Hyaluronzuur voor uw gewrichten

Omdat hyaluronzuur over visceuze (stroperige) eigenschappen beschikt, kan het de vloeistof in het gewricht (gewrichtssmeer) aanvullen of vervangen. De behandeling wordt daarom een viscosupplementatie genoemd. Een behandeling met een hyaluronzuur injectie is ter verlichting van pijn en stijfheid in de synoviale (met slijmvlies beklede) gewrichten. De behandeling met het injecteren van hyaluronzuur wordt vooral toegepast bij de knie en/of heup. Een hyaluronzuur-preparaat wordt met een injectie ingespoten in het gewricht, een intra-articulaire injectie.
Viscosupplementatie bestaat al zo’n 20 jaar en heeft bewezen een goed alternatief te zijn op de behandeling van artrose wanneer pijnstillers onvoldoende verlichting geven. Naast de bestaande behandelingen met een viscosupplement, uit een serie van drie tot vijf injecties, is er recentelijk een preparaat beschikbaar gekomen met een hogere dosis. Met deze variant is slechts één injectie nodig en het positieve effect van deze injectie houdt bovendien veel langer aan. Daardoor is deze therapie uitermate geschikt voor de behandeling van knie- en heupartrose.
Verlichting van de klachten bij artrose treedt meestal op na 48 tot 72 uur na het injecteren van een hyaluronzuur-preparaat. Naast de pijnstillende werking, kan hyaluronzuur ook ontstekingswerend werken en de lichaamseigen hyaluronzuurproductie stimuleren. De positieve werking van de injectie kan zes tot twaalf maanden aanhouden. Het injecteren van een hyaluronzuur-preparaat is een veilige behandeling, er zijn nauwelijks bijwerkingen. Soms ontstaat er een lichte pijn, warmte en/of stijfheid van het gewricht. Meestal zijn deze klachten na 24 uur verdwenen. Na de behandeling met een viscosupplement zijn normale activiteiten toegestaan zonder verdere beperkingen.

6 Reacties

 1. Ik heb een injectie met een hoge dosering hyaluronzuur gehad. Helaas heb ik er maar een week profijt van gehad; toen keerde de pijn in mijn versleten knie weer terug. Voor een kunstknie ben ik nog te jong (47). Toen weer een pijnstillende injectie gehad. En wonder boven wonder: ik ben nu 2 maanden verder en het gaat best behoorlijk goed. Misschien is een serie van injecties met hyaluronzuur en pijnstillende injecties wel de methode voor mij.

  1. Volgens CZ doet geen enkele ziektekostenverzekering dat omdat het medicijn niet staat geregistreerd in Nederland. Dat is dus de keuze van onze minister.

 2. Weer zo’n rare redenering van de minister. Vanuit een financieel oogpunt is het voor de verzekerde gunstiger om gelijk afbraak hormoon in het gewricht te spuiten ipv lichaams eigen gewrichtsvloeidtof! Laten we allemaal ons best doen om Nederland nog zieker te maken. Niet te geloven dat deze. Behandeling dus alleen is weg gelegd voor de kritische vermogende consument.

  1. Ik heb 20 augustus 2019 een hualoninjektie gekregen.
   6 ml in mijn knie.
   Na 1 week geheel pijnvrij.
   Heb 2 maanden helemaal geen pijn gehad
   13 november 1 injektie van 2 ml
   gekregen.
   Hielp veel minder. Wel de scherpe pijn eraf.
   Heb het vergoed gekregen via orthopeed.
   Verzekeraar vergoed het niet.
   Hualonzuur is veel prijziger dan cortisone,en pijn stillers het goedkoopst.
   Het ziekenhuis declareert op de cortisone code,krijgt dat vergoed,de rest betalen zij dan bij.
   Dat doen dus niet alle ziekenhuizen.
   Ook niet alle artsen.
   Dus dat moet je dan zelf zien uit te zoeken.
   Heel raar,kom je bij de 1,heb je pech,kom je bij een ander heb je mazzel.
   Ik heb het nu 2x vergoed gekregen.
   En heb het niet van mijn eigen orthopeed aangeboden gekregen,maar van een collega die hem verving tijdens zijn vakantie.
   Nu kon hij er niet meer onderuit!
   Ga daar met hem as woensdag een gesprek over hebben.
   Heb een klacht ingediend bij het ziekenhuis. Hij heeft mij zorg onthouden..dat neem ik hem kwalijk.
   Alles draait om geld..dat is de hoofd reden.
   Cortisone injektie kost incl.consult 518.00 euro!!
   Daar maak je dan veel meer winst op.
   Mocht je iets kwijt willen of vragen,bel mij dan gerust op 0628619119

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *