Hyaluronzuur injecties bij versleten knieën, werkt dat?

Voor sommige mensen met knieartrose kunnen injecties met hyaluronzuur aanzienlijk de pijn verlichten en de functie van de knie verbeteren. 

Tijdens de behandeling wordt hyaluronzuur, een visco elastische vloeistof vergelijkbaar met het lichaamseigen smeermiddel in het gewricht, ingespoten in de knie. De theorie hierachter is dat mensen met artrose een lagere concentratie van het smeermiddel hebben dan normaal. Door het gewricht aan te vullen met hyaluronzuur zal de gewrichtspijn verminderen en het bewegen gemakkelijker gaan. 

Hyaluronzuur injecties helpen niet bij iedereen

Maar hyaluronzuur injecties, ook wel viscosupplementatie genoemd, werkt niet voor iedereen. Onderzoekers hebben aangetoond dat tussen de 30 en 40% van de patiënten geen vermindering van de pijn of een verbetering van de functie ervaren. Tot nu toe wisten we nog niet welke patiënten de meeste of minste kans hadden met de behandeling. 

Welke patiënten hebben de meeste baat?

Een team van Franse onderzoekers van het universitair ziekenhuis Henri Mondor onder leiding van Florent Eymard hebben onderzoek verricht naar de factoren die kunnen voorspellen welke patiënten met knieartrose de meeste baat hebben met hyaluronzuur injecties. Het resultaat van het onderzoek is gepresenteerd begin juni op het jaarcongres van de European League Against Rheumatism (EULAR).
De onderzoekers concludeerden de volgende factoren voor een ongunstig effect: Patiënten met overgewicht of obesitas, ernstige artrose, ouder dan 65 jaar of patiënten welke eerder al injecties met hyaluronzuur of corticosteroïden hebben gekregen. Overgewicht of obesitas en ernstige artrose waren de twee grootste boosdoeners. En hoe meer factoren de patiënt had, hoe minder de kans van slagen de behandeling had.

  • Zonder ongunstige factoren; 100 % van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.
  • Met 2 ongunstige factoren; 69 % van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.
  • Met 4 ongunstige factoren; 28,6% van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.

Referenties
Eymard F, Conrozier T, Chevalier X. “Predictive Factors of Failure of Viscosupplementation in Patients with Knee Osteoarthritis: Results of a Post-Hoc Analysis of a Double Blind, Controlled Non Inferiority Trial.” June 9, 2016. EULAR 2016. doi: 10.1136/annrheumdis¬2016¬eular.3415.