Injecteerbare pleister voor artrosepatiënten

In Nederland is professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente met zijn bedrijf hy2care [1]hy2care druk bezig met de ontwikkeling van een injecteerbare pleister die kapot kraakbeen in gewrichten herstelt. Dankzij een subsidie van 1,5 miljoen in 2016 voor een onderzoekstraject op paarden. En nog eens 3,7 miljoen euro in 2019 van het Reumafonds ReumaNederland hebben veel artrose patiënten hun hoop hierop gevestigd. Helaas worden de eerste testen op patiënten keer op keer uitgesteld. De laatste prognose was, zoals we op de website van h2care kunnen lezen, dat eerste pleisters geplakt zouden gaan worden in de zomer van 2021.

Van uitstel komt afstel

Ik geloof niet dat het ligt aan de passie van Marcel Karperien (foto bovenaan artikel). Zou het dan misschien aan een geldgebrek kunnen liggen? Nee, want na een snelle optelsom kom ik al op 5,2 miljoen euro cash geld! Misschien een tekort aan mankracht dan? Ook niet, want een team van 10 man sterk zet zich dagelijks in (vanaf 2014?) om de ‘Nederlandse’ versie van artrose pleister op de markt te krijgen.

30% van alle Nederlanders krijgen last van artrose. Artrose is een typische ouderdomsziekte. In een vergrijzende samenleving krijgen daarom steeds meer mensen te maken met deze ziekte. Daarnaast is er een groeiende groep mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van een sportblessure zoals het een gescheurde kruisband of meniscus, reeds op jonge leeftijd te maken krijgen met de beperkingen die artrose hen oplegt.

Kraakbeen terug laten groeien? Ja, dit kan!

In Nederland kan je met ‘kniedistractie’ je door artrose versleten knie redden. Door het gewricht uit elkaar te trekken, groeit er nieuw kraakbeen tussen. Dit werkt vooral goed bij jonge artrose patiënten en is alleen mogelijk voor het kniegewricht. Ook is het best wel een ingrijpende operatie met een langdurend herstel.

In de VS gebruiken orthopeden al tientallen jaren de stamcellen van de patiënt zelf om beschadigde gewrichten te genezen. Helaas biedt het huidige politieke klimaat in Nederland geen ruimte voor stamceltherapie. Het is dan ook niet gek dat er al sinds 1991 een ‘Amerikaanse’ injecteerbare artrose pleister bestaat. Ze gebruiken daar nu vooral injecties met groeifactoren en stamcellen (artrose pleister 2.0). Ze zijn daar nu al zo ver dat ze injecties met gecultiveerde stamcellen (met 1000 x meer stamcellen) in 1 shot gebruiken om de meest ernstige artrose klachten te behandelen (artrose pleister 3.0).

‘Nederlandse’ artrose pleister 1.0

Het team van Karperien werkt aan een methode waarbij een lijm van hyaluronzuur en collageen in het gewricht wordt gespoten. Dit gebeurd tijdens een kijkoperatie. De behandeling is eigenlijk een soort upgrade van de kraakbeenmat uit 2012. De bedoeling is dat de vloeibare kraakbeenmaat lijm het kraabbeendefect opvult, en een bodem creëert waar stamcellen zich gaan nestelen en ontwikkelen. Echter, zonder de inbreng van extra groeifactoren en stamcellen lijkt dit een moeilijk proces. Vooral bij oudere mensen met artrose, omdat juist bij deze groep mensen de benodigde cellen voor regeneratie in het gewricht erg gering zijn.

‘Amerikaanse’ artrose pleister 1.0

The Articular Cartilage Paste Graft [2]The Articular Cartilage Paste Graft, is een Amerikaanse techniek waarbij een pasta wordt gemaakt van lichaamseigen stamcellen, kraakbeencellen en botcellen van de patient zelf. De pasta wordt dan ingespoten in het gewricht om het beschadigde kraakbeen te laten herstellen door regeneratie.

Dr. Kevin R. Stone, een pionier in de orthopedie heeft de allereerste artrose pleister in 1991 ontwikkeld. Een goedkope en zeer efficiënte behandeling. [3]Articular Cartilage Paste Grafting to Full-Thickness Articular Cartilage Knee Joint Lesions: A 2- to 12-Year Follow-up

‘Amerikaanse’ artrose pleister 2.0

In de VS behandelen ze gewrichtsklachten met geavanceerde regeneratieve injecties. De orthopeden oogsten bij de patiënt groeifactoren uit het bloed en stamcellen uit het beenmerg. Deze cellen worden dan in het beschadigd gewricht spoten. Vooral bij patiënten met ernstige knieartrose werkt stamceltherapie goed. Door botbeschadigen, gewrichtsbanden en het gewrichtskraakbeen te behandelen is een actieve levensstijl weer mogelijk.

Regenexx was in 2005 de eerste die deze therapie in introduceerden. Sinds de introductie investeert Regenexx continue in onderzoek en ontwikkeling. Ze hebben een geavanceerde onderzoekslaboratorium in Colorado en volgen hun behandelde patiënten. Daardoor beschikt het Regenexx netwerk over de nieuwste generatie regeneratieve injecties.

