Injecteerbare pleister voor artrosepatiënten

injecteerbare pleister

In Nederland is professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente met zijn bedrijf hy2care 1)hy2care druk bezig met de ontwikkeling van een injecteerbare pleister die kapot kraakbeen in gewrichten herstelt. Dankzij een grote Europese subsidie van 1,5 miljoen euro kunnen zij nu een onderzoekstraject gaan opzetten met paarden. Wellicht in 2018 worden de eerste testen op mensen uitgevoerd.

30% van alle Nederlanders krijgt artrose. Artrose is een typische ouderdomsziekte. In een vergrijzende samenleving krijgen daarom steeds meer mensen te maken met deze ziekte. Daarnaast is er een groeiende groep mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van een sportblessure zoals het scheuren van de kruisbanden of de meniscus, reeds op jonge leeftijd te maken krijgen met de beperkingen die artrose hen oplegt.

Artrose niet te genezen?

In Nederland is nog geen methode beschikbaar om de ziekte te genezen. Helaas biedt het huidige politieke klimaat geen ruimte om celtherapie met lichaamseigen cellen bij pijnlijke gewrichten toe te passen. Nederlandse orthopeden zijn dan ook zeer bekwaam in het plaatsen van een kunstgewricht. Echter, in de VS richten de orthopeden zich al vele jaren op het genezen van het aangedane gewricht met lichaamseigen cellen. Het is dan ook niet gek dat er al sinds 1991 een Amerikaanse injecteerbare ‘artrose’ pleister bestaat.

Nederlandse Injecteerbare pleister

Karperien werkt aan een methode waarbij je een biomateriaal, met daarin stamcellen en kraakbeencellen van de patiënt zelf, in het gewricht inspuit. Deze injecteerbare pleister vult de plek op waar het kraakbeen verdwenen is en creëert daar een omgeving waarin het beschadigde kraakbeen zichzelf kan herstellen. Na verloop van tijd – als het kraakbeendefect is hersteld – breekt het lichaam vanzelf het biomateriaal af.

Amerikaanse injecteerbare pleister

The Articular Cartilage Paste Graft 2)The Articular Cartilage Paste Graft, is een Amerikaanse techniek waarbij een pasta wordt gemaakt van lichaamseigen stamcellen, kraakbeencellen en botcellen van de patient zelf. De pasta wordt dan ingespoten in het gewricht om het beschadigde kraakbeen te laten herstellen door regeneratie.

Dr. Kevin R. Stone, een pionier in de orthopedie3) De toekomst van gewrichtsvervanging  heeft de Amerikaanse injecteerbare pleister in 1991 ontwikkeld. Een goedkope en zeer efficiënte behandeling. 4)Articular Cartilage Paste Grafting to Full-Thickness Articular Cartilage Knee Joint Lesions: A 2- to 12-Year Follow-up

 

Referenties   [ + ]

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Cock Hilberding
Gast

als de behandeling er al was zou ik direct hier voor kiezen.Ik heb al enige jaren atrose in mijn voeten en in mijn heup zo ook inbeide handen,de remedie is nu nog,neem maar een paracetamol en evt twee,daar kan je het mee doen.

Helen
Gast
Helen

Dit is weer wat anders dus dan hyaluronzuur injecties..maar die helpen maar 3 maanden.en je betaald er 165 euro voor..hoe zit dat met deze dan?

Thea
Gast

Ik wil wel proefpersoon worden. Heb artrose in handen en voeten. Rechter grote teen is al vastgezet. Linker grote teen nog niet maar veel pijn bij het lopen. Wil graag op de hoogte gehouden worden.

Marja Bak
Gast

Ben topsportster en heb nu artrose in mijn knie Waardeloos als ik iets harder ga trainen hup wat een pijn zeg ! Hoop dat het snel op de markt komt ! Vr Gr Marja Bak

A. Hansen
Gast

Ik zit te wachten op zo’n wonder! 1 Nieuwe heup heb ik al, de andere moet nog, en beide knieën ook! Help het ook voor de heup?

joyce leepel
Gast
joyce leepel

ik wil wel proefpersoon worden. Mijn beide knieën zijn verrot.

Mw Lembeck
Gast
Mw Lembeck

Hier nog een. Wilde al proefpersoon worden bij het UMC voor de Synerkine van dokter Joel van Roon. Maar dit onderzoek duurt nog zeker 5 jaar. De pleister zal eerder op de markt komen, begreep ik. Dan wil ik dolgraag meedoen, ja. Mijn tussenwervelschijven in de onderrug zijn zo beroerd dat alleen lopen nog redelijk helpt. En dat kan niet vanwege die rot knieën. Vicieuze cirkel.

Kan de blog eigenaar een goed woordje doen voor ons?

Tanja
Gast

Laat maar komen. Zou fijn zijn om weer eens een dag geen pijn te hebben!!

Karin Rutjes
Gast
Karin Rutjes

Zou deze methode ook geschikt zijn voor de voeten en de handen?
Indien er voor de knie (voet en hand) proefpersonen nodig zijn………ik meld mij meteen voor alles aan! Helemaal geweldig!!!

Ria van Dijk
Gast
Ria van Dijk

als het ook voor artrose in de vingers is meld ik mij gelijk aan als proefpersoon !

Monique oude Lansink
Gast
Monique oude Lansink

Ik moet 2niewe knieën hebben en een niewe heupwacht toch maar even

Lynda
Gast

Wat een ellende artrose voor mensen. Hopelijk komt er een effectief medicijn voor die ellendige pijn .
Ik snap niet hoe je er aan komt. Ik leef gezond, eet gezond, geen last van verhoogd urinezuur.
Ik weet het dus ook niet. Wie heeft er een antwoord op.

Groet,
Lyndian

Mw Lembeck
Gast
Mw Lembeck

Het kan erfelijk zijn. Maar het kan ook veroorzaakt worden door bv een lelijke val op de knie bv. Of door slijtage en dat wordt erger naarmate je gewicht hoger is, zoals helaas bij mij. Je kunt het zelf ook opzoeken, hoor.

MAR
Gast
MAR

Mij gewicht is ook te hoog maar om nou altijd daar alles op te gooien vind ik onzin .Je wordt weggestuurd met een medicijn en daar moet je het mee doen .Bij mij is het ook erfelijk .

M.Boortman
Gast
M.Boortman

Al een paar jaar op de dominantie om een nieuwe knie te krijgen maar het gaat nog ! Na een nieuwe aorta klep en daarna 3 Stents in kransslagader ben ik toe aan dit middel, graag vandaag nog

Jans
Gast
Jans

Ik denk dat ze hier in Nederland nog steeds niet in de gaten hebben dat deze behandeling veel goedkoper is en effectiever !!!!In sommige dingen zijn de zorgverzekeraars en alles wat daar omheen zit zo dom als maar wat .
Ik hoop dat dit er spoedig een keer door komt ,omdat ik ook aan 2 nieuwe knieen vastzit en het word steeds minder ,en wat is dan wijsheid ????

kimberley pex
Gast
kimberley pex

Ze zijn hier gewoon veel te traag met nieuwe technieken . V.S. Is veel sneller met toepassen van nieuwe dingen. En p.s. daar worden ook de meeste uitvindingen gedaan. Ik kan me voorstellen dat hier geen dokter met ’n uitvinding komt, want misschien is hij/zij al dood voor t wordt toegepast. Doodzonde ,letterlijk en figuurlijk.