Hyaluronzuur-injectie

Hyaluronzuur injecties zijn een effectieve en veilige behandeling voor artrose in gewrichten zoals de knie, heup, schouder en enkel. Deze injecties, een veiliger alternatief voor NSAID’s en corticosteroïden, verminderen pijn zonder de ernstige bijwerkingen van deze medicijnen. In tegenstelling tot NSAID’s, die risico’s kunnen verhogen zoals maagproblemen, en corticosteroïden, die bij langdurig gebruik gewrichtsschade kunnen veroorzaken, biedt hyaluronzuur langdurige verlichting zonder dergelijke complicaties.

Effectiviteit van hyaluronzuur-injecties bij artrose

Hyaluronzuur-injecties zijn bekend om hun vermogen om de natuurlijke smering in gewrichten te verbeteren en hebben bewezen effectief te zijn in het verminderen van pijn en het verbeteren van mobiliteit bij patiënten met artrose. Deze behandeling is met name effectief in gewrichten zoals de knie, heup, schouder en enkel, waar het helpt slijtage te verminderen door de kwaliteit van het gewrichtsvocht te verbeteren en de schokabsorptie te verhogen.

Onderzoek wijst uit dat Hyaluronzuur-injecties met hoogmoleculair gewicht (HMW-HA) significant betere resultaten opleveren in termen van pijnverlichting en functionele verbetering dan varianten met een laag moleculair gewicht. Patiënten ervaren vaak verlichting gedurende zes maanden na een enkele injectie, wat een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven biedt door dagelijkse activiteiten minder pijnlijk te maken. [1]Bahrami MH, Raeissadat SA, Cheraghi M, Rahimi-Dehgolan S, Ebrahimpour A. Efficacy of single high-molecular-weight versus triple low-molecular-weight hyaluronic acid intra-articular injection among … Continue reading

Dankzij deze langdurige effecten en een lager risico op bijwerkingen vergeleken met andere behandelingsopties zoals NSAID’s en corticosteroïden-injecties, zijn Hyaluronzuur-injecties een aantrekkelijke keuze voor patiënten die een effectieve en duurzame oplossing zoeken voor het beheer van artrose.

De specifieke voordelen van hyaluronzuur-injecties bij knieartrose

In synoviale gewrichten zoals de knie, speelt hyaluronzuur een cruciale rol in de demping en smering. Deze natuurlijke stof zorgt ervoor dat de botten soepel tegen elkaar kunnen bewegen bij het strekken of buigen van de knie, dankzij de schokabsorberende en smerende eigenschappen. De visco-elastische kenmerken van hyaluronzuur zijn essentieel voor deze functies. Wanneer het moleculair gewicht van hyaluronzuur afneemt, verslechtert de smering en het vermogen om schokken op te vangen, wat de symptomen van artrose kan verergeren.

Synoviale gewrichten bevatten een gewrichtsholte gevuld met synoviale vloeistof, een stroperige substantie die smering biedt. De botuiteinden in een synoviaal gewricht vormen een gewrichtskop en een gewrichtskom, waardoor de botten soepel kunnen bewegen.

Kraakbeen is een glad, glibberig weefsel dat de uiteinden van botten in gewrichten bedekt. Het zorgt voor een soepele beweging van de botten ten opzichte van elkaar en werkt als een schokdemper, wat essentieel is voor de bescherming van de gewrichtsstructuren.

Het synoviaal membraan is een slijmvlies dat de binnenzijde van het gewrichtskapsel bekleedt. Dit membraan is verantwoordelijk voor de productie van synoviale vloeistof, die fungeert als smeermiddel en voedingsstoffen levert aan het kraakbeen, cruciaal voor het behoud van gewrichtsgezondheid.

Impact van artrose op het kniegewricht

Knie met artrose

Artrose tast zowel het kraakbeen als het synovium in het kniegewricht aan. Naarmate deze weefsels afbreken en degraderen, verliezen ze hun vermogen om de botten binnen het gewricht adequaat te beschermen. Dit leidt tot direct ‘bot op bot’ contact, wat de wrijving tussen de botten verhoogt. Deze wrijving veroorzaakt significante pijn en stijfheid en resulteert uiteindelijk in verdere botschade.

Viscosupplementatie: Een gerichte behandeling

Het toedienen van Hyaluronzuur-injecties in de gewrichtsholtes van de knie wordt ook wel viscosupplementatie genoemd. Deze procedure kan de synoviale vloeistof in het gewricht effectief aanvullen of vervangen, wat de algemene gezondheid van het kniegewricht verbetert en de mobiliteit ondersteunt. Deze behandeling is vooral waardevol omdat het de kwaliteit van het gewrichtsvocht direct beïnvloedt, wat de levenskwaliteit van patiënten met knieartrose aanzienlijk kan verbeteren.

