Hyaluronzuur injecties bij versleten knieën, werkt dat?

Voor sommige mensen met knieartrose kunnen injecties met hyaluronzuur aanzienlijk de pijn verlichten en de functie van de knie verbeteren. 

Tijdens de behandeling wordt hyaluronzuur, een visco elastische vloeistof vergelijkbaar met het lichaamseigen smeermiddel in het gewricht, ingespoten in de knie. De theorie hierachter is dat mensen met artrose een lagere concentratie van het smeermiddel hebben dan normaal. Door het gewricht aan te vullen met hyaluronzuur zal de gewrichtspijn verminderen en het bewegen gemakkelijker gaan. 

Hyaluronzuur injecties helpen niet bij iedereen

Maar hyaluronzuur injecties, ook wel viscosupplementatie genoemd, werkt niet voor iedereen. Onderzoekers hebben aangetoond dat tussen de 30 en 40% van de patiënten geen vermindering van de pijn of een verbetering van de functie ervaren. Tot nu toe wisten we nog niet welke patiënten de meeste of minste kans hadden met de behandeling. 

Welke patiënten hebben de meeste baat?

Een team van Franse onderzoekers van het universitair ziekenhuis Henri Mondor onder leiding van Florent Eymard hebben onderzoek verricht naar de factoren die kunnen voorspellen welke patiënten met knieartrose de meeste baat hebben met hyaluronzuur injecties. Het resultaat van het onderzoek is gepresenteerd begin juni op het jaarcongres van de European League Against Rheumatism (EULAR).
De onderzoekers concludeerden de volgende factoren voor een ongunstig effect: Patiënten met overgewicht of obesitas, ernstige artrose, ouder dan 65 jaar of patiënten welke eerder al injecties met hyaluronzuur of corticosteroïden hebben gekregen. Overgewicht of obesitas en ernstige artrose waren de twee grootste boosdoeners. En hoe meer factoren de patiënt had, hoe minder de kans van slagen de behandeling had.

 • Zonder ongunstige factoren; 100 % van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.
 • Met 2 ongunstige factoren; 69 % van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.
 • Met 4 ongunstige factoren; 28,6% van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.

Referenties
Eymard F, Conrozier T, Chevalier X. “Predictive Factors of Failure of Viscosupplementation in Patients with Knee Osteoarthritis: Results of a Post-Hoc Analysis of a Double Blind, Controlled Non Inferiority Trial.” June 9, 2016. EULAR 2016. doi: 10.1136/annrheumdis¬2016¬eular.3415.

28 Reacties

 1. De injecties worden niet vergoed door de meeste verzekeraars. 165 euro per injectie met hyaluronzuur.
  Wát als je dit niet kunt betalen. Met pijn door blijven lopen? Dat is toch vreselijk..
  Dus …in het pakket ermee!

  1. Ik heb 2 versleten kiegewrichten en heb baat bij een injectie met hyaluronzuur eens per half jaar.
   Ik vind het belachelijk dat ik dit zelf moet betalen .wanneer ik besluit om mij toch aan 2 knieen te laten opereren kost dat de verzekering ( operatie plus nabehandeling ) aan twee knieen zeker 20-30 maal meer dan de € 380,- voor 2 maal perjaar injecteren)
   Dus gewoon weer in het paket

 2. Is er al een Nederlandse arts die deze injecties kan geven ? Mijn moeder wil hier heel graag meer over weten en ik ook.
  Ik hoor het graag !

  1. Overleg met mn orthopeed gehad aangaande deze behandeling en die was wel bereid om het bij mij te injecteren, dus misschien een verwijzing naar een orthopeed vragen?

 3. heb veel pijn in linkerknie. krijg nu een injectie met hyaluronzuur, maar dit kan pas op 11 juli a.s bij de specialist . weet iemand ook of de eigen huisarts die spuit ook mag geven ?

 4. Hyaluronzuur heeft het bij mij fantastisch gedaan! Jaren geleden een injectie gehad i.p.v. een halve nieuwe knie. Nu problemen aan mijn andere knie en ga zeker weer voor de injectie. Hij wordt overigens vaak wel vergoed als onderdeel van een eerdere behandeling (ik ben aan deze knie aan mijn meniscus geopereerd), Zekerheidshalve kun je toestemming vragen aan de verzssekeraar (die denk ik liever een hyaluroninjectie vergoedt dan een operatie)

  1. Deelnemen aan discussie.Ja, dit product wordt ook in Belgie gebruikt door dokters/specialisten. Normaal krijg je 3 inspuitingen verdeelt over +/- 1 maand. Ik betaal voor visite dokter + de inspuiting € 75.00 per keer.

 5. ik heb meerdere malen cortysone injecties in de knie gekregen maar had daar vervelende bijwerkingen van. ik heb nu voor de 1ste keer hyaluronzuur injectie gekregen in mijn knie en ik moet zeggen dat er een wereld voor me open is gegaan. voor de injectie kon ik amper 200 meter achter elkaar lopen , ik ben nu al 6 weken pijn vrij . mijn ziekenfonds vergoede de injectie niet maar de injectie koste mij €75,00 dus dat valt ook wel mee.
  ik ben nu wel benieuwd hoelang de injectie bij mij gaat werken

 6. Na 30 leven met pijn en knieklachten, heeft mijn arts besloten om ostenil plus te spuiten .
  Omdat hij niet kon garanderen dat een nieuwe knie mij van de pijn af zou helpen.
  Er is een wereld zonder pijn voor mij open gegaan na de tweede injectie, dus ik ben heel tevreden over dit product

 7. Ik wilde toch eens weten of er ook ervaringen met ostenil zijn voor de heupen. het enige aan ervaringen wat ik kan vinden met ostenil is dat men het steeds over knieen heeft. is dit spul dan alleen geschikt voor knieen? ik heb zelf vermoedelijk last van mijn heup met CAM . werkt het daar ook voor?

