injecteerbare pleister

Injecteerbare pleister voor artrosepatiënten

In Nederland is professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente met zijn bedrijf hy2care [1]hy2care druk bezig met de ontwikkeling van een injecteerbare pleister die kapot kraakbeen in gewrichten herstelt. Dankzij een grote Europese subsidie van 1,5 miljoen euro kunnen zij nu een onderzoekstraject gaan opzetten met paarden. Wellicht in 2018 worden de eerste testen op mensen uitgevoerd.

30% van alle Nederlanders krijgt artrose. Artrose is een typische ouderdomsziekte. In een vergrijzende samenleving krijgen daarom steeds meer mensen te maken met deze ziekte. Daarnaast is er een groeiende groep mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van een sportblessure zoals het scheuren van de kruisbanden of de meniscus, reeds op jonge leeftijd te maken krijgen met de beperkingen die artrose hen oplegt.

Artrose niet te genezen?

In Nederland is nog geen methode beschikbaar om de ziekte te genezen. Helaas biedt het huidige politieke klimaat geen ruimte om celtherapie met lichaamseigen cellen bij pijnlijke gewrichten toe te passen. Nederlandse orthopeden zijn dan ook zeer bekwaam in het plaatsen van een kunstgewricht. Echter, in de VS richten de orthopeden zich al vele jaren op het genezen van het aangedane gewricht met lichaamseigen cellen. Het is dan ook niet gek dat er al sinds 1991 een Amerikaanse injecteerbare ‘artrose’ pleister bestaat.

Nederlandse Injecteerbare pleister

Karperien werkt aan een methode waarbij je een biomateriaal, met daarin stamcellen en kraakbeencellen van de patiënt zelf, in het gewricht inspuit. Deze injecteerbare pleister vult de plek op waar het kraakbeen verdwenen is en creëert daar een omgeving waarin het beschadigde kraakbeen zichzelf kan herstellen. Na verloop van tijd – als het kraakbeendefect is hersteld – breekt het lichaam vanzelf het biomateriaal af.

Amerikaanse injecteerbare pleister

The Articular Cartilage Paste Graft [2]The Articular Cartilage Paste Graft, is een Amerikaanse techniek waarbij een pasta wordt gemaakt van lichaamseigen stamcellen, kraakbeencellen en botcellen van de patient zelf. De pasta wordt dan ingespoten in het gewricht om het beschadigde kraakbeen te laten herstellen door regeneratie.

Dr. Kevin R. Stone, een pionier in de orthopedie[3] De toekomst van gewrichtsvervanging  heeft de Amerikaanse injecteerbare pleister in 1991 ontwikkeld. Een goedkope en zeer efficiënte behandeling. [4]Articular Cartilage Paste Grafting to Full-Thickness Articular Cartilage Knee Joint Lesions: A 2- to 12-Year Follow-up

 

Referenties[+]

30 Comments

 1. als de behandeling er al was zou ik direct hier voor kiezen.Ik heb al enige jaren atrose in mijn voeten en in mijn heup zo ook inbeide handen,de remedie is nu nog,neem maar een paracetamol en evt twee,daar kan je het mee doen.

  1. Dit is weer wat anders dus dan hyaluronzuur injecties..maar die helpen maar 3 maanden.en je betaald er 165 euro voor..hoe zit dat met deze dan?

   1. Wanneer er door middel van een kijkoperatie lichaamseigen stamcellen in een biomedische gel worden ingebracht dan verwacht ik al snel dat enkele duizenden euro’s gaat kosten. Onduidelijk is nog hoe de stamcellen aan de biomedische gel worden toegevoegd en waar ze vandaan gaan komen.
    In de VS injecteren ze een beenmergconcentraat (stamcellen) en PRP (bloedplaatjes) injecties onder echografie in het gewricht. Dit scheelt de kosten van een kijkoperatie en je hebt ook geen ‘gel’ nodig. De lichaamseigencellen worden vrij eenvoudig ontrokken uit het lichaam van de patiënt zelf.

