Injecteerbare pleister voor artrosepatiënten

injecteerbare pleister

In Nederland is professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente met zijn bedrijf hy2care 1)hy2care druk bezig met de ontwikkeling van een injecteerbare pleister die kapot kraakbeen in gewrichten herstelt. Dankzij een grote Europese subsidie van 1,5 miljoen euro kunnen zij nu een onderzoekstraject gaan opzetten met paarden. Wellicht in 2018 worden de eerste testen op mensen uitgevoerd.

30% van alle Nederlanders krijgt artrose. Artrose is een typische ouderdomsziekte. In een vergrijzende samenleving krijgen daarom steeds meer mensen te maken met deze ziekte. Daarnaast is er een groeiende groep mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van een sportblessure zoals het scheuren van de kruisbanden of de meniscus, reeds op jonge leeftijd te maken krijgen met de beperkingen die artrose hen oplegt.

Artrose niet te genezen?

In Nederland is nog geen methode beschikbaar om de ziekte te genezen. Helaas biedt het huidige politieke klimaat geen ruimte om celtherapie met lichaamseigen cellen bij pijnlijke gewrichten toe te passen. Nederlandse orthopeden zijn dan ook zeer bekwaam in het plaatsen van een kunstgewricht. Echter, in de VS richten de orthopeden zich al vele jaren op het genezen van het aangedane gewricht met lichaamseigen cellen. Het is dan ook niet gek dat er al sinds 1991 een Amerikaanse injecteerbare ‘artrose’ pleister bestaat.

Nederlandse Injecteerbare pleister

Karperien werkt aan een methode waarbij je een biomateriaal, met daarin stamcellen en kraakbeencellen van de patiënt zelf, in het gewricht inspuit. Deze injecteerbare pleister vult de plek op waar het kraakbeen verdwenen is en creëert daar een omgeving waarin het beschadigde kraakbeen zichzelf kan herstellen. Na verloop van tijd – als het kraakbeendefect is hersteld – breekt het lichaam vanzelf het biomateriaal af.

Amerikaanse injecteerbare pleister

The Articular Cartilage Paste Graft 2)The Articular Cartilage Paste Graft, is een Amerikaanse techniek waarbij een pasta wordt gemaakt van lichaamseigen stamcellen, kraakbeencellen en botcellen van de patient zelf. De pasta wordt dan ingespoten in het gewricht om het beschadigde kraakbeen te laten herstellen door regeneratie.

Dr. Kevin R. Stone, een pionier in de orthopedie3) De toekomst van gewrichtsvervanging  heeft de Amerikaanse injecteerbare pleister in 1991 ontwikkeld. Een goedkope en zeer efficiënte behandeling. 4)Articular Cartilage Paste Grafting to Full-Thickness Articular Cartilage Knee Joint Lesions: A 2- to 12-Year Follow-up

 

0 0 vote
Artikelbeoordeling

Referenties   [ + ]

Over Maarten de Boer 109 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
30 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Cock Hilberding
6 jaren geleden

als de behandeling er al was zou ik direct hier voor kiezen.Ik heb al enige jaren atrose in mijn voeten en in mijn heup zo ook inbeide handen,de remedie is nu nog,neem maar een paracetamol en evt twee,daar kan je het mee doen.

Helen
Helen
3 jaren geleden

Dit is weer wat anders dus dan hyaluronzuur injecties..maar die helpen maar 3 maanden.en je betaald er 165 euro voor..hoe zit dat met deze dan?

Mw Lembeck
Mw Lembeck
3 jaren geleden

Dat doen ze hier ook. In het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn kreeg ik mijn eigen bloedplaatjes in mijn linkerknie gespoten. Echter, ook hier zijn mitsen en maren aan verbonden. Ik kreeg het op 9 januari jl. De eerste dagen voorzichtig zijn. Zelfs de eerste drie weken. Maar toen regen we een vorstperiode en deed de knie zo zeer dat echt lopen niet mogelijk was. Strompelen dus. Op 5-2-17 kon ik 750 meter lopen met mijn stok. Ik kon wel dansen van blijdschap. Dat de eerste dag van de tweede vorstperiode. Weer een week pijn. En verder al die storm en… Lees verder »

kimberley pex
kimberley pex
3 jaren geleden

V.S. is altijd mijlenver vooruit met alles wat betreft gezondheid. Dan waait t meestal snel over naar Duitsland, en na jaren worden deze technieken ook in Nederland toegepast. Nederland heeft de meeste wetten en regels (de meest overbodige) dus daar gaan 10 jaar overheen meestal, na een geweldige ontdekking of uitvingen in de medische wereld. Ik vind ’t bizar hoe hier een nieuwe heup wordt geplaatst, zagen hakken cementeren, OOK in geval van(alleen maar) artrose, alleen het kraakbeen dus, als het botweefsel dus wél nog in heel goede staat blijkt te zijn, en dat is redelijk vaak het geval, geen… Lees verder »

Thea
2 jaren geleden

Ik wil wel proefpersoon worden. Heb artrose in handen en voeten. Rechter grote teen is al vastgezet. Linker grote teen nog niet maar veel pijn bij het lopen. Wil graag op de hoogte gehouden worden.

