Artrose injectie heup

Een injectie in heup is een vroegtijdige behandeloptie die niet alleen pijn kan verlichten maar ook het gewricht kan beschermen. In 2022 werden volgens het Registratie Orthopedische Interventies (LROI) in Nederland 36,707 primaire totale heupprothesen geplaatst. Naast deze chirurgische ingrepen zijn er andere behandelingen beschikbaar die eveneens effectief kunnen zijn. Ondanks deze mogelijkheden adviseren artsen vaak om zo lang mogelijk te wachten met chirurgisch ingrijpen. Veel patiënten krijgen het advies om door te gaan met het innemen van paracetamol en ibuprofen totdat een heupprothese onvermijdelijk is. Hoewel sommige injecties effectief zijn voor kortetermijnverlichting, kunnen zij op lange termijn schadelijk zijn voor het gewricht. Het is belangrijk om alert te zijn op de mogelijke risico’s van een artrose heup injectie.

Beweeg- en afvalprogramma’s: Een effectieve aanpak bij heupartrose

Mensen met heupartrose hebben meer baat bij een programma dat zich richt op bewegen en gewichtsverlies dan bij conventionele pijnbehandelingen. Deelname aan een gecombineerd beweeg- en afvalprogramma leidt tot verbeteringen in het lichamelijk functioneren en verhoogt het loopvermogen. Bovendien kan het de noodzaak van een heupoperatie uitstellen, wat voordelig is aangezien een heupprothese doorgaans 15 tot 20 jaar meegaat.

Ondanks dat internationale richtlijnen voor heupartrose het aanbevelen van een gecombineerd beweeg- en afvalprogramma voorschrijven, ontvangt slechts 10 procent van de patiënten dit advies van hun huisarts.

Mensen met heupartrose lopen het risico in een vicieuze cirkel te belanden. Pijn bij het lopen kan leiden tot het vermijden van beweging, waardoor men vaker geneigd is om zittend door te brengen. Dit kan leiden tot gewichtstoename, wat weer extra belasting op de heupen veroorzaakt en de klachten verergert.

Conventionele behandeling van heupartrose

De standaardbehandeling voor heupartrose bestaat voornamelijk uit medicatie en, in meer gevorderde stadia, de plaatsing van een heupprothese. Hoewel deze benaderingen noodzakelijk kunnen zijn, zijn ze fysiek en mentaal ingrijpend en bieden ze geen duurzame oplossing voor het herstel van kraakbeen en gewrichten. Ze dienen eerder als tijdelijke verlichting van symptomen.

Patiënten met heupartrose zijn gemiddeld zeven jaar onder behandeling bij hun huisarts voordat ze operatief een heupprothese ontvangen.

Toenemend gebruik van medicatie

Het gebruik van artrose medicijnen zoals ibuprofen, diclofenac, en naproxen, bekend als ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), is een veelvoorkomende methode voor de behandeling van pijn bij artrose. Deze medicijnen zijn effectief voor pijnbestrijding, maar zelfs bij lage doseringen brengen ze ernstige risico’s met zich mee. Aangezien NSAID’s de onderliggende oorzaak van artrose niet aanpakken, kan het noodzakelijk worden om geleidelijk de dosis te verhogen om effectieve pijnverlichting te blijven bieden.

Risico’s bij het plaatsen van een heupprothese

Het vervangen van een versleten heup door een heupprothese tijdens een operatie kan gepaard gaan met verschillende complicaties:

Na de operatie kunnen er stolsels ontstaan in de beenslagaders. Dit is potentieel gevaarlijk omdat een stolsel kan loskomen en naar de longen, het hart, of de hersenen kan reizen.

Infecties kunnen zowel bij de incisieplaats als dieper in het weefsel rond de nieuwe heup optreden. De meeste infecties worden behandeld met antibiotica; echter, ernstige infecties dichtbij de prothese kunnen een operatie noodzakelijk maken om de prothese te verwijderen en te vervangen.

Tijdens de operatie kunnen gezonde delen van het heupgewricht breken. Kleinere fracturen kunnen vanzelf genezen, maar voor grotere fracturen kan een chirurgische correctie nodig zijn met behulp van draden, pennen, een metalen plaat of bottransplantaten.

Bepaalde posities kunnen ervoor zorgen dat de bal van de heupprothese uit de kom schiet, vooral in de eerste maanden na de operatie. Bij een dislocatie kan een brace nodig zijn om de heup in de juiste positie te houden, en bij herhaalde ontwrichtingen kan een operatie vereist zijn om stabiliteit te garanderen.

Een heupprothese kan ervoor zorgen dat één been langer of korter wordt dan het andere, vaak veroorzaakt door het samentrekken van spieren rond de heup. Het progressief versterken en rekken van deze spieren kan helpen om dit probleem aan te pakken.

Noodzaak voor tweede heupprothese

Een heupprothese kan na verloop van tijd beschadigd raken door slijtage of een infectie. Als je relatief jong en actief bent wanneer je je eerste prothese krijgt, bestaat de kans dat je uiteindelijk een tweede heupvervanging nodig hebt.