    1. Dat doen ze hier ook. In het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn kreeg ik mijn eigen bloedplaatjes in mijn linkerknie gespoten. Echter, ook hier zijn mitsen en maren aan verbonden. Ik kreeg het op 9 januari jl. De eerste dagen voorzichtig zijn. Zelfs de eerste drie weken. Maar toen regen we een vorstperiode en deed de knie zo zeer dat echt lopen niet mogelijk was. Strompelen dus. Op 5-2-17 kon ik 750 meter lopen met mijn stok. Ik kon wel dansen van blijdschap. Dat de eerste dag van de tweede vorstperiode. Weer een week pijn. En verder al die storm en regen doen ook weinig goed. Deze week, de eerste, echte lenteweek, moet ik voorzichtig zijn. Ik kan lopen, maar met pijn. Op 7 maart kon ik 1500 meter lopen en heb ik 1 km gefietst. Te veel en te vroeg dus.
     ACP of PRP injecties werken wel, maar verwacht geen wonderen. Ik schat nu in dat ik mijn huisarts om een nieuwe verwijzing moet vragen binnen twee maanden. Om dan in juni/juli een tweede injectie te krijgen. Tot dusver wordt het zo geregeld dat het ziekenhuis de verwijzing gebruikt voor onderzoek en behandeling. M.a.w. het wordt vergoed! Ik heb DSW als zorgverzekeraar, maar denk dat anderen het ook zullen vergoeden.
     Kortom, je bloedplaatjes werken wel, maar huppelen ermee zal niet gaan. 🙂

    2. V.S. is altijd mijlenver vooruit met alles wat betreft gezondheid. Dan waait t meestal snel over naar Duitsland, en na jaren worden deze technieken ook in Nederland toegepast. Nederland heeft de meeste wetten en regels (de meest overbodige) dus daar gaan 10 jaar overheen meestal, na een geweldige ontdekking of uitvingen in de medische wereld. Ik vind ’t bizar hoe hier een nieuwe heup wordt geplaatst, zagen hakken cementeren, OOK in geval van(alleen maar) artrose, alleen het kraakbeen dus, als het botweefsel dus wél nog in heel goede staat blijkt te zijn, en dat is redelijk vaak het geval, geen osteoperose dus, maar wel de kop en kom weg zagen en uitfraisen in de operatiekamer. Het rekken van knie ,en kraakbeen laten herstellen met injecteerbare pleister is nu wel in Nederland mogelijk.Ik ken vell mensen met een nieuwe heup, ikzelf heb fikse artrose, maar m’n botweefsel is 100% in orde. Wat nu?? Glucosamine , chondroïtine, oefeningen pijnstilling en natuurlijk blijven zoeken. En hopen dat het hier wat sneller overgenomen wordt allemaal. Ik heb de sugarbaker/keyhole (door de vooruitstrevende chirurg dr.E.Belgers) mat in m’n buik, m’n darm en stoma ligt nu vast gelukkig na tig prolapsen en breuken , dat was ook al 15 jaar geleden in de V.s. een normale operatie. Die heupkop en m’n kom weg laten halen gaat me nog even iets te ver, tot de pijn nog erger wordt natuurlijk. Ik wilde héél lang geleden chirurg worden,(toen ik op de MAVO zat) maar kon niet zo geweldig leren…nu leer ik door schade en schande en héél veel; operaties( ik heb de ene kwaal /ziekte na de andere) in rap tempo de hele medische encyclopedie, inclusief chirurgie ! o.k. laten me maar wat sneller dingen overnemen dus vanuit de V.S. dan zijn mensen véél beter en sneller geholpen.

  2. Ik wil wel proefpersoon worden. Heb artrose in handen en voeten. Rechter grote teen is al vastgezet. Linker grote teen nog niet maar veel pijn bij het lopen. Wil graag op de hoogte gehouden worden.

 2. Ben topsportster en heb nu artrose in mijn knie Waardeloos als ik iets harder ga trainen hup wat een pijn zeg ! Hoop dat het snel op de markt komt ! Vr Gr Marja Bak

 3. Ik zit te wachten op zo’n wonder! 1 Nieuwe heup heb ik al, de andere moet nog, en beide knieën ook! Help het ook voor de heup?

  1. Hier nog een. Wilde al proefpersoon worden bij het UMC voor de Synerkine van dokter Joel van Roon. Maar dit onderzoek duurt nog zeker 5 jaar. De pleister zal eerder op de markt komen, begreep ik. Dan wil ik dolgraag meedoen, ja. Mijn tussenwervelschijven in de onderrug zijn zo beroerd dat alleen lopen nog redelijk helpt. En dat kan niet vanwege die rot knieën. Vicieuze cirkel.
   Kan de blog eigenaar een goed woordje doen voor ons?

 4. Zou deze methode ook geschikt zijn voor de voeten en de handen?
  Indien er voor de knie (voet en hand) proefpersonen nodig zijn………ik meld mij meteen voor alles aan! Helemaal geweldig!!!

  1. als het ook voor artrose in de vingers is meld ik mij gelijk aan als proefpersoon !

