In 2018 kregen naar schatting 49.500 mensen de diagnose knieartrose van de huisarts: 18.200 mannen en 31.300 vrouwen. Knieartrose is daarmee de meest voorkomende artrose. In hetzelfde jaar werd de diagnose van artrose aan overige ledematen 47.700 keer gesteld. Bij vrouwen (32.700) ruim twee keer zo vaak dan bij mannen (15.000). De diagnose heupartrose werd in totaal 31.100 gesteld.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen met artrose

In 2015 waren er naar schatting 1.467.200 mensen bij wie de huisarts de diagnose artrose (gewrichtsslijtage) heeft gesteld: 513.900 mannen en 953.300 vrouwen vrouwen (jaarprevalentie). Dat komt overeen met 60,1 artrosepatiënten per 1.000 mannen en 109,9 per 1.000 vrouwen. Mensen met meerdere vormen van artrose zijn in dit totaalcijfer maar één keer meegenomen. De jaarprevalentie betreft alle mensen die in het jaar 2018 bekend waren bij de huisarts met artrose. Deze mensen hoeven niet allemaal in 2018 contact te hebben gehad met de huisarts voor artrose.

In 2018 bijna 50.000 nieuwe gevallen van knieartrose
Jaarprevalentie artrose 2018 naar geslacht en leeftijd

Wat is artrose nu precies?

Artrose is één reumatische aandoening en houdt een langzaam en progressief verlies van gewrichtskraakbeen in. Naast het kraakbeen gaan ook de spieren, banden en het kapsel in kwaliteit achteruit. Artrose heeft invloed op de gehele knie. Patiënten ervaren pijn, stijfheid en op den duur functieverlies van het kniegewricht. Behandelingen hiervoor omvatten injecties in de knie en het vervangen van weefsel in de knie.

Bij een versleten knie zou u kunnen denken aan een knie die teveel is gebruikt en daardoor onbruikbaar is geworden. Maar artrose kan ook als oorzaak hebben dat men de knie te weinig heeft gebruikt. Daarom is het ook onjuist om te denken dat een artrotische knie zo min mogelijk bewogen moet worden. Wanneer u artrose heeft zou u juist moeten bewegen, in de juiste verhouding, in plaats van zo weinig mogelijk. Er moet een afstemming gevonden worden tussen bewegen en rust.

Wat zijn de oorzaken van knieartrose?

Knieartrose wordt meestal bepaald door erfelijke aanleg of overbelasting van de gewrichten door intensieve arbeid of sport. Niet alleen oude maar ook veel jonge mensen hebben last van knieartrose, hoewel het vaker voorkomt bij oudere mensen. Kieartrose heeft veel verschillende mogelijke oorzaken, zoals:

 1. Primaire gonartrose (knieartrose) waarvan de oorzaak niet te achterhalen is.
 2. Secundaire gonartrose (knieartrose) die in de volgende vormen voor kan komen
  • ruptuur meniscus (zwevende meniscus)
  • laesie kruisbandcomplex
  • traumatische beschadiging van het kraakbeen
  • standafwijking van de onderste extremiteit waarbij het kraakbeen zachter wordt, gaat scheuren en er botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan, al dan niet versterkt bij ontstaan van X- of O-benen.

Welke symptomen kent knieartrose?

Knieartrose gaat meestal gepaard met stramheid in het kniegewricht. Met name in de ochtend kan het een hele poos duren voordat de gewrichten enigszins soepel lopen (langdurige ochtendstijfheid). Deze stijfheid wordt veroorzaakt door blokkering van het kniegewricht door een stukje meniscus of kraakbeen (slotklachten).

Veel voorkomende symptomen bij knieartrose zijn:

 • bewegingsbeperking
 • crepitaties (krakende geluiden bij het bewegen)
 • gewrichtsstijfheid
 • hydrops (intra-articulaire zwelling)
 • instabiliteit
 • ontstekingen
 • gewrichtspijn

Wat kunt u doen tegen knieartrose?

Als u knieartrose wenst te voorkomen of de symptomen ervan wilt verzachten kunt u een aantal adviezen tot navolging geven. Lees verder >>