Op hoge hakken naar knieproblemen

Van mode statement naar medisch onderzoekspunt: De evolutie van inzicht in hoge hakken en kniegezondheid

Al decennialang symboliseren hoge hakken elegantie en vrouwelijkheid en zijn ze geliefd vanwege hun vermogen om zelfvertrouwen en stijl te versterken. Achter deze iconische modekeuze gaan echter potentieel ernstige gezondheidsrisico’s schuil. Speciale aandacht verdient knieartrose, een aandoening die significant vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en die mogelijk deels wordt beïnvloed door het frequent dragen van schoeisel met hoge hakken. Dit artikel werpt licht op belangrijke wetenschappelijke studies die door de jaren heen zijn uitgevoerd naar de relatie tussen het dragen van hoge hakken en het verhoogde risico op knieartrose, en biedt inzichten die vrouwen kunnen assisteren bij het maken van weloverwogen keuzes wat betreft hun schoeisel.

Een chronologische analyse van de impact van hoge hakken op knieartrose

De eerste waarschuwingssignalen

Pionierswerk: Dr. D. Casey Kerrigan’s Baanbrekende Studie: In 1998 publiceerde Dr. D. Casey Kerrigan een van de eerste studies die de impact van hoge hakken op de knie onderzocht in The Lancet. Deze studie onthulde dat hoge hakken een toename van 23% in de krachten op het patellofemorale en het mediale compartiment van de knie veroorzaken vergeleken met blootsvoets lopen. Deze bevindingen suggereerden dat regelmatig dragen van hoge hakken kan bijdragen aan degeneratieve veranderingen in de knie.. [1] Kerrigan DC, Todd MK, Riley PO. Knee osteoarthritis and high‐heeled shoes. Lancet 1998;351:1399–401

Twijfels en dieper onderzoek

Contrasterende Resultaten: De Chingford 1000 Women Study: Jaren later bracht de Chingford 1000 Women Study een nieuwe dimensie aan het debat door geen directe link te vinden tussen het dragen van hoge hakken en het ontstaan van knieartrose. Dit suggereerde dat andere factoren, zoals de frequentie en duur van het dragen, en mogelijk het type hoge hakken, medebepalend kunnen zijn voor het risico op artrose. [2]Perry TA, Dando C, Spector TD, Hart DJ, Bowen C, Arden N. Effect of Heeled Shoes on Joint Symptoms and Knee Osteoarthritis in Older Adults: A 5-Year Follow-Up Study. ACR Open Rheumatol. 2021 … Continue reading

Recent onderzoek versterkt oude zorgen

Verdere bewijzen: De Meta-analyse van Nguyen et al.:In 2021 bevestigde een meta-analyse gepubliceerd in Gait & Posture door Nguyen et al. dat het dragen van hoge hakken leidt tot significant hogere knieflexie en varusmomenten tijdens het lopen. Deze bevindingen versterken de hypothese dat langdurig gebruik van hoge hakken biomechanische veranderingen in de knie teweegbrengt die de ontwikkeling van artrose kunnen versnellen. [3] Nguyen LY, Harris KD, Morelli KM, Tsai L‐C. Increased knee flexion and varus moments during gait with high‐heeled shoes: a systematic review and meta‐analysis. Gait Posture 2021;85:117–25

Conclusie en aanbevelingen

Balanceren tussen stijl en gezondheid

Onderzoek door de jaren heen heeft aangetoond dat schoenen met hoge hakken, zoals pumps en stiletto’s, biomechanische veranderingen in de knieën veroorzaken die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van knieartrose. Deze types schoeisel verhogen de belasting op de knieën en kunnen bestaande artroseklachten verergeren.

Hoge hakken, schoenen die je moet vermijden bij reuma en artrose

Het is belangrijk voor vrouwen om zich bewust te zijn van de potentiële risico’s die bepaalde soorten schoeisel met zich meebrengen. Bij het kiezen van schoenen is het van groot belang om zowel stijl als functionaliteit te overwegen. Schoenen die goed passen en een soepele afwikkeling mogelijk maken, zijn van vitaal belang voor mensen met artrose. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de voet comfortabeler en met minder spanning kan bewegen, wat de belasting op de gewrichten vermindert. Bovendien helpt het ondersteunen van natuurlijke voetbewegingen zoals pronatie — de binnenwaartse beweging van de voet tijdens het draaien — om de impactkrachten beter te verdelen en de kans op overbelasting van de gewrichten te verminderen. Door zorgvuldig schoeisel te kiezen dat deze kenmerken biedt, kunnen vrouwen helpen de symptomen en de progressie van knieartrose te beheersen en kniepijn na het lopen te verminderen.

  • Voor vrouwen met knieartrose wordt aangeraden om hoge hakken alleen bij speciale gelegenheden te dragen en niet dagelijks, aangezien schade aan de knieën cumulatief is.
  • Om de pijn in gewrichten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren, is het ook aan te bevelen om regelmatig te bewegen en schoenen te dragen die speciaal ontworpen zijn om de loophouding en gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Dit kan helpen om zorgeloos en met minder pijn te lopen, zelfs bij aandoeningen zoals knieartrose.

Bekijk onze aanbevelingen voor de beste: Schoenen voor reuma en artrose

Referenties[+]