Knie-implantaat veroorzaakt schade

Wanneer kraakbeen in de knie beschadigd is door artrose kan dit behandeld worden met medicijnen, injecties of zelfs een metalen implantaat om een gewrichtsvervangende operatie uit te stellen. Metalen implantaten vormen geen oplossing voor artrose op lange termijn.

Een metalen implantaat in de knie vermindert pijn als gevolg van artrose en verbetert de stabiliteit van het kniegewricht. Een knie-implantaat leidt helaas wel tot kraakbeenschade bij het tegenoverliggende zijde van het gewricht. Deze resultaten worden gesteld in een proefschrift van Roel Custers, orthopedisch chirurg in opleiding, van het UMC Utrecht.

Door een metalen implantaat wordt het beschadigd kraakbeen in het kniegewricht goed gedicht, alleen de gevolgen op lange termijn voor het kraakbeen aan de tegenoverliggende kant van het kniegewricht zijn minder gunstig. Door de plaatsing van het implantaat, is er op lange termijn meer kraakbeenschade in het hele kniegewricht. Een opvallende uitkomst bleek dat zelfs de standaardbehandeling, namelijk de microfractuurbehandeling, leidt tot nieuw kraakbeenschade. De standaardbehandeling en het metalen implantaat voorkomen beiden niet het ontstaan van artrose, maar ze verminderen wel de pijn voor de patiënten die artrose hebben.

Men moet terughoudend zijn met de plaatsing van metalen implantaten zegt Custers. Op de korte termijn kan het de pijn verlichten, maar op lange termijn kan het juist de achteruitgang van het gewricht versnellen.

Er is weinig overtuigend bewijs voor de effectiviteit en de veiligheid van het plaatsen van metalen implantaten, desondanks worden metalen implantaten op grote schaal geplaatst door orthopeden. Wereldwijd zijn er al meer dan vijftienduizend implantaten geplaatst.

Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 113 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

1 Comment

  1. Ik heb nu 2 knie prothese en ik kan niet meer fietsen lopen kan ik slecht als ik veel loopt of sta heb ik hele dikke knieën er zit een bult op mijn knie heb ze nu een jaar of 6 of 7 jaar
    En er heel veel last van eerst operatie 2 weken in ziekenhuis tweede operatie 3 de dag was ik thuis

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*