Is paracetamol effectief tegen artrose pijn?

In een artikel op Medisch Contact van 1 april j.l. werd onlangs verwezen naar een meta-onderzoek (onderzoek van andere onderzoeksbevindingen en literatuur, red.) waarin werd de onderzoekers het aannemelijk vonden te stellen dat ‘paracetamol over een periode van maximaal zes maanden rug- en nekpijn niet onderdrukt, en (dus) ook geen effect heeft op de kwaliteit van leven. In het geval van artrose helpt het middel slechts mondjesmaat’ bij de bestrijding van pijn.
Het te vaak innemen van paracetamol, net als andere pijnstillers, resulteert in een verhoogd risico op leverschade wat de terughoudende houding van (huis)artsen verklaard die de vraag gesteld krijgen op het (meer) regelmatige slikken van paracetamol ter pijnbestrijding verstandig is.

 1. Keizer, huisarts te Limmen geeft op het artikel reactie en stelt dat hij bij zijn patiënten ziet dat het meer gebruiken van paracetamol goede resultaten ten aanzien van pijnbestrijding bij artrose en rugpijn. Volgens hem draagt de voorzichtige houding van (huis)artsen bij het ‘voorschrijven’ van paracetamol ervoor dat er onnodig pijn wordt geleden door patiënten.

Keizer zegt hierover het volgende: ‘… meerdere malen daags pijn tussen 2 giften in, waarna er wordt geconcludeerd: “zie je wel, helpt niet”. Vanwege die korte halfwaardetijd adviseer ik mijn patiënten al 25 jaar, om te starten met de “bekende” dosis van 2 tabletten tegelijk (door mij “oplaaddosis” genoemd) en daarna, afhankelijk van het effect, elke 3 of 4 uur 1 tablet in te nemen. Tevens benadruk ik, dat 6-8 per dag bij paracetamol echt een noodzakelijk aantal is; veel mensen zijn geneigd, om het bij 2-4 tab per dag te laten, zoals het schema bij hun andere medicijnen. De meeste medicijnen hebben immers langere halfwaardetijden dan paracetamol.
Halverwege de nacht wakker ? Dan dus ook een tablet, die al klaarligt op nachtkastje met glas water ernaast. Nacht wel doorgeslapen ? Volgende ochtend “opnieuw starten” met eenmalig 2 tab. tegelijk. Reacties van mijn patiënten al die jaren: “Ja, nu helpt het wel”.
Is het placebo-effect van deze dokter zo groot, heeft de actie zelf van het vaker slikken een pijn verminderend effect, of doseren mijn collega’s onlogisch ?’
(bron: http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/149124/Paracetamol-niet-effectief-bij-artrose-en-rugpijn.htm).
Hoofdonderzoeker Gustavo Machado e.a. vrezen dat artsen zwaardere medicatie gaan voorschrijven omdat ze denken dat paracetamol geen zin heeft. Dit kan ernstigere gezondheidsklachten als gevolg gaan hebben, die niet vergelijkbaar zijn met de gevolgen van ‘overmatige’ paracetamol inname.
Graag gaan we de discussie met patiënten en artsen aan en vernemen we wat u denkt over het gebruik van paracetamol. Werkt het voor u/uw patiënten of is het effect verwaarloosbaar?

Ebook over artrose

6 Reacties

 1. Ik start de dag met 500 mg naproxen. Bij hevige pijn i.c.m. 2 paracetamol. Verder over de dag vedeeld paracetamol, maar probeer de pijnbestrijding zoveel mogelijk te beperken tot alleen de opstartdosis.

 2. Ik slik al jaren elke dag zoals die dokter in Limmen dat voorschrijft. Maar ik had dat zelf al bedacht! Ben 40 jaar verpleegkundige geweest en ik merkte dat ik baat had bij het starten van de dag 2 paracetamol in te nemen en ook voordat ik ga slapen. Verder slik ik drie keer per dag Glucomotion en dat werkt wonderwel goed voor mijn knie….

 3. bekend met poly-artrose en hierdoor veel pijn,waarbij vele jaren wel gon-artrose werd vastgesteld maar geen behandeling volgde.Na overstap naar andere h.a. voor de le keer li-heup
  geopereerd,helaas waarbij wondinfectie optrad.Revalidatie was slecht-niet in echt daarvoor bestemd rev.oord en na thuiskomst eerst aan huis doorgegaan met ft,vervolgens op eigen voorstel naar oefenzaal in de buurt,waar ik 1-op-1 terapie krijg, nu al 3 jaar!Met daarbij via een 2e ft.pijnbehandeling van spieren.Merk nu hoewel re heup nog niet geopereerd is dat
  spieren geopereerde been nog steeds minder sterk zijn en ivm de overige arthrose-beide schouders en l knie in overleg met h.a. -tot nu toe – geen verdere operaties meer.
  De bekende pijnbestrijdingsmiddelen kan ik niet gebruiken-eerder maagbloeding gekegen en ook slecht hb-Gebruik dus paracetamol zoals boven beschreven hoeveelheid van 6 a 8 st. p. dag,waarbij een tablet van 1000 mg voor het slapen.Slaap ook dmv codeine meestal wel goed in,maar ben in een vast schema al in begin v.d. nacht wakker en daarna is de pijn,die zich dan juist liggend in bed aandient,moeilijk te bestrijden.Mijn conclusie is ook dat inname van paracetamol toch op een andere manier moet worden geadviseerd,maar moet hierover nog eens advies van h.a. vragen,
  verhaal over hyalonzuur? Ik meende dat injecties hiermee niet zijn toegestaan._ verz.-
  ben daarbij erg onder de indruk van misschien in ogen van reguliere artsen alternatieve methode

 4. Goededag, ik volg jullie artikelen ik heb nl atrose in mn ringvingers , dik ,pijnlijk , stijf . reumatoloog 1x spuit gegeven helpt wel voor een tijd, nu helpen ze me daar niet meer, huisarts geweest paracetamol 4 weken geslikt help niet krijg nu verwijzing naar hand en pols deskundige , maar ik moet een keuze maken weten jullie een goede? woont vlakbij Rotterdam. Ik dacht jullie weten meer van dat soort dingen dan de huisarts , ik hoop dat U mij advies kan geven. Om iets aan mn dagelijkse pijn te doen ik ben tenslotte nog maar 53 jaar.

 5. Paracetamol helpt mij inderdaad helemaal niet tegen rug artrose. ook niet opbouw van een bloedspiegel van 4000mg/24 uur. Wel Naproxen 440 mg 2 x daags om de 7 uur in combinatie met Morfine Retard 10 mg 2 x daags om de 12 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *