Een prik in de billen bij een versleten heup

Een heupprik, omslachtig en dus niet winstgevend

Elk jaar krijgen 35.000 mensen van de huisarts te horen dat ze een versleten heup hebben. Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben in Nederland op dit moment artrose. Wat is de oplossing in het Nederlandse orthopedenland? Wachten tot op het allerlaatste moment, tot het écht niet meer kan, en dan een kunstgewricht plaatsen. Tot die tijd braaf paracetamol en ibuprofen slikken.

Intra-articulaire injecties als laatste redmiddel?

Indien andere middelen falen om de pijn te onderdrukken kan men ervoor kiezen om gebruik te maken van intra-articulaire injecties met corticosteroïden 1)Farmacotherapeutisch Kompas corticosteroïden. Oftewel een sterk medicijn direct in het pijnlijke gewricht spuiten. Een heupprik bijvoorbeeld dus. Maar let wel op: corticosteroïden, ibuprofen en paracetamol zijn gevaarlijk bij gebruik op lange termijn 2)Farmacotherapeutisch Kompas corticosteroïden bijwerkingen. In plaats van paracetamol en ibuprofen zou je eerst glucosamine kunnen proberen. En injecties met hyaluronzuur in plaats van corticosteroïden.

Een heupprik, omslachtig en dus niet winstgevend?

versleten heupVolgens orthopeed in opleiding Desiree Dorleijn komt het in de praktijk maar weinig voor dat een injectie in het heupgewricht wordt gezet. Zij verklaart: “Een injectie in het gewricht dient te worden gegeven op de afdeling Radiologie, omdat de specialist met echografie of röntgenfoto moet kijken waar de injectie kan worden gezet. Het toedienen van injecties in het heupgewricht is ook, vanwege de diepere ligging, een stuk lastiger.” Daarom heeft Dorelijn in haar promotie onderzoek gekeken of het ook mogelijk is om de injectie met corticosteroïden niet in de kapotte heup te spuiten maar in de billen van de patiënt 3)Hip Osteoarthritis : symptomatic presentation and non-operative treatment. Uit het onderzoek onder ruim 100 patiënten blijkt dat het pijn verlagend effect ongeveer 3 maanden aanblijft. Het effect van de injectie in de bilspier is in dit onderzoek helaas niet vergeleken met het effect van een injectie in het gewricht. Evenmin is een eventueel verschil in pijnbeleving onderzocht.

Een spuitje in je billen door je huisarts bij een versleten heup

Het klinkt als een gemakkelijke en goedkope tijdelijke oplossing. Maar corticosteroïden dient als laatste redmiddel. Beter is om een bekwaamde orthopeed te vinden die om de 3 à 4 maanden een hyaluroonzuur injectie ‘uit de hand’ in de heup kan zetten. Of onder echografie met zo’n mobiel apparaat. Dan heb je ook geen ‘speciale’ afdeling Radiologie meer nodig. Hopelijk krijg je straks niet direct een spuit met corticosteroïden in je billen wanneer je met een pijnlijke heup bij de huisarts komt aankloppen.

Een prik in de billen bij een versleten heup
3.4 (67.86%) 28 vote[s]

Referenties   [ + ]

Over Maarten de Boer 113 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*