Paracetamol bij artrose

Paracetamol wordt altijd direct aanbevolen door huisartsen bij artrose van de heup of knie. Ondanks de kleine effecten van paracetamol in vergelijking met placebo, is paracetamol het eerste middel bij artrose van onze professionele zorg.

Onderzoekers vrezen dat het afraden van paracetamol ertoe kan leiden dat meer sterkere en schadelijkere pijnstillers bij artrose worden voorgeschreven.

De werkzaamheid van paracetamol bij artrose is over het algemeen slecht en het gebruik ervan wordt gedreven door het geloof in de relatieve veiligheid ervan en door een gebrek aan effectieve of veilige artrose medicijnen. [1] Safety of Paracetamol in Osteoarthritis: What Does the Literature Say?


Bij de behandeling van artrose helpt paracetamol slechts mondjesmaat bij de bestrijding van pijn.[2] Efficacy and safety of paracetamol for spinal pain and osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo controlled trials Wetenschappers denken zelfs dat het werkelijke gezondheidsrisico van paracetamolgebruik hoger kan zijn dan momenteel wordt gedacht. In deze context is het verstandig om het gebruik ervan zorgvuldig te overwegen.

Echter, dokter Keizerhuis (huisarts te Limmen), na het lezen van de onderzoeksresultaten “doubles down” en stelt dat een grote dosis van paracetamol voor goede resultaten zorgt bij de pijnbestrijding van artrose. Volgens hem draagt de voorzichtige houding bij het voorschrijven van paracetamol ervoor dat er onnodig pijn wordt geleden bij artrose patiënten.

Paracetamol, niet zo goed bij behandeling van artrose als gedacht

Alternatief voor paracetamol gebruik

Hoewel niemand echt graag medicijnen slikt, volgen patiënten over het algemeen het advies van hun arts op. Ze willen hun ziekte de baas zijn en hopen dat de voorgeschreven medicijnen helpen. Maar artrose patiënten blijven vaak jarenlang hun medicijnen slikken met ernstige bijwerkingen als gevolg.

Maar wat als ik je nu zeg dat er een alternatief is. Dat je zonder het gebruik van medicijnen de symptomen van artrose kan verlichten. En zelfs de progressie van artrose kan remmen of omkeren. Lees hier verder hoe je het gebruik van artrose medicijnen kan verminderen.