Is paracetamol effectief tegen artrose pijn?

In een artikel op Medisch Contact van 1 april j.l. werd onlangs verwezen naar een meta-onderzoek (onderzoek van andere onderzoeksbevindingen en literatuur, red.) waarin werd de onderzoekers het aannemelijk vonden te stellen dat ‘paracetamol over een periode van maximaal zes maanden rug- en nekpijn niet onderdrukt, en (dus) ook geen effect heeft op de kwaliteit van leven. In het geval van artrose helpt het middel slechts mondjesmaat’ bij de bestrijding van pijn.
Het te vaak innemen van paracetamol, net als andere pijnstillers, resulteert in een verhoogd risico op leverschade wat de terughoudende houding van (huis)artsen verklaard die de vraag gesteld krijgen op het (meer) regelmatige slikken van paracetamol ter pijnbestrijding verstandig is.

  1. Keizer, huisarts te Limmen geeft op het artikel reactie en stelt dat hij bij zijn patiënten ziet dat het meer gebruiken van paracetamol goede resultaten ten aanzien van pijnbestrijding bij artrose en rugpijn. Volgens hem draagt de voorzichtige houding van (huis)artsen bij het ‘voorschrijven’ van paracetamol ervoor dat er onnodig pijn wordt geleden door patiënten.

Keizer zegt hierover het volgende: ‘… meerdere malen daags pijn tussen 2 giften in, waarna er wordt geconcludeerd: “zie je wel, helpt niet”. Vanwege die korte halfwaardetijd adviseer ik mijn patiënten al 25 jaar, om te starten met de “bekende” dosis van 2 tabletten tegelijk (door mij “oplaaddosis” genoemd) en daarna, afhankelijk van het effect, elke 3 of 4 uur 1 tablet in te nemen. Tevens benadruk ik, dat 6-8 per dag bij paracetamol echt een noodzakelijk aantal is; veel mensen zijn geneigd, om het bij 2-4 tab per dag te laten, zoals het schema bij hun andere medicijnen. De meeste medicijnen hebben immers langere halfwaardetijden dan paracetamol.
Halverwege de nacht wakker ? Dan dus ook een tablet, die al klaarligt op nachtkastje met glas water ernaast. Nacht wel doorgeslapen ? Volgende ochtend “opnieuw starten” met eenmalig 2 tab. tegelijk. Reacties van mijn patiënten al die jaren: “Ja, nu helpt het wel”.
Is het placebo-effect van deze dokter zo groot, heeft de actie zelf van het vaker slikken een pijn verminderend effect, of doseren mijn collega’s onlogisch ?’
(bron: http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/149124/Paracetamol-niet-effectief-bij-artrose-en-rugpijn.htm).
Hoofdonderzoeker Gustavo Machado e.a. vrezen dat artsen zwaardere medicatie gaan voorschrijven omdat ze denken dat paracetamol geen zin heeft. Dit kan ernstigere gezondheidsklachten als gevolg gaan hebben, die niet vergelijkbaar zijn met de gevolgen van ‘overmatige’ paracetamol inname.
Graag gaan we de discussie met patiënten en artsen aan en vernemen we wat u denkt over het gebruik van paracetamol. Werkt het voor u/uw patiënten of is het effect verwaarloosbaar?