Marja Bak
6 jaren geleden

Ben topsportster en heb nu artrose in mijn knie Waardeloos als ik iets harder ga trainen hup wat een pijn zeg ! Hoop dat het snel op de markt komt ! Vr Gr Marja Bak

A. Hansen
6 jaren geleden

Ik zit te wachten op zo’n wonder! 1 Nieuwe heup heb ik al, de andere moet nog, en beide knieën ook! Help het ook voor de heup?

joyce leepel
joyce leepel
6 jaren geleden

ik wil wel proefpersoon worden. Mijn beide knieën zijn verrot.

Mw Lembeck
Mw Lembeck
3 jaren geleden
Reply to  joyce leepel

Hier nog een. Wilde al proefpersoon worden bij het UMC voor de Synerkine van dokter Joel van Roon. Maar dit onderzoek duurt nog zeker 5 jaar. De pleister zal eerder op de markt komen, begreep ik. Dan wil ik dolgraag meedoen, ja. Mijn tussenwervelschijven in de onderrug zijn zo beroerd dat alleen lopen nog redelijk helpt. En dat kan niet vanwege die rot knieën. Vicieuze cirkel.

Kan de blog eigenaar een goed woordje doen voor ons?

Tanja
6 jaren geleden

Laat maar komen. Zou fijn zijn om weer eens een dag geen pijn te hebben!!

Karin Rutjes
Karin Rutjes
6 jaren geleden

Zou deze methode ook geschikt zijn voor de voeten en de handen?
Indien er voor de knie (voet en hand) proefpersonen nodig zijn………ik meld mij meteen voor alles aan! Helemaal geweldig!!!

Ria van Dijk
Ria van Dijk
4 jaren geleden
Reply to  Karin Rutjes

als het ook voor artrose in de vingers is meld ik mij gelijk aan als proefpersoon !

Monique oude Lansink
Monique oude Lansink
6 jaren geleden

Ik moet 2niewe knieën hebben en een niewe heupwacht toch maar even

Lynda
5 jaren geleden

Wat een ellende artrose voor mensen. Hopelijk komt er een effectief medicijn voor die ellendige pijn .
Ik snap niet hoe je er aan komt. Ik leef gezond, eet gezond, geen last van verhoogd urinezuur.
Ik weet het dus ook niet. Wie heeft er een antwoord op.

Groet,
Lyndian

Mw Lembeck
Mw Lembeck
3 jaren geleden
Reply to  Lynda

Het kan erfelijk zijn. Maar het kan ook veroorzaakt worden door bv een lelijke val op de knie bv. Of door slijtage en dat wordt erger naarmate je gewicht hoger is, zoals helaas bij mij. Je kunt het zelf ook opzoeken, hoor.

MAR
MAR
3 jaren geleden
Reply to  Mw Lembeck

Mij gewicht is ook te hoog maar om nou altijd daar alles op te gooien vind ik onzin .Je wordt weggestuurd met een medicijn en daar moet je het mee doen .Bij mij is het ook erfelijk .

M.Boortman
M.Boortman
4 jaren geleden

Al een paar jaar op de dominantie om een nieuwe knie te krijgen maar het gaat nog ! Na een nieuwe aorta klep en daarna 3 Stents in kransslagader ben ik toe aan dit middel, graag vandaag nog

Jans
Jans
3 jaren geleden

Ik denk dat ze hier in Nederland nog steeds niet in de gaten hebben dat deze behandeling veel goedkoper is en effectiever !!!!In sommige dingen zijn de zorgverzekeraars en alles wat daar omheen zit zo dom als maar wat .
Ik hoop dat dit er spoedig een keer door komt ,omdat ik ook aan 2 nieuwe knieen vastzit en het word steeds minder ,en wat is dan wijsheid ????

kimberley pex
kimberley pex
3 jaren geleden
Reply to  Jans

Ze zijn hier gewoon veel te traag met nieuwe technieken . V.S. Is veel sneller met toepassen van nieuwe dingen. En p.s. daar worden ook de meeste uitvindingen gedaan. Ik kan me voorstellen dat hier geen dokter met ’n uitvinding komt, want misschien is hij/zij al dood voor t wordt toegepast. Doodzonde ,letterlijk en figuurlijk.