Wanneer u last heeft van knieartrose, kan een knieoperatie op een gegeven moment een oplossing zijn voor het mobiliteitsprobleem dat u heeft. En denkt u eens aan de pijnreductie die met een knieoperatie gepaard gaat. Zowel een verbetering van de mobiliteit als een vermindering van de pijn zullen uw leven vergemakkelijken.


[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″] [/column] [column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″ last=”true”] [/column]

Welke soorten knieoperaties zijn er?

Er bestaan verschillende soorten knieoperaties. Omdat de plaatsing van de knieprothese (kunstknie) de ingrijpendste operatie is, staat die in de volgende alinea beschreven. Het totale overzicht van mogelijke knieoperaties is als volgt:

  • Het schoonmaken van de knie tijdens een knieoperatie. Tijdens deze knieoperatie worden onregelmatigheden, losse stukjes kraakbeen en losse stukjes bot verwijderd.
  • Behandeling met behulp van een osteotomie. In deze operatie wordt de houding van het been veranderd (door middel van het net onder de knie doorzagen en opnieuw vastzetten van het beenbot) waardoor de druk op de knie zal veranderen en de knieslijtage zal worden beperkt.
  • Het plaatsen van een knieprothese (kunstknie). Een knieprothese zal de versleten knie van de patiënt vervangen.

Hoe verloopt een knieoperatie?

Wanneer u een nieuwe knie krijgt en een heupprothese uw versleten knie vervangt, moet u een ingrijpende operatie ondergaan die één tot twee uur duurt. De knieoperatie zal ongeveer als volgt verlopen.

De orthopedisch chirurg maakt allereerste een verticale incisie aan de voorkant van uw knie. Door deze incisie komt het kniegewricht vrij te liggen waardoor de chirurg er goed bij kan.

Nu het kniegewricht vrij ligt, kan de volgende stap in de knieoperatie worden gezet. Tijdens deze stap wordt de knieschijf naar één kant omgeklapt opdat het kniegewricht nog beter zichtbaar wordt en beschadigde oppervlakken kunnen worden verwijderd opdat de knieprothese straks veilig op het bot kan worden aangebracht (gefixeerd).

Nu kan de chirurg de twee delen van de knieprothese aanbrengen. Het komt voor dat beide protheseonderdelen van metaal zijn maar het kan ook zijn dat het component dat voor het scheenbeen bedoeld is van kunststof is gemaakt. Wanneer beide componenten van metaal zijn gemaakt, zorgt een extra kunststof deeltje ervoor dat het metalen scheenbeencomponent een glad oppervlak heeft waarop het dijbeen straks moet bewegen. De knieprothese kan op drie verschillende manieren aan het dijbeen en het scheenbeen worden vastgezet:

  • met een speciaal soort cement
  • door ingroei van nieuw bot aan de knieprothese
  • zowel met een speciaal cement voor het scheenbeen als door ingroei van nieuw bot voor het dijbeen

Wanneer dit nodig is, zal ook uw knieschijf worden vervangen. Dit gebeurt pas als de stad en de fixatie van de knieprothese volledig naar wens zijn. Bij vervanging van de knieschijf wordt het beschadigde oppervlak aan de achterzijde van de knieschijf weggehaald. Nu kan de prothese op de achterzijde van de knieschijf worden geplaatst, die meestal volledig van kunststof is maar ook deels in metaal kan zijn uitgevierd.

Waarom is een knieoperatie van belang?

Tijdens een knieoperatie zorgt een orthopedisch chirurg ervoor dat de stand en de fixatie van de knieprothese zo optimaal mogelijk zijn. Hierdoor kunt u zich weer soepel en stabiel bewegen, hetgeen met uw versleten knie niet mogelijk was. U zult ook veel minder last hebben van pijn en ontstekingen in uw knie. Misschien dat dan zelfs kan worden gesteld dat een knieoperatie u levensvreugd kan (terug)geven.

Ga naar de hoofdpagina | Knieartrose |