Hyaluronzuur voor uw gewrichten

Omdat hyaluronzuur over visceuze (stroperige) eigenschappen beschikt, kan het de vloeistof in het gewricht (gewrichtssmeer) aanvullen of vervangen. De behandeling wordt daarom een viscosupplementatie genoemd. Een behandeling met een hyaluronzuur injectie is ter verlichting van pijn en stijfheid in de synoviale (met slijmvlies beklede) gewrichten. De behandeling met het injecteren van hyaluronzuur wordt vooral toegepast bij de knie en/of heup. Een hyaluronzuur-preparaat wordt met een injectie ingespoten in het gewricht, een intra-articulaire injectie.

Viscosupplementatie bestaat al zo’n 20 jaar en heeft bewezen een goed alternatief te zijn op de behandeling van artrose wanneer pijnstillers onvoldoende verlichting geven. Naast de bestaande behandelingen met een viscosupplement, uit een serie van drie tot vijf injecties, is er recentelijk een preparaat beschikbaar gekomen met een hogere dosis. Met deze variant is slechts één injectie nodig en het positieve effect van deze injectie houdt bovendien veel langer aan. Daardoor is deze therapie uitermate geschikt voor de behandeling van knie- en heupartrose.

Verlichting van de klachten bij artrose treedt meestal op na 48 tot 72 uur na het injecteren van een hyaluronzuur-preparaat. Naast de pijnstillende werking, kan hyaluronzuur ook ontstekingswerend werken en de lichaamseigen hyaluronzuurproductie stimuleren. De positieve werking van de injectie kan zes tot twaalf maanden aanhouden. Het injecteren van een hyaluronzuur-preparaat is een veilige behandeling, er zijn nauwelijks bijwerkingen. Soms ontstaat er een lichte pijn, warmte en/of stijfheid van het gewricht. Meestal zijn deze klachten na 24 uur verdwenen. Na de behandeling met een viscosupplement zijn normale activiteiten toegestaan zonder verdere beperkingen.

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

6
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Anne-Marie
Gast
Anne-Marie

Ik heb een injectie met een hoge dosering hyaluronzuur gehad. Helaas heb ik er maar een week profijt van gehad; toen keerde de pijn in mijn versleten knie weer terug. Voor een kunstknie ben ik nog te jong (47). Toen weer een pijnstillende injectie gehad. En wonder boven wonder: ik ben nu 2 maanden verder en het gaat best behoorlijk goed. Misschien is een serie van injecties met hyaluronzuur en pijnstillende injecties wel de methode voor mij.

joann
Gast
joann

bij mijn man heeft de spuit 4,5 jaar gewerkt. Het wordt nu tijd voor weer een spuit in zijn knie.

Jolanda Cloodt-Schobben
Gast
Jolanda Cloodt-Schobben

Welke ziektekosten verzekering vergoedt de hyaluronspuit in 2018?

Mevrouw Wieland
Gast
Mevrouw Wieland

Volgens CZ doet geen enkele ziektekostenverzekering dat omdat het medicijn niet staat geregistreerd in Nederland. Dat is dus de keuze van onze minister.

Mevrouw van Breemen
Gast
Mevrouw van Breemen

Weer zo’n rare redenering van de minister. Vanuit een financieel oogpunt is het voor de verzekerde gunstiger om gelijk afbraak hormoon in het gewricht te spuiten ipv lichaams eigen gewrichtsvloeidtof! Laten we allemaal ons best doen om Nederland nog zieker te maken. Niet te geloven dat deze. Behandeling dus alleen is weg gelegd voor de kritische vermogende consument.

Ingrid
Gast
Ingrid

Ik heb 20 augustus 2019 een hualoninjektie gekregen. 6 ml in mijn knie. Na 1 week geheel pijnvrij. Heb 2 maanden helemaal geen pijn gehad 13 november 1 injektie van 2 ml gekregen. Hielp veel minder. Wel de scherpe pijn eraf. Heb het vergoed gekregen via orthopeed. Verzekeraar vergoed het niet. Hualonzuur is veel prijziger dan cortisone,en pijn stillers het goedkoopst. Het ziekenhuis declareert op de cortisone code,krijgt dat vergoed,de rest betalen zij dan bij. Dat doen dus niet alle ziekenhuizen. Ook niet alle artsen. Dus dat moet je dan zelf zien uit te zoeken. Heel raar,kom je bij de… Lees verder »