knieklachten door artrose

Iedereen krijgt op ten duur te maken met knieklachten, we worden allemaal ouder en gebruiken dagelijks onze knieën. Maar omdat de knie een zeer blessuregevoelig gewricht is kunt u als jonge volwassenen opeens met knieklachten te maken krijgen. Als de knie beschadigd is kan een normale belasting al pijnklachten veroorzaken. Knieklachten kunnen ook door overbelasting van een gezonde knie veroorzaakt worden.

Heeft u een versleten knie?

Als u tijdens het lopen of lang staan kniepijn heeft, kan dat op een versleten knie wijzen. Als u opstaat, voelt u pijn aan uw knie (de zogenoemde startpijn). Fietsen levert doorgaans de minste knieklachten op bij een versleten knie. De pijn in uw knie wordt meestal geleidelijk erger, maar kan ook plotseling optreden. Pijn en zwelling in de knie zijn het hevigst in de ochtend of na een periode van rust. De knie kan zwak aanvoelen, waardoor u door uw knieën kunt zakken. Een versleten knie kan op latere leeftijd ontstaan als gevolg van een knieblessure.

Wat zijn de oorzaken van een versleten knie?

Het kniegewricht is één van de zwaarst belaste gewrichten van het menselijk lichaam lichaam. Een versleten knie is dan ook vaak te wijten aan het verouderingsproces. Bij het ouder worden neemt geleidelijk de kwaliteit van het kraakbeen af en je lichaam is niet in staat om nieuw kraakbeen aan te maken (artrose).
Risicofactoren waardoor het kraakbeen in je knie sneller slijt:

 • Geslacht
 • Erfelijkheid
 • Overgewicht
 • Zware belasting van de gewrichten
 • Hogere botmassa
 • Eerdere beschadiging van het kraakbeen

Artrose, wat kun je eraan doen?

De meeste mensen die last hebben van gewrichtsproblemen hebben overgewicht. U hebt overgewicht wanneer uw BMI hoger is dan 25. Bent u te zwaar? Dan is het mischien een goed idee om te proberen af te vallen. Bereken hier uw BMI

5 tips die helpen om af te vallen:

 • In plaats van frisdranken of vruchtensappen kunt u beter water of thee drinken. Daar zitten weinig tot geen calorieën in.
 • Eet niet te snel en neem de tijd om uw voedsel goed te kauwen. Dit zorgt ervoor dat u goed verzadigd raakt en dat u niet onnodig veel gaat eten. Wanneer u te snel eet, heeft u vaak te laat door dat u eigenlijk al een tijdje vol zat.
 • Gebruik alcohol met mate. Er zitten meer calorieën in wijn en bier dan u misschien denkt.
 • Doe één keer in de week boodschappen. Zo voorkomt u dat u onnodige en ongezonde producten meeneemt. U kunt het beste ook boodschappen doen wanneer u net heeft gegeten.
 • Zorg dat u voldoende nachtrust krijgt. Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat u meer honger heef.

Sporten en bewegen


Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel om artrose onder de knie te krijgen. Verschillende oefeningen helpen bij het ​​verlichten van pijn in de gewrichten,
Meer informatie..