In 2015 kregen naar schatting 52.800 mensen de diagnose knieartrose van de huisarts: 19.100 mannen en 33.700 vrouwen. Knieartrose is daarmee de meest voorkomende artrose. In hetzelfde jaar werd de diagnose van artrose aan overige ledematen 52.400 keer gesteld. Bij vrouwen (36.700) twee keer zo vaak dan bij mannen (15.700). De diagnose heupartrose werd in totaal 34.800 gesteld.

Ongeveer 1,2 miljoen mensen met artrose

In 2015 waren er naar schatting 1.199.100 mensen bij wie de huisarts de diagnose artrose (gewrichtsslijtage) heeft gesteld: 409.900 mannen en 789.200 vrouwen (jaarprevalentie). Dat komt overeen met 48,8 artrosepatiënten per 1.000 mannen en 92,4 per 1.000 vrouwen. Mensen met meerdere vormen van artrose zijn in dit totaalcijfer maar één keer meegenomen. De jaarprevalentie betreft alle mensen die ergens in het jaar 2015 bekend waren bij de huisarts voor artrose. Deze mensen hoeven niet allemaal in 2015 contact te hebben gehad met de huisarts voor artrose.

In 2015 ruim 50.000 nieuwe gevallen van knieartrose
Jaarprevalentie artrose 2015 naar geslacht en leeftijd.

Wat is artrose nu precies?

Artrose is één reumatische aandoening en houdt een langzaam en progressief verlies van gewrichtskraakbeen in. Naast het kraakbeen gaan ook de spieren, banden en het kapsel in kwaliteit achteruit. Artrose heeft invloed op de gehele knie. Patiënten ervaren pijn, stijfheid en op den duur functieverlies van het kniegewricht.

Bij een versleten knie zou u kunnen denken aan een knie die teveel is gebruikt en daardoor onbruikbaar is geworden. Maar artrose kan ook als oorzaak hebben dat men de knie te weinig heeft gebruikt. Daarom is het ook onjuist om te denken dat een artrotische knie zo min mogelijk bewogen moet worden. Wanneer u artrose heeft zou u juist moeten bewegen, in de juiste verhouding, in plaats van zo weinig mogelijk. Er moet een afstemming gevonden worden tussen bewegen en rust.

Wat zijn de oorzaken van knieartrose?

Knieartrose wordt meestal bepaald door erfelijke aanleg of overbelasting van de gewrichten door intensieve arbeid of sport. Niet alleen oude maar ook veel jonge mensen hebben last van knieartrose, hoewel het vaker voorkomt bij oudere mensen. Kieartrose heeft veel verschillende mogelijke oorzaken, zoals:

 1. Primaire gonartrose (knieartrose) waarvan de oorzaak niet te achterhalen is.
 2. Secundaire gonartrose (knieartrose) die in de volgende vormen voor kan komen
  • ruptuur meniscus (zwevende meniscus)
  • laesie kruisbandcomplex
  • traumatische beschadiging van het kraakbeen
  • standafwijking van de onderste extremiteit waarbij het kraakbeen zachter wordt, gaat scheuren en er botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan, al dan niet versterkt bij ontstaan van X- of O-benen.

Welke symptomen kent knieartrose?

Knieartrose gaat meestal gepaard met stramheid in het kniegewricht. Met name in de ochtend kan het een hele poos duren voordat de gewrichten enigszins soepel lopen (langdurige ochtendstijfheid). Deze stijfheid wordt veroorzaakt door blokkering van het kniegewricht door een stukje meniscus of kraakbeen (slotklachten).

Veel voorkomende symptomen bij knieartrose zijn:

 • bewegingsbeperking
 • crepitaties (krakende geluiden bij het bewegen)
 • gewrichtsstijfheid
 • hydrops (intra-articulaire zwelling)
 • instabiliteit
 • ontstekingen
 • gewrichtspijn

Wat kunt u doen tegen knieartrose?

Als u knieartrose wenst te voorkomen of de symptomen ervan wilt verzachten kunt u een aantal adviezen tot navolging geven. Lees verder >>