtho is in de loop der jaren bevestigd door een grote verscheidenheid aan getoetste wetenschappelijke publicaties in Science, Nature en de Proceedings of the National Academy of Sciences. De technologie staat op de omslag van het Journal of Orthopaedic Research (augustus 2022).

Injecties met stamcellen in de heup

Een behandeling van heupartrose, die in het buitenland, al tientallen jaren veelvoudig wordt toegepast, is regenerative injectie therapie. Vooral injecties met hoge aantallen lichaamseigen gekweekte stamcellen lijken erg goed te werken bij heupartrose. Maar in Nederland is dit niet mogelijk vanwege het huidige politieke klimaat. Meer informatie hierover kan je lezen in het artikel is artrose te genezen?

Een onderzoek uit 2022 naar de behandeling van heupartrose met één enkele injectie met stamcellen, concludeerde een significante verbeteringen in pijn, invaliditeit en kwaliteit van leven. [1] The safety and effectiveness of bone marrow concentrate injection for knee and hip osteoarthritis: a Canadian cohort

Een ander onderzoek uit 2020 concludeerde dat één enkele injectie met stamcellen de subjectieve pijn- en functiescores tot 6 maanden aanzienlijk kan verbeteren bij patiënten met heupartrose. [2] Bone Marrow Concentrate Injection Treatment Improves Short-term Outcomes in Symptomatic Hip Osteoarthritis Patients: A Pilot Study

Een onderzoek uit 2017 met één injectie bestaande uit lichaamseigen gecultiveerde oftewel gekweekte stamcellen bij patiënten met kraakbeenbeschadigingen in de heup concludeerde dat deze behandeling veilig en effectief is. Naast het herstel van het heupgewricht, verminderde de stamcelbehandeling ontsteking en stijfheid van het gewricht. [3]Mardones R, Jofré CM, Tobar L, Minguell JJ. Mesenchymal stem cell therapy in the treatment of hip osteoarthritis. J Hip Preserv Surg. 2017;4:159–163.

Last van heupartrose en is je verteld dat een operatie de enige optie is?

Veel patiënten kunnen met deze behandeling de noodzaak van een gewrichtsvervangende operatie uitstellen of zelfs helmaal vermijden. Door het injecteren van ‘eigen’ stamcellen kan een ingrijpende gewrichtsoperatie, of het leven met chronische gewrichtspijn, worden voorkomen.

Echter, bij een gewricht met ernstige artrose ‘bot op bot’ is het helaas niet mogelijk om het kraakbeen terug te laten groeien. Wel kan stamceltherapie bij ernstige artrose de pijn verminderen en de gewrichtsfunctie verbeteren. Meer informatie hierover kan je lezen in het artikel s Werelds meest geavanceerde orthopedische stamcelbehandeling.