De behandeling van artrose, een degeneratieve gewrichtsaandoening die veel mensen treft, is een langdurige uitdaging gebleken voor artrose professor Marcel Karperien van Hy2Care. Eerdere berichtgeving over de injecteerbare artrose pleister Hydrogel wekte hoop onder artrose patiënten, maar scepticisme bleef bestaan.
Onderzoekers van de Universiteit Twente en het bedrijf Hy2Care hebben jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van een hydrogel die beschadigd kraakbeen kan herstellen. Echter, kritische geluiden hebben zich laten horen, met twijfels over de effectiviteit van de hydrogel bij artrose patiënten zonder de inbreng van extra stamcellen en groeifactoren. Daarnaast blijkt dat de injecteerbare hydrogel van Hy2Care geen op zichzelf staande behandeling is, maar eerder als een lijm fungeert bij een operatie. Ook blijft het risico bestaan dat de hydrogel tijdens beweging en belasting uit het gewricht kan worden gewreven, waardoor het beoogde resultaat in gevaar komt.
Hydrogel implantaat van Hy2Care heet nu CartRevive™
Het laatste nieuws van Hy2Care omtrent hun hydrogel is dat ze deze nieuwe kraakbeentherapie nog uitsluitend tot 2025 uitvoeren in onderzoeksverband. Ook blijkt nu dat het is ontworpen voor patiënten die lijden aan een relatief recent kraakbeendefect, omringd door gezond kraakbeen. Het is NIET gericht op gevorderde stadia van kraakbeenziekte zoals artrose of reumatoïde artritis (ReumaNederland, bedankt hoor!). Momenteel bevindt het onderzoek zich in de tweede fase, waarbij de therapeutische werking van de hydrogel wordt onderzocht. Voor deze fase zullen 36 patiënten uit het UMC Utrecht, het Maastricht UMC en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis worden gerekruteerd. << Aanmelden kan hier >>
Terwijl Hydrogels al meer dan 50 jaar bestaan en er al alternatieve methoden zijn ontwikkeld met geavanceerdere benaderingen, roept de vraag zich op of de ontwikkeling van CartRevive™ hydrogel implantaat door Hy2Care werkelijk revolutionair is en
investeringensubsidies van meer 12 miljoen euro waard is.
Hydrogel implantaat knie op een titanium basis
Het bevestigen van hydrogels aan bot of kraakbeen is doorgaans een uitdaging, maar onderzoekers van de Duke University hebben dit opgelost door de hydrogel te verlijmen en te klemmen op een titanium basis, die vervolgens in een klein gaatje wordt verankerd waar het beschadigde kraakbeen zich bevond. De hydrogel bleek 68% sterker aan het bot te hechten dan natuurlijk kraakbeen en tot wel drie keer sterker is dan natuurlijk kraakbeen.
Bovendien bootst de hydrogel de gladheid en demping van natuurlijk kraakbeen na, waardoor het andere gewrichtsoppervlakken beschermt tegen schade tijdens bewegingen. Dit in tegenstelling tot eerdere pogingen om kraakbeen te vervangen met implantaten van metaal of polyethyleen, die vaak stijver zijn dan kraakbeen en wrijving in het kniegewricht veroorzaken.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Functional Materials en werden gefinancierd door Sparta Biomedical en Duke University. [1] A Synthetic Hydrogel Composite with a Strength and Wear Resistance Greater than Cartilage
Effectieve en duurzame artrose behandelingen
Injecteerbare hydrogels [2] Supplemental information of dextran-p-nitrophenyl carbonate, CartRevive™ hydrogel Hy2Care® hebben volgens Marcel Karperien een enorm potentieel als scaffolds voor kraakbeenregeneratie. [3] Hydrogels for Treatment of Different Degrees of Osteoarthritis Deze scaffolds fungeren als ondersteunende raamwerken die de groei en regeneratie van weefsel mogelijk maken. In de regeneratieve geneeskunde, zoals bij kraakbeenregeneratie, dienen scaffolds als tijdelijke structuren waarop cellen kunnen groeien en nieuw weefsel kunnen vormen. Ze bieden mechanische ondersteuning en begeleiden de ontwikkeling van nieuw weefsel totdat het scaffold afgebroken en vervangen wordt door gevormd weefsel.
Regeneratieve geneeskunde richt zich op het herstel van beschadigde weefsels door gebruik te maken van het natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam. Dit kan worden bereikt met behulp van stamcellen, voorloper- of weefselcellen, evenals eiwitten en biomaterialen die de regeneratieve capaciteit van weefsels beïnvloeden.
Regeneratie is een natuurlijk proces waarbij verloren cellen, weefsels en lichaamsdelen opnieuw worden aangegroeid en hernieuwd. Voorbeelden van regeneratie in de natuur zijn onder andere het aangroeien van staarten bij sommige hagedissen en het jaarlijkse groeien van geweien bij herten. Ook mensen hebben regeneratieve capaciteiten, zoals het teruggroeien van een stuk lever na verlies, het genezen van snijwonden waarbij de huid dichtgroeit en het weefsel dat melk produceert tijdens zwangerschap.
Binnen de orthopedie heeft de introductie van regeneratieve geneeskunde artsen in staat gesteld om gewrichtskraakbeen te beschermen en te herstellen, evenals het bindweefsel dat de uiteinden van botten bedekt en soepele gewrichtsbewegingen mogelijk maakt. Bij een onstabiel gewricht kunnen de omliggende structuren, zoals ligamenten en pezen behandeld worden. De op injecties gebaseerde regeneratieve behandelingen zijn in staat om zonder operatie de progressie van artrose te stoppen en de noodzaak van een kunstgewricht te beteugelen.
Wil je meer weten over stamceltherapie? Lees dan onze informatiepagina: ”Stamceltherapie bij artrose”
Referenties