Injecteerbare pleister voor artrosepatiënten

In Nederland is professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente met zijn bedrijf hy2care [1]hy2care druk bezig met de ontwikkeling van een injecteerbare pleister die kapot kraakbeen in gewrichten herstelt. Dankzij een subsidie van 1,5 miljoen in 2016 voor een onderzoekstraject op paarden. En nog eens 3,7 miljoen euro in 2019 van het Reumafonds ReumaNederland hebben veel artrose patiënten hun hoop hierop gevestigd. Helaas worden de eerste testen op patiënten keer op keer uitgesteld. De laatste prognose was, zoals we op de website van h2care kunnen lezen, dat eerste pleisters geplakt zouden gaan worden in de zomer van 2021.

Van uitstel komt afstel

Ik geloof niet dat het ligt aan de passie van Marcel Karperien (foto bovenaan artikel). Zou het dan misschien aan een geldgebrek kunnen liggen? Nee, want na een snelle optelsom kom ik al op 5,2 miljoen euro cash geld! Misschien een tekort aan mankracht dan? Ook niet, want een team van 10 man sterk zet zich dagelijks in (vanaf 2014?) om de ‘Nederlandse’ versie van artrose pleister op de markt te krijgen.

30% van alle Nederlanders krijgen last van artrose. Artrose is een typische ouderdomsziekte. In een vergrijzende samenleving krijgen daarom steeds meer mensen te maken met deze ziekte. Daarnaast is er een groeiende groep mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van een sportblessure zoals het een gescheurde kruisband of meniscus, reeds op jonge leeftijd te maken krijgen met de beperkingen die artrose hen oplegt.

Kraakbeen terug laten groeien? Ja, dit kan!

In Nederland kan je met ‘kniedistractie’ je door artrose versleten knie redden. Door het gewricht uit elkaar te trekken, groeit er nieuw kraakbeen tussen. Dit werkt vooral goed bij jonge artrose patiënten en is alleen mogelijk voor het kniegewricht. Ook is het best wel een ingrijpende operatie met een langdurend herstel.

In de VS gebruiken orthopeden al tientallen jaren de stamcellen van de patiënt zelf om beschadigde gewrichten te genezen. Helaas biedt het huidige politieke klimaat in Nederland geen ruimte voor stamceltherapie. Het is dan ook niet gek dat er al sinds 1991 een ‘Amerikaanse’ injecteerbare artrose pleister bestaat. Ze gebruiken daar nu vooral injecties met groeifactoren en stamcellen (artrose pleister 2.0). Ze zijn daar nu al zo ver dat ze injecties met gecultiveerde stamcellen (met 1000 x meer stamcellen) in 1 shot gebruiken om de meest ernstige artrose klachten te behandelen (artrose pleister 3.0).

‘Nederlandse’ artrose pleister 1.0

Het team van Karperien werkt aan een methode waarbij een lijm van hyaluronzuur en collageen in het gewricht wordt gespoten. Dit gebeurd tijdens een kijkoperatie. De behandeling is eigenlijk een soort upgrade van de kraakbeenmat uit 2012. De bedoeling is dat de vloeibare kraakbeenmaat lijm het kraabbeendefect opvult, en een bodem creëert waar stamcellen zich gaan nestelen en ontwikkelen. Echter, zonder de inbreng van extra groeifactoren en stamcellen lijkt dit een moeilijk proces. Vooral bij oudere mensen met artrose, omdat juist bij deze groep mensen de benodigde cellen voor regeneratie in het gewricht erg gering zijn.

‘Amerikaanse’ artrose pleister 1.0

The Articular Cartilage Paste Graft [2]The Articular Cartilage Paste Graft, is een Amerikaanse techniek waarbij een pasta wordt gemaakt van lichaamseigen stamcellen, kraakbeencellen en botcellen van de patient zelf. De pasta wordt dan ingespoten in het gewricht om het beschadigde kraakbeen te laten herstellen door regeneratie.

Dr. Kevin R. Stone, een pionier in de orthopedie heeft de allereerste artrose pleister in 1991 ontwikkeld. Een goedkope en zeer efficiënte behandeling. [3]Articular Cartilage Paste Grafting to Full-Thickness Articular Cartilage Knee Joint Lesions: A 2- to 12-Year Follow-up

‘Amerikaanse’ artrose pleister 2.0

In de VS behandelen ze gewrichtsklachten met geavanceerde regeneratieve injecties. De orthopeden oogsten bij de patiënt groeifactoren uit het bloed en stamcellen uit het beenmerg. Deze cellen worden dan in het beschadigd gewricht spoten. Vooral bij patiënten met ernstige knieartrose werkt stamceltherapie goed. Door botbeschadigen, gewrichtsbanden en het gewrichtskraakbeen te behandelen is een actieve levensstijl weer mogelijk.

Regenexx was in 2005 de eerste die deze therapie in introduceerden. Sinds de introductie investeert Regenexx continue in onderzoek en ontwikkeling. Ze hebben een geavanceerde onderzoekslaboratorium in Colorado en volgen hun behandelde patiënten. Daardoor beschikt het Regenexx netwerk over de nieuwste generatie regeneratieve injecties.

‘Amerikaanse’ artrose pleister 3.0

Bij Regenexx Cayman verhogen ze het aantal stamcellen per behandeling tot 1.000 keer meer dan bij een normale stamcel behandeling. De afgenomen stamcellen van de patiënt worden in een laboratorium vermenigvuldigd voordat ze worden gebruikt. Door de hoge aantal stamcellen is deze behandeling zeer geschikt voor de behandeling van zeer ernstige orthopedische aandoening en letsel.