 5. Ik moet 2niewe knieën hebben en een niewe heupwacht toch maar even

 6. Wat een ellende artrose voor mensen. Hopelijk komt er een effectief medicijn voor die ellendige pijn .
  Ik snap niet hoe je er aan komt. Ik leef gezond, eet gezond, geen last van verhoogd urinezuur.
  Ik weet het dus ook niet. Wie heeft er een antwoord op.
  Groet,
  Lyndian

  1. Het kan erfelijk zijn. Maar het kan ook veroorzaakt worden door bv een lelijke val op de knie bv. Of door slijtage en dat wordt erger naarmate je gewicht hoger is, zoals helaas bij mij. Je kunt het zelf ook opzoeken, hoor.

   1. Mij gewicht is ook te hoog maar om nou altijd daar alles op te gooien vind ik onzin .Je wordt weggestuurd met een medicijn en daar moet je het mee doen .Bij mij is het ook erfelijk .

 7. Al een paar jaar op de dominantie om een nieuwe knie te krijgen maar het gaat nog ! Na een nieuwe aorta klep en daarna 3 Stents in kransslagader ben ik toe aan dit middel, graag vandaag nog

 8. Ik denk dat ze hier in Nederland nog steeds niet in de gaten hebben dat deze behandeling veel goedkoper is en effectiever !!!!In sommige dingen zijn de zorgverzekeraars en alles wat daar omheen zit zo dom als maar wat .
  Ik hoop dat dit er spoedig een keer door komt ,omdat ik ook aan 2 nieuwe knieen vastzit en het word steeds minder ,en wat is dan wijsheid ????

  1. Ze zijn hier gewoon veel te traag met nieuwe technieken . V.S. Is veel sneller met toepassen van nieuwe dingen. En p.s. daar worden ook de meeste uitvindingen gedaan. Ik kan me voorstellen dat hier geen dokter met ’n uitvinding komt, want misschien is hij/zij al dood voor t wordt toegepast. Doodzonde ,letterlijk en figuurlijk.

 9. Ik zou ook heel graag op de hoogte gehouden willen worden over deze methode,ik heb atrose in beide schouder gewrichten en in de enkels,dagelijks pijn,en flinke beperkingen,tijdens wandelen en bed verschonen,ramen zemen enzvt,zit er voor mij niet meer in.

 10. Ja ben reeds jaren op zoek naar een oplossing voor mijn rugpijn ,artrose tussen L4-L5-S1 . Sporten is voorbij .Ik was vroeger leraar lichamelijke opvoeding maar van dat lichamelijke komt niks meer in huis .Ik heb vroeger kilometers gelopen ….nu geen meter meer . Kan de stamceltherapie hier als rugpatiënt voor mij en vele anderen een oplossing bieden ???

 11. Ik zou graag willen weten waar je je aan kunt melden voor proefpersoon.
  Heb last vd heupen / knieën / enkels en handen / vingers. Dus bijna alle gewrichten.
  /met vr. groet G. Hoekstra

 12. Ik heb ook artrose nu heb ik gehoord dat wiet olie helpt tegen de pijn wie heeft hier ervaring mee?

  1. Ergens las ik dat deze ingreep in de knie nu ook in een ziekenhuis in Nederland wordt toegepast. Dus het kost niks, met verwijsbrief, voor het ziekenfonds. Moet weer even gaan zoeken waar precies. Heupen doen ze hier i.i.g. nog niet.

 13. Ja, het verlicht, CBD is pijnstillend, werkt op het pijncentrum in de hersenen, ontspant(héél belangrijk bij artrose hernia , ishias, want men gaat dan snel verkrampen en verkeerd bewegen, én het is ontstekingsremmend. Verder geen enge bijwerkingen. Alleen met de Cytochrome bijv. ontbreken cyp d3 opletten, lever breekt het niet goed af,alleen bij hoge doseringen. Geen hallucinerende werking gelukkig.Wel de THC olie, daar kun je echt een bad trip van krijgen, als je daar gevoelig voor bent. En veel mensen gebruiken het tegen slapeloosheid, CBD.

 14. Ik zou ook graag in aanmerking komen als proefpersoon voor de injecteerbare pleister. Weet iemand al in welk ziekenhuis ermee gewerkt wordt? Wil liever geen kunstknieën, maar lopen wordt wel steeds moeilijker…..

 15. Ik bied mij hierbij ook aan als proefpersoon voor de injecteerbare pleister in de knie.
  Ik heb altijd op hoog niveau geschaatst, maar met mijn slechte linker knie gaat dat niet meer. Kortom een echte sportblessure waar ik graag bij geholpen zou willen worden

Comments are closed.