Hyaluronzuur injecties bij versleten knieën, werkt dat?

Onderzoek laat zien bij wie het helpt en bij wie niet

Voor sommige mensen met knieartrose kunnen injecties met hyaluronzuur aanzienlijk de pijn verlichten en de functie van de knie verbeteren. 

Tijdens de behandeling wordt hyaluronzuur, een visco elastische vloeistof vergelijkbaar met het lichaamseigen smeermiddel in het gewricht, ingespoten in de knie. De theorie hierachter is dat mensen met artrose een lagere concentratie van het smeermiddel hebben dan normaal. Door het gewricht aan te vullen met hyaluronzuur zal de gewrichtspijn verminderen en het bewegen gemakkelijker gaan. 

Hyaluronzuur injecties helpen niet bij iedereen

Maar hyaluronzuur injecties, ook wel viscosupplementatie genoemd, werkt niet voor iedereen. Onderzoekers hebben aangetoond dat tussen de 30 en 40% van de patiënten geen vermindering van de pijn of een verbetering van de functie ervaren. Tot nu toe wisten we nog niet welke patiënten de meeste of minste kans hadden met de behandeling. 

Welke patiënten hebben de meeste baat?

Een team van Franse onderzoekers van het universitair ziekenhuis Henri Mondor onder leiding van Florent Eymard hebben onderzoek verricht naar de factoren die kunnen voorspellen welke patiënten met knieartrose de meeste baat hebben met hyaluronzuur injecties. Het resultaat van het onderzoek is gepresenteerd begin juni op het jaarcongres van de European League Against Rheumatism (EULAR).

De onderzoekers concludeerden de volgende factoren voor een ongunstig effect: Patiënten met overgewicht of obesitas, ernstige artrose, ouder dan 65 jaar of patiënten welke eerder al injecties met hyaluronzuur of corticosteroïden hebben gekregen. Overgewicht of obesitas en ernstige artrose waren de twee grootste boosdoeners. En hoe meer factoren de patiënt had, hoe minder de kans van slagen de behandeling had.

  • Zonder ongunstige factoren; 100 % van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.
  • Met 2 ongunstige factoren; 69 % van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.
  • Met 4 ongunstige factoren; 28,6% van de patiënten gaf een verbetering van pijn en functie aan.

Referenties
Eymard F, Conrozier T, Chevalier X. “Predictive Factors of Failure of Viscosupplementation in Patients with Knee Osteoarthritis: Results of a Post-Hoc Analysis of a Double Blind, Controlled Non Inferiority Trial.” June 9, 2016. EULAR 2016. doi: 10.1136/annrheumdis¬2016¬eular.3415.

Over Maarten de Boer 114 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

11
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
helen
Gast
helen

De injecties worden niet vergoed door de meeste verzekeraars. 165 euro per injectie met hyaluronzuur.
Wát als je dit niet kunt betalen. Met pijn door blijven lopen? Dat is toch vreselijk..
Dus …in het pakket ermee!

C.wolvetang
Gast
C.wolvetang

Ik heb 2 versleten kiegewrichten en heb baat bij een injectie met hyaluronzuur eens per half jaar.
Ik vind het belachelijk dat ik dit zelf moet betalen .wanneer ik besluit om mij toch aan 2 knieen te laten opereren kost dat de verzekering ( operatie plus nabehandeling ) aan twee knieen zeker 20-30 maal meer dan de € 380,- voor 2 maal perjaar injecteren)
Dus gewoon weer in het paket

Neldegoeij
Gast
Neldegoeij

Ik zou dat graag willen, moet binnenkort, voor de 2 de knie, hoop dat dit gauw gebeurt met injecties, gr Neldegoeij

Boukje
Gast

Is er al een Nederlandse arts die deze injecties kan geven ? Mijn moeder wil hier heel graag meer over weten en ik ook.
Ik hoor het graag !

Wim Beunderman
Editor

Hallo Boukje,

Dit kan u aan uw huisarts of direct aan uw specialist vragen. Hyaluronzuur injecties zijn vrij verkrijgbaar in Nederland.

P. Sebök
Gast
P. Sebök

Welke orthopedisch chirurg heeft de meeste ervaring met de toeding van een hyalruonzuur injectie in het kniegewricht ?

P. Sebök
Gast
P. Sebök

sorry tikfoutje: Toediening

eugene
Gast
eugene

heb veel pijn in linkerknie. krijg nu een injectie met hyaluronzuur, maar dit kan pas op 11 juli a.s bij de specialist . weet iemand ook of de eigen huisarts die spuit ook mag geven ?

Joke Hartkamp
Gast
Joke Hartkamp

Hyaluronzuur heeft het bij mij fantastisch gedaan! Jaren geleden een injectie gehad i.p.v. een halve nieuwe knie. Nu problemen aan mijn andere knie en ga zeker weer voor de injectie. Hij wordt overigens vaak wel vergoed als onderdeel van een eerdere behandeling (ik ben aan deze knie aan mijn meniscus geopereerd), Zekerheidshalve kun je toestemming vragen aan de verzssekeraar (die denk ik liever een hyaluroninjectie vergoedt dan een operatie)

Van Oost
Gast
Van Oost

Hier in Belgie, kost Hyaluronzuur voor een spuit 40 euro,, in de A.Z Monica ,2040 Antwerpen.

de boer
Gast
de boer

Hebben ze in belgie ook Synvisc 1ml spuit Genzyme. voor een knie. en wat kost de spuit