Aanhoudende pijn na heupvervanging

Recent onderzoek toont aan dat 7% tot 23% van de patiënten na het plaatsen van een heupprothese blijvend last heeft van aanhoudende pijn. Deze statistieken benadrukken het belang van zorgvuldige overweging en follow-up na de operatie. [1]Beswick AD, Wylde V, Gooberman-Hill R, Blom A, Dieppe P. What proportion of patients report long-term pain after total hip or knee replacement for osteoarthritis? a systematic review of … Continue reading

Voorbeeld van een heupprothese

Het hoge percentage van patiënten dat aanhoudende pijn ervaart na het plaatsen van een heupprothese benadrukt de noodzaak voor alternatieve behandelmethoden voor heupartrose

Artrose heup injectie met cortisone

Artrose injectie heup met corticosteroïden

Wanneer standaardmedicatie niet volstaat om de pijn bij heupartrose te onderdrukken, kiezen artsen vaak voor een intra-articulaire injectie met corticosteroïden, bekend als de ‘heupprik’. Deze direct in de heup toegediende injecties bevatten vaak cortisone, een van de meest gebruikte corticosteroïden vanwege zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Deze behandeling helpt de ontsteking en pijn in het aangetaste gewricht te verminderen, wat de mobiliteit en kwaliteit van leven van de patiënt tijdelijk kan verbeteren.

Het komt in de praktijk maar weinig voor dat een injectie met cortisone in het heupgewricht wordt gezet. De uitleg hiervoor is dat een injectie in de heup op de afdeling Radiologie moet worden gegeven, omdat de specialist met behulp van echografie of een röntgenfoto moet bepalen waar de injectie geplaatst moet worden. Het toedienen van injecties in het heupgewricht is ook lastiger vanwege de diepere ligging.

In Nederland wordt een heupprik vaak als te omslachtig of niet winstgevend voor het ziekenhuis beschouwd, en er wordt overwogen of de heupprik omgezet kan worden naar een bilprik.

Gemiddeld ervaart 60% van de patiënten een verbetering in pijnverlichting en functie na een heupprik, die wordt uitgevoerd onder echogeleiding of met behulp van röntgendoorlichting. [2]Wernecke, Chloe, Hillary J. Braun, and Jason L. Dragoo. “The effect of intra-articular corticosteroids on articular cartilage: a systematic review.” Orthopaedic Journal of Sports … Continue reading Dit effect duurt doorgaans tussen de 8 en 12 weken. [3]Micu MC, Bogdan GD, Fodor D. Steroid injection for hip osteoarthritis: efficacy under ultrasound guidance. Rheumatology (Oxford). 2010;49:1490–1494. [4]Qvistgaard E, Christensen R, Torp-Pedersen S, Bliddal H. Intra-articular treatment of hip osteoarthritis: a randomized trial of hyaluronic acid, corticosteroid, and isotonic … Continue reading

Corticosteroïden zijn schadelijk voor kraakeen

Injecties met corticosteroïden klinkt als een gemakkelijke oplossing. Echter, een hoge dosis of langdurig gebruik of van corticosteroïden heeft een schadelijk effect op gewrichtskraakbeen in het behandelde gewricht maar ook in andere niet-behandelde gewrichten. [5] Ross A. Hauser, MD The Deterioration of Articular Cartilage in Osteoarthritis by Corticosteroid Injections. Journal of Prolotherapy. 2009;1(2):107-123.

Onderzoekers geloven dat de opkomst van artrose, evenals het aantal heup- en knievervangingen, een direct gevolg is van de injecties van corticosteroïden in deze gewrichten.

Meer informatie over: Cortisone injectie in heup

Artrose heup injectie met hyaluronzuur

Bij de behandeling van heupartrose wordt steeds vaker gebruikgemaakt van hyaluronzuur injecties. Deze vorm van therapie, bekend als viscosupplementatie, houdt in dat hyaluronzuur direct in het heupgewricht wordt geïnjecteerd. Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende stof in het gewrichtsvocht die helpt om de gewrichten te smeren en de schokabsorptie te verbeteren. Bij patiënten met artrose is de kwaliteit van het natuurlijke hyaluronzuur vaak verminderd, wat leidt tot verhoogde wrijving en pijn in het gewricht.

Een injectie in heup met hyaluronzuur kan de mobiliteit verbeteren en de pijn verminderen door het gewricht meer ‘smeermiddel’ te bieden, wat de dagelijkse activiteiten aangenamer maakt. Hoewel de resultaten variëren, ervaren veel patiënten verlichting van hun symptomen voor enkele maanden na de behandeling. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor patiënten die chirurgische ingrepen willen uitstellen of voor wie chirurgie geen optie is.

