kraakbeenslijtage door naaldhakken

Artrose van de knie treedt op wanneer het kraakbeen in uw kniegewricht afbreekt, waardoor de botten tegen elkaar kunnen wrijven. De wrijving zorgt ervoor dat je knieën pijn doen, stijf worden en soms zwellen. In 2020 kregen naar schatting 40.900 mensen de diagnose knieartrose van de huisarts: 15.400 mannen en 25.500 vrouwen. Knieartrose is daarmee de meest voorkomende artrose en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een verklaring hiervoor kan zijn: Hoge hakken vergroten de druk op het kniegewricht met gemiddeld 30%. Door de extra belasting op kraakbeen in het kniegewricht kan artrose sneller ontwikkelen.

Knieartrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, men denkt dat lopen op hoge hakken hieraan kan bijdragen.

Het is aangetoond dat het dragen van schoenen met hoge hakken de krachten over op het kniegewricht vergroot. Het veroorzaakt een grotere compressiekracht aan de binnenkant van de knie waardoor het kniegewricht scheef naar binnen kantelt. Dit kan artrose gaan veroorzaken. [1] Kerrigan DC, Todd MK, Riley PO. Knee osteoarthritis and high‐heeled shoes. Lancet 1998;351:1399–401

Echter, er is weinig onderzoek gedaan naar de effecten van hoge hakken op het risico op knieartrose.

Een systematische review en meta-analyse in 2021 concludeerde dat hoge hakken de gevoeligheid voor knieartrose waarschijnlijk vergroten. [2]Nguyen LY, Harris KD, Morelli KM, Tsai L‐C. Increased knee flexion and varus moments during gait with high‐heeled shoes: a systematic review and meta‐analysis. Gait … Continue reading

Krachtverdeling knie met hoge hakken veroorzaakt artrose
Krachtverdeling in de knie met en zonder hoge haken

Pumpsstiletto’s en andere schoenen met hoge hakken

Schoenen met hakken zijn een ‘no-no’ wanneer je knieartrose hebt. Deze soorten schoenen kunnen de artrose klachten erger maken. Hakken zullen de belasting op de knie vergroten, ook met een wig voor comfort. Een advies voor vrouwen met knieartrose die hun hoge hakken niet willen opgeven. Probeer ze alleen bij speciale gelegenheden te dragen, zeker niet elke dag. Schade aan de knie is cumulatief. Gelukkig zijn er schoenen die speciaal zijn ontworpen om de loophouding en de gewrichten bij artrose te corrigeren.

Hoe kan je pijnvrij lopen?

Last van pijnlijke gewrichten? Dan is lopen wel het laatste waar je aan zal denken. Toch is het verstandig om af en toe de benen te strekken. Dit kan namelijk de klachten verminderen van pijnlijke gewrichten. Echter veel mensen zijn bang om te lopen. De pijn schiet er namelijk ineens in wanneer zij een stap zetten. De reden hiervoor is dat de meeste mensen over de verkeerde schoenen beschikken. Door middel van speciale schoenen is het weer mogelijk om zorgeloos te lopen met pijnlijke gewrichten, zoals knieën, heupen en rug.