Professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente is met zijn bedrijf Hy2Care druk bezig met de ontwikkeling van een soort hydrogel, dat ook wel bekend staat als de injecteerbare artrose pleister.
Marcel Karperien en zijn team verrichten al sinds 2014 onderzoek met als doel om hun ‘eigen’ hydrogel op de markt te zetten. De hydrogel moet beschadigd kraakbeen gaan herstellen via kijkoperaties of lokale injectie. Dankzij de vele subsidies (ruim 12 miljoen euro), steun en media aandacht van ReumaNederland hebben veel artrose patiënten hun hoop hierop gevestigd. Zo zie je maar weer: ”ReumaNederland deugt !” Ze geven gratis geld aan een professor, die ermee zijn eigen bedrijf financiert, om een middel tegen artrose op de markt te brengen. Na jaren van uitstel is Hy2Care dan eindelijk in 2022 begonnen met het testen van hun hydrogel op menselijke kandidaten. Dit betekend ook dat er nu meer informatie beschikbaar is over hun middel tegen artrose.
Trouwe lezers van Artrose-blog.nl weten immers dat we dit project al jaren volgen en dat we uiterst sceptisch staan tegenover de injecteerbare artrose pleister Hydrogel van Hy2Care. Zoals we al in eerdere berichtgeving hebben aangeven, heeft Hy2Care Hydrogel weinig kans van slagen als middel tegen artrose zonder de inbreng van extra stamcellen en groeifactoren.
De Universiteit Twente en ReumaNederland geloofde het verhaal van Marcel Karperien. De Hy2Care Hydrogel bedekt het kraakbeen effect en trekt op magische wijze, vanuit het niets, grote aantallen stamcellen en groeifactoren aan voor herstel. Het is een mooi verhaal, een prikje van je arts met een soort lijm en je kraakbeen herstelt, weg artrose! Of is dit een fata morgana? Ja, en hieronder leg ik je uit waarom.
Marcel Karperien verklapte namelijk al in 2019 tijdens een interview: “Als je alleen met Hydrogel aan de slag zou gaan bij grote defecten aan het gewricht, dan zou de gel eruit gewreven kunnen worden door beweging en belasting. Bij kleinere defecten aan het gewricht zou de Hydrogel wel op zichzelf kunnen staan, mits er nog voldoende kraakbeen rondom het defect zit.”
“Waar het om gaat is dat we uiteindelijk met de combinatie van de Hydrogel en kniedistractie meer mensen op maat willen behandelen.” [1] Gaat de combinatietherapie de actieve veertigers en vijftigers van hun knieklachten afhelpen?
Onderzoek: Kraakbeenherstel door Hy2Care Hydrogel
Wat blijkt nu wanneer we het lopend onderzoek Kraakbeenherstel door Hy2Care Hydrogel [2]Kraakbeenherstel door Hy2Care Hydrogel bestuderen. Dat het helemaal niet gaat om een zelfstandig middel tegen artrose, laat staan dat het een op injecties gebaseerde behandeling is. En ik quote vanuit het onderzoek: ”De behandeling bestaat uit een operatie waar we het defect schoonmaken. Vervolgens plaatsen we de Injecteerbare Hydrogel in het defect.”
Wellicht heb je al eens gehoord van microfracture (=Icepicking), een techniek die Nederlandse orthopeden gebruiken om toch stiekem stamcellen in te zetten voor herstel van kraakbeen.
Bij deze ingreep worden er gaatjes gemaakt in het onderliggende bot om ervoor te zorgen dat stamcellen vanuit het beenmerg het kraakbeendefect kunnen herstellen. De ingreep gebeurt via een kijkoperatie.
Hy2Care Hydrogel is dus een lijm[3]hy2care dat artsen kunnen gebruiken tijdens een kijkoperatie, nadat het defect is schoongemaakt (lees: kappot kraakbeen wegknippen en het onderliggende bot blootstellen en penetreren) om het ontstane gat op te vullen. De bedoeling is dat na verloop van tijd de lijm weer oplost en een soort van nieuw kraakbeen tevoorschijn komt.
Is de ontwikkeling van Hydrogel door Hy2Care, een commercieel bedrijf, 12 miljoen euro subsidie waard? En is het een revolutionair middel wat ReumaNederland ons wilt laten geloven? Het antwoord is absoluut: 2 keer nee. Dit is een klassiek voorbeeld van: “ONS KENT ONS” en ”OUDE WIJN IN NIEUWE ZAKKEN.
Update 20 mei 2023 : Het laatste nieuws van Hy2Care omtrent hun hydrogel
Hydrogels bestaan al meer dan 50 jaar
Er bestaan al genoeg Hydrogels voor kraakbeenherstel, er is zelfs al in 2021 een 4 jaar durend onderzoek gepubliceerd die exact gelijk is aan de methode van Hy2Care: ’Microfracture-procedure en Hydrogel voor de behandeling van kraakbeenletsel in de knie: Klinische resultaten na 4 jaar follow-up.” [4]Microfracture and Hydrogel Scaffolds for the Treatment of Osteochondral Injuries of the Knee: Clinical Results at 4 Years Follow-Up Met de conclusie: ”Deze techniek kan worden beschouwd als een eenvoudige, reproduceerbare en veilige chirurgische ingreep. De eerdere positieve klinische resultaten bleven behouden bij een langere follow-up.” Maar de onderzoekers geven ook aan dat deze techniek met Hydrogel al verouderd is.
Biotechnologische wetenschappen (in het buitenland) ontwikkelen hydrogel in combinatie met stamcellen, zonder chirurgische ingreep en microfracture-procedure. [5]Functionalized Hydrogels for Cartilage Repair: The Value of Secretome-Instructive Signaling[6]Hydrogel Encapsulation: Taking the Therapy of Mesenchymal Stem Cells and Their Derived Secretome to the Next Level
Het artrose proces remmen en omkeren
In Nederland kan je met ‘kniedistractie’ je door artrose versleten knie redden. Door het gewricht uit elkaar te trekken, kan het kraakbeen groeien. Dit werkt vooral goed bij jonge artrose patiënten en is alleen mogelijk voor het kniegewricht. Ook is het best wel een ingrijpende operatie met een langdurend herstel.
In de VS gebruiken orthopeden al tientallen jaren de stamcellen van de patiënt zelf om beschadigde gewrichten te herstellen. Helaas biedt het huidige politieke klimaat in Nederland geen ruimte voor stamceltherapie. Het is dan ook niet gek dat er al sinds 1991 een ‘Amerikaanse’ injecteerbare artrose pleister bestaat.
Amerikaanse artrose pleister
The Articular Cartilage Paste Graft [7]The Articular Cartilage Paste Graft, is een Amerikaanse techniek waarbij een pasta wordt gemaakt van lichaamseigen stamcellen, kraakbeencellen en botcellen van de patient zelf. De pasta wordt dan ingespoten in het gewricht om het beschadigde kraakbeen te laten herstellen door regeneratie.
Dr. Kevin R. Stone, een pionier in de orthopedie heeft de allereerste artrose pleister in 1991 ontwikkeld. Een goedkope en zeer efficiënte behandeling. [8]Articular Cartilage Paste Grafting to Full-Thickness Articular Cartilage Knee Joint Lesions: A 2- to 12-Year Follow-up
Artrose kan je niet genezen door het slikken van medicijnen. Je kunt wel ernstigere artrose voorkomen en de noodzaak van een kunstgewricht voorkomen. Wil je over dit onderwerp meer weten? Lees dan het volgende artikel: ”Een knie- of heup “vervanging” zonder operatie?” op ArtroseBlog.
Referenties