‘Amerikaanse’ artrose pleister 3.0

Bij Regenexx Cayman verhogen ze het aantal stamcellen per behandeling tot 1.000 keer meer dan bij een normale stamcel behandeling. De afgenomen stamcellen van de patiënt worden in een laboratorium vermenigvuldigd voordat ze worden gebruikt. Door de hoge aantal stamcellen is deze behandeling zeer geschikt voor de behandeling van zeer ernstige orthopedische aandoening en letsel.

28 Reacties

 1. als de behandeling er al was zou ik direct hier voor kiezen.Ik heb al enige jaren atrose in mijn voeten en in mijn heup zo ook inbeide handen,de remedie is nu nog,neem maar een paracetamol en evt twee,daar kan je het mee doen.

  1. Dit is weer wat anders dus dan hyaluronzuur injecties..maar die helpen maar 3 maanden.en je betaald er 165 euro voor..hoe zit dat met deze dan?

   1. Wanneer er door middel van een kijkoperatie lichaamseigen stamcellen in een biomedische gel worden ingebracht dan verwacht ik al snel dat enkele duizenden euro’s gaat kosten. Onduidelijk is nog hoe de stamcellen aan de biomedische gel worden toegevoegd en waar ze vandaan gaan komen.
    In de VS injecteren ze een beenmergconcentraat (stamcellen) en PRP (bloedplaatjes) injecties onder echografie in het gewricht. Dit scheelt de kosten van een kijkoperatie en je hebt ook geen ‘gel’ nodig. De lichaamseigencellen worden vrij eenvoudig ontrokken uit het lichaam van de patiënt zelf.

    1. Dat doen ze hier ook. In het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn kreeg ik mijn eigen bloedplaatjes in mijn linkerknie gespoten. Echter, ook hier zijn mitsen en maren aan verbonden. Ik kreeg het op 9 januari jl. De eerste dagen voorzichtig zijn. Zelfs de eerste drie weken. Maar toen regen we een vorstperiode en deed de knie zo zeer dat echt lopen niet mogelijk was. Strompelen dus. Op 5-2-17 kon ik 750 meter lopen met mijn stok. Ik kon wel dansen van blijdschap. Dat de eerste dag van de tweede vorstperiode. Weer een week pijn. En verder al die storm en regen doen ook weinig goed. Deze week, de eerste, echte lenteweek, moet ik voorzichtig zijn. Ik kan lopen, maar met pijn. Op 7 maart kon ik 1500 meter lopen en heb ik 1 km gefietst. Te veel en te vroeg dus.
     ACP of PRP injecties werken wel, maar verwacht geen wonderen. Ik schat nu in dat ik mijn huisarts om een nieuwe verwijzing moet vragen binnen twee maanden. Om dan in juni/juli een tweede injectie te krijgen. Tot dusver wordt het zo geregeld dat het ziekenhuis de verwijzing gebruikt voor onderzoek en behandeling. M.a.w. het wordt vergoed! Ik heb DSW als zorgverzekeraar, maar denk dat anderen het ook zullen vergoeden.
     Kortom, je bloedplaatjes werken wel, maar huppelen ermee zal niet gaan. 🙂

    2. V.S. is altijd mijlenver vooruit met alles wat betreft gezondheid. Dan waait t meestal snel over naar Duitsland, en na jaren worden deze technieken ook in Nederland toegepast. Nederland heeft de meeste wetten en regels (de meest overbodige) dus daar gaan 10 jaar overheen meestal, na een geweldige ontdekking of uitvingen in de medische wereld. Ik vind ’t bizar hoe hier een nieuwe heup wordt geplaatst, zagen hakken cementeren, OOK in geval van(alleen maar) artrose, alleen het kraakbeen dus, als het botweefsel dus wél nog in heel goede staat blijkt te zijn, en dat is redelijk vaak het geval, geen osteoperose dus, maar wel de kop en kom weg zagen en uitfraisen in de operatiekamer. Het rekken van knie ,en kraakbeen laten herstellen met injecteerbare pleister is nu wel in Nederland mogelijk.Ik ken vell mensen met een nieuwe heup, ikzelf heb fikse artrose, maar m’n botweefsel is 100% in orde. Wat nu?? Glucosamine , chondroïtine, oefeningen pijnstilling en natuurlijk blijven zoeken. En hopen dat het hier wat sneller overgenomen wordt allemaal. Ik heb de sugarbaker/keyhole (door de vooruitstrevende chirurg dr.E.Belgers) mat in m’n buik, m’n darm en stoma ligt nu vast gelukkig na tig prolapsen en breuken , dat was ook al 15 jaar geleden in de V.s. een normale operatie. Die heupkop en m’n kom weg laten halen gaat me nog even iets te ver, tot de pijn nog erger wordt natuurlijk. Ik wilde héél lang geleden chirurg worden,(toen ik op de MAVO zat) maar kon niet zo geweldig leren…nu leer ik door schade en schande en héél veel; operaties( ik heb de ene kwaal /ziekte na de andere) in rap tempo de hele medische encyclopedie, inclusief chirurgie ! o.k. laten me maar wat sneller dingen overnemen dus vanuit de V.S. dan zijn mensen véél beter en sneller geholpen.