  1. Hallo, ben 56 en gevorderde heupartrose, reeds twee jaar krijg ik Ostenil plus injecties en voel enorme verbetering, per injectie voel ik minstens 6 maanden enorme verbetering, dus ja voor de heup zeker ook aan te raden!

 8. Hallo, kan iemand vertellen wat de verschillen zijn in producten vwb inspuiting in de knie
  Ik zie dat Ostenil, Synvisc 1ml spuit Genzyme en Hyaluronzuur worden genoemd.
  Werkt dat ook voor de heup en heeft iemand hier ervaring mee?
  Ik heb al 33 jaar last van dun kraakbeen knieën en nu ook al 10 jaar van mijn heupen,
  maar een operatie zie ik niet zitten
  Welke ziekenhuizen in België c.q. arts, Nederland is zo duur.
  Graag uw ervaring! bij voorbaat dank,
  Mary

  1. Ik heb jaren ostenil gebruikt voor de knie ,en heb daar uistekende resultaten bij gekregen ,ook voor de heupen heb ik al twee keer gehad en er was een verbetering merkbaar ,maar niet zoals bij de knie
   .Ik doe al vele jaren aan sport triatlon en loopwedstrijden ,Ostenil + heeft mij daarbij zeer goed geholpen,een ding zou ik iedereen aanraden,blijf bewegen zit niet stil Rust roest

  2. Heel positief over ostenil plus. Ik kreeg het voor het eerst in de knie ingespoten in az monica door een specialist nadat ik echt een nieuwe knie nodig had en pas een jaar later had ik nood aan een tweede inspuiting. Ik bestelde de spuit online voor 67, 85 euro. Ik liet de spuit zetten door mijn huisarts. Dus voor de behandeling voor een heel jaar slechts de prijs van de spuit en een terugbetaald bezoek van de huisarts. Ik zou het iedereen aanbevelen.

 9. Na de 1e injectie kon ik als 75+er met de nodige knieën slijtage waarvan één met gebroken meniscus weer bijna pijnloos gaan tennissen op goed niveau: 6-7, wel de eerste dagen een drukkend gevoel. Helaas de Nederlandse gezondheidzorg ziet je liever in een zorgcentrum geraniums kijken- (met alle huidige Covid-19 risico’s: 80% van besmette tehuizen overleden!)- i.p.v. je oude dag vitaal laten beleven, wanneer het een beetje geld kost: In Nederland buiten de huisarts, specialist kost de injectie ca. €145 tegen minder dan €30 op het Iberisch schiereiland , waar deze door de staat wel worden vergoed!

 10. Na de 1e injectie _Adante One- kon ik als 75+er met de nodige knieën slijtage waarvan één met gebroken meniscus weer bijna pijnloos gaan tennissen op goed niveau: 6-7, wel de eerste dagen een drukkend gevoel. Helaas de Nederlandse gezondheidzorg ziet je liever in een zorgcentrum geraniums kijken- (met alle huidige Covid-19 risico’s: 80% van besmette tehuizen overleden!)- i.p.v. je oude dag vitaal laten beleven, wanneer het een beetje geld kost: In Nederland buiten de huisarts, specialist kost de injectie ca. €145 tegen minder dan €30 op het Iberisch schiereiland , waar deze door de staat wel worden vergoed!

 11. In 2013 ben ik met knieklachten bij een bekende kliniek in Naarden terecht gekomen en mijn behandelend orthopeed heeft in beide knieën Ostanil Plus gespoten. Deze injecties heb ik (op zijn aanraden) zelf via Internet besteld en betaald. Al die jaren ben ik pijnvrij geweest (had ook wel een zittend beroep dus heb niet zo heel veel gelopen). Sinds dit jaar heb ik een hondje waar ik veel mee buiten loop en beginnen de klachten weer te komen. Ik ga zo snel mogelijk weer deze injecties laten zetten zodat ik weer lekker kan lopen.
  Ik wens iedereen een pijnvrij leven toe.

 12. Allemaal heel positieve berichten. Ik behoor waarschijnlijk bij de pechhebbers, waarbij het resultaat te verwaarlozen is. Heel jammer. Of is er nog iets aan te doen ? Ik heb de injectie een week of 5 geleden gehad.

 13. Is er iets bekend of een injectie met hyaluronzuur preventief werkt, dus dat de verdere ontwikkeling van de artrose in de knie vertraagt?

  Ik heb beginnende artrose in mijn knie, de pijn is op zich goed te doen dus ik zou de injectie nog niet voor de pijn laten zetten maar wel als het ook preventief zou werken.

 14. Vandaag injectie met hyaluronzuur gehad. Door orthopeed in Zwolle. Heeft het niet gehad over eigen bijdrage of helemaal betalen. Dus ik wacht af. Heb de injectie gelijk gehad met corticosteroïden injectie. Dus hopelijk dubbel kans op minder pijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.