Het is belangrijk om te noteren dat de effectiviteit van een hyaluronzuur injectie in heup kan afhangen van de ernst van de artrose en andere individuele patiëntfactoren. Patiënten wordt geadviseerd om met hun arts te overleggen om te bepalen of deze vorm van behandeling geschikt is voor hun specifieke situatie.

Regeneratieve injectie in heup

Een veelbelovende behandeling voor heupartrose is de injectie in heup’ met beenmergconcentraat (BMAC). Dit product wordt vervaardigd uit het eigen beenmerg van de patiënt en bevat voornamelijk groeifactoren en mesenchymale stamcellen (MSC’s). Deze cellen bezitten het unieke vermogen om te differentiëren in kraakbeen, botten en spieren, waardoor ze potentieel beschadigd kraakbeen en ander door artrose aangetast weefsel kunnen repareren en vervangen.

YouTube video

Stamcellen vormen de basis voor alle weefsels in het menselijk lichaam en worden continu door uw lichaam geproduceerd. Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben de potentie van deze cellen onderzocht voor het herstellen van beschadigde weefsels, waaronder bot, kraakbeen en spierweefsel. Hun benadering is gebaseerd op het principe van het benutten van deze intrinsieke regeneratieve capaciteiten om medische behandelingen te verbeteren en de natuurlijke genezing van het lichaam te versnellen.

Artrose injectie heup met stamcellen

Het gebruik van BMAC bij injecties in de heup biedt een regeneratieve aanpak die zich richt op het herstellen van de oorspronkelijke functie en structuur van het gewricht. Onderzoek toont aan dat deze methode niet alleen pijn kan verlichten, maar ook de kwaliteit van het gewrichtsweefsel kan verbeteren, wat leidt tot langdurigere resultaten dan traditionele behandelmethoden.

Patiënten die deze geavanceerde therapie ondergaan, kunnen een verbeterde gewrichtsfunctie en een verhoogde kwaliteit van leven ervaren, wat deze aanpak tot een waardevolle optie maakt voor diegenen die op zoek zijn naar alternatieven voor invasieve chirurgie.

Hoewel veelbelovend, is het belangrijk dat patiënten met hun behandelend arts overleggen om te bepalen of een injectie in heup met BMAC geschikt is voor hun specifieke situatie, vooral gezien de complexiteit van de procedure en de variabiliteit in individuele reacties op de behandeling.

BMAC injectie in heup tegen artrose


Recent onderzoek uit 2022 heeft aangetoond dat een enkele BMAC-injectie in heup significante verbeteringen kan opleveren in pijnverlichting, vermindering van invaliditeit, en verhoging van de kwaliteit van leven bij patiënten met heupartrose. [6] The safety and effectiveness of bone marrow concentrate injection for knee and hip osteoarthritis: a Canadian cohort Een andere studie uit 2020 bevestigde dat een enkele BMAC-injectie in heup subjectieve pijn- en functiescores aanzienlijk kan verbeteren tot zes maanden na de behandeling. [7] Bone Marrow Concentrate Injection Treatment Improves Short-term Outcomes in Symptomatic Hip Osteoarthritis Patients: A Pilot Study

Een eerdere studie uit 2014 rapporteerde vergelijkbare bevindingen, waarbij patiënten na een enkele BMAC-injectie in heurp een afname in pijn ervoeren en een verbetering in de Oxford Hip Score aantoonden. [8]Centeno CJ, Pitts JA, Al-Sayegh H, Freeman MD. Efficacy and safety of bone marrow concentrate for osteoarthritis of the hip: treatment registry results for 196 patients. J Stem Cell Res … Continue reading

Bovendien rapporteerden jongere patiënten met heupartrose (onder de 55 jaar) significant meer positieve resultaten na een BMAC-injectie in heup. Deze onderzoeken suggereren dat BMAC-injecties een effectieve behandeloptie kunnen zijn voor patiënten die op zoek zijn naar alternatieven voor meer invasieve chirurgische ingrepen.

Meer informatie over: Stamcel injectie in heup

APS Injectie in heup tegen pijn en ontstekingen

De APS (Autologous Protein Solution) injectie is een innovatieve behandeling voor patiënten met heupartrose, die gebruik maakt van eiwitten en groeifactoren die uit het eigen bloed van de patiënt worden gewonnen. Deze techniek richt zich op het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam.

Aanvankelijk werd APS-therapie vooral toegepast bij knieartrose, maar de veelzijdigheid en effectiviteit ervan hebben ertoe geleid dat deze behandeling nu ook in Nederland beschikbaar is voor andere gewrichten, waaronder de heup. De toepassing van een injectie in heup met APS biedt nieuwe hoop en mogelijkheden voor patiënten die op zoek zijn naar geavanceerde, niet-invasieve behandelingsopties voor hun gewrichtsklachten. Deze behandeling is een veelbelovend alternatief voor traditionele methoden en biedt hoop voor patiënten die streven naar een verbeterde levenskwaliteit zonder langdurig gebruik van pijnmedicatie of de noodzaak van een heupprothese.

Referenties[+]