  2. Ik wil wel proefpersoon worden. Heb artrose in handen en voeten. Rechter grote teen is al vastgezet. Linker grote teen nog niet maar veel pijn bij het lopen. Wil graag op de hoogte gehouden worden.

 2. Ben topsportster en heb nu artrose in mijn knie Waardeloos als ik iets harder ga trainen hup wat een pijn zeg ! Hoop dat het snel op de markt komt ! Vr Gr Marja Bak

  1. Hier nog een. Wilde al proefpersoon worden bij het UMC voor de Synerkine van dokter Joel van Roon. Maar dit onderzoek duurt nog zeker 5 jaar. De pleister zal eerder op de markt komen, begreep ik. Dan wil ik dolgraag meedoen, ja. Mijn tussenwervelschijven in de onderrug zijn zo beroerd dat alleen lopen nog redelijk helpt. En dat kan niet vanwege die rot knieën. Vicieuze cirkel.
   Kan de blog eigenaar een goed woordje doen voor ons?

 3. Zou deze methode ook geschikt zijn voor de voeten en de handen?
  Indien er voor de knie (voet en hand) proefpersonen nodig zijn………ik meld mij meteen voor alles aan! Helemaal geweldig!!!

 4. Wat een ellende artrose voor mensen. Hopelijk komt er een effectief medicijn voor die ellendige pijn .
  Ik snap niet hoe je er aan komt. Ik leef gezond, eet gezond, geen last van verhoogd urinezuur.
  Ik weet het dus ook niet. Wie heeft er een antwoord op.
  Groet,
  Lyndian

  1. Het kan erfelijk zijn. Maar het kan ook veroorzaakt worden door bv een lelijke val op de knie bv. Of door slijtage en dat wordt erger naarmate je gewicht hoger is, zoals helaas bij mij. Je kunt het zelf ook opzoeken, hoor.

   1. Mij gewicht is ook te hoog maar om nou altijd daar alles op te gooien vind ik onzin .Je wordt weggestuurd met een medicijn en daar moet je het mee doen .Bij mij is het ook erfelijk .

 5. Al een paar jaar op de dominantie om een nieuwe knie te krijgen maar het gaat nog ! Na een nieuwe aorta klep en daarna 3 Stents in kransslagader ben ik toe aan dit middel, graag vandaag nog

 6. Ik denk dat ze hier in Nederland nog steeds niet in de gaten hebben dat deze behandeling veel goedkoper is en effectiever !!!!In sommige dingen zijn de zorgverzekeraars en alles wat daar omheen zit zo dom als maar wat .
  Ik hoop dat dit er spoedig een keer door komt ,omdat ik ook aan 2 nieuwe knieen vastzit en het word steeds minder ,en wat is dan wijsheid ????

  1. Ze zijn hier gewoon veel te traag met nieuwe technieken . V.S. Is veel sneller met toepassen van nieuwe dingen. En p.s. daar worden ook de meeste uitvindingen gedaan. Ik kan me voorstellen dat hier geen dokter met ’n uitvinding komt, want misschien is hij/zij al dood voor t wordt toegepast. Doodzonde ,letterlijk en figuurlijk.

 7. Ik zou ook heel graag op de hoogte gehouden willen worden over deze methode,ik heb atrose in beide schouder gewrichten en in de enkels,dagelijks pijn,en flinke beperkingen,tijdens wandelen en bed verschonen,ramen zemen enzvt,zit er voor mij niet meer in.

 8. Ja ben reeds jaren op zoek naar een oplossing voor mijn rugpijn ,artrose tussen L4-L5-S1 . Sporten is voorbij .Ik was vroeger leraar lichamelijke opvoeding maar van dat lichamelijke komt niks meer in huis .Ik heb vroeger kilometers gelopen ….nu geen meter meer . Kan de stamceltherapie hier als rugpatiënt voor mij en vele anderen een oplossing bieden ???

 9. Ik zou graag willen weten waar je je aan kunt melden voor proefpersoon.
  Heb last vd heupen / knieën / enkels en handen / vingers. Dus bijna alle gewrichten.
  /met vr. groet G. Hoekstra

  1. Ergens las ik dat deze ingreep in de knie nu ook in een ziekenhuis in Nederland wordt toegepast. Dus het kost niks, met verwijsbrief, voor het ziekenfonds. Moet weer even gaan zoeken waar precies. Heupen doen ze hier i.i.g. nog niet.

 10. Ik zou ook graag in aanmerking komen als proefpersoon voor de injecteerbare pleister. Weet iemand al in welk ziekenhuis ermee gewerkt wordt? Wil liever geen kunstknieën, maar lopen wordt wel steeds moeilijker…..

 11. Ik bied mij hierbij ook aan als proefpersoon voor de injecteerbare pleister in de knie.
  Ik heb altijd op hoog niveau geschaatst, maar met mijn slechte linker knie gaat dat niet meer. Kortom een echte sportblessure waar ik graag bij geholpen zou willen worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.