Hyaluronzuur voor uw gewrichten

Omdat hyaluronzuur over visceuze (stroperige) eigenschappen beschikt, kan het de vloeistof in het gewricht (gewrichtssmeer) aanvullen of vervangen. De behandeling wordt daarom een viscosupplementatie genoemd. Een behandeling met een hyaluronzuur injectie is ter verlichting van pijn en stijfheid in de synoviale (met slijmvlies beklede) gewrichten. De behandeling met het injecteren van hyaluronzuur wordt vooral toegepast bij de knie en/of heup. Een hyaluronzuur-preparaat wordt met een injectie ingespoten in het gewricht, een intra-articulaire injectie.
Viscosupplementatie bestaat al zo’n 20 jaar en heeft bewezen een goed alternatief te zijn op de behandeling van artrose wanneer pijnstillers onvoldoende verlichting geven. Naast de bestaande behandelingen met een viscosupplement, uit een serie van drie tot vijf injecties, is er recentelijk een preparaat beschikbaar gekomen met een hogere dosis. Met deze variant is slechts één injectie nodig en het positieve effect van deze injectie houdt bovendien veel langer aan. Daardoor is deze therapie uitermate geschikt voor de behandeling van knie- en heupartrose.
Verlichting van de klachten bij artrose treedt meestal op na 48 tot 72 uur na het injecteren van een hyaluronzuur-preparaat. Naast de pijnstillende werking, kan hyaluronzuur ook ontstekingswerend werken en de lichaamseigen hyaluronzuurproductie stimuleren. De positieve werking van de injectie kan zes tot twaalf maanden aanhouden. Het injecteren van een hyaluronzuur-preparaat is een veilige behandeling, er zijn nauwelijks bijwerkingen. Soms ontstaat er een lichte pijn, warmte en/of stijfheid van het gewricht. Meestal zijn deze klachten na 24 uur verdwenen. Na de behandeling met een viscosupplement zijn normale activiteiten toegestaan zonder verdere beperkingen.