Knieoperaties leveren geen gezondheidsvoordeel op bij lichte artrose

Uit een nieuwe studie blijkt dat er geen duidelijk gezondheidsvoordeel te behalen valt uit een arthroscopische knieoperatie wanneer er sprake is van leeftijdsgerelateerde slijtage aan de meniscus. De gezondheidswinst werd hierbij vergeleken met niet-chirurgische ingrepen.

De studie, welke in het Canadian Medical Association Journal gepubliceerd werd, biedt bewijs dat artrosepatiënten van middelbare en oudere leeftijd die lijden onder lichte knieartrose waarschijnlijk geen baat behalen uit een knieoperatie om ontstane schade aan te pakken.

Hoe heeft men dit onderzocht?

In het onderzoek zijn er zeven wetenschappelijk gerandomiseerde testgroepen samengesteld van in totaal bij 805 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar oud. Enkele van deze patiënten ondervonden een ingreep bij beide knieën, wat het totaal onderzochte knieën op 811 doet uitkomen. Uit het onderzoek bleek dat er zowel op korte termijn – in de eerste zes maanden – als op lange termijn geen pijnverlichting door de patiënten werd ervaren als gevolg van de chirurgische ingreep.

Arthroscopische ingreep en artrose verlichting

Naarmate mensen ouder worden neemt de botsterkte af wat verminderde flexibiliteit en verhoogde kans op botscheurtjes (en breuken) tot gevolg heeft. In gevallen dat de meniscus (het kniegewricht) beschadigd raakt kan dit in hevige pijn en mobiliteitsproblemen resulteren. Vaak