Hyaluronzuur injectie voor knie

Variabiliteit in de effectiviteit van hyaluronzuur-injecties

Hoewel veel patiënten verlichting ervaren van hun artroseklachten na hyaluronzuur-injecties, geldt dit niet voor iedereen. Uit onderzoek blijkt dat 30 tot 40% van de patiënten geen vermindering van pijn of verbetering van functie ervaart. De reacties op een Facebook-bericht van ArtroseBlog, waarin om feedback werd gevraagd, varieerden sterk; sommigen meldden dat de injecties “werkten als een droom”, terwijl anderen geen enkele verlichting van hun kniepijn bemerkten of zelfs aangaven dat hun conditie verslechterde.

Factoren die bijdragen aan ongunstige resultaten van hyaluronzuur-injecties:

  • Overgewicht
  • Ernstige artrose
  • Leeftijd, ouder dan 65 jaar
  • Eerdere behandelingen met hyaluronzuur of corticosteroïden

Overgewicht en ernstige artrose zijn de voornaamste factoren die de effectiviteit van de behandeling kunnen beïnvloeden. Wanneer meerdere van deze factoren aanwezig zijn, neemt de kans op een succesvol resultaat af. [2] Predictive Factors of Failure of Viscosupplementation in Patients with Knee Osteoarthritis. Results of A Post-Hoc Analysis of A Double Blind, Controlled Non Inferiority Trial

Het belang van het moleculair gewicht van hyaluronzuur

Het moleculair gewicht van hyaluronzuur speelt een cruciale rol in de effectiviteit van de behandeling van gewrichtsaandoeningen. Hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht (HMW-HA, met een gewicht van ≥ 3000 kDa) vormt een viskeuze en elastische vloeistof, die superieur is in vergelijking met de dunne en minder elastische oplossingen geproduceerd door hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht (LMW-HA, met een gewicht van ≤ 750 kDa).

Steeds meer onderzoek bevestigt dat hyaluronzuur-preparaten met een hoog moleculair gewicht beter presteren dan die met een laag moleculair gewicht, vooral wat betreft de duurzaamheid van pijnverlichting en verbetering van de gewrichtsfunctie. Een enkele injectie met HMW-Hyaluronzuur kan net zo effectief zijn als meerdere injecties met LMW-Hyaluronzuur, wat de patiënttevredenheid verhoogt en de frequentie van de behandelingen vermindert. [3] Efficacy of single high-molecular-weight versus triple low-molecular-weight hyaluronic acid intra-articular injection among knee osteoarthritis patients [4]Hummer CD, Angst F, Ngai W, Whittington C, Yoon SS, Duarte L, Manitt C, Schemitsch E. High molecular weight Intraarticular hyaluronic acid for the treatment of knee osteoarthritis: a network … Continue reading

Kostenoverzicht van intra-articulaire hyaluronzuur-injecties

De kosten van intra-articulaire hyaluronzuur-injecties worden over het algemeen niet gedekt door standaard zorgverzekeringen. Patiënten die deze behandeling ondergaan voor knieartrose dienen daarom de kosten zelf te dragen. Gemiddeld bedragen deze kosten ongeveer €70 per injectie.

Standpunt van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is de nationale vereniging die zich inzet voor de ontwikkeling en praktijk van orthopedie in Nederland. In hun standpunt van december 2019 adviseren ze dat intra-articulaire hyaluronzuur-injecties niet als standaard primaire behandeling voor artrose van de knie worden aanbevolen. Deze behandeling dient als tweedelijns optie overwogen te worden wanneer standaardbehandelingen onvoldoende effectief blijken.

Overwegingen: Hoewel hyaluronzuur-injecties een positief effect op symptoomverlichting bij knieartrose hebben aangetoond, en kosteneffectief lijken voor patiënten jonger dan 65 jaar, is het lange-termijneffect nog onbekend. Het gebruik van hyaluronzuur wordt niet aanbevolen bij aanwezigheid van artritis.

APS injectie therapie is ontworpen om ontstekingen en pijn te verminderen, en tegelijkertijd het natuurlijke genezingsproces van het gewricht te stimuleren. 

Meer informatie over: APS injectie om ontstekingen en pijn te verminderen

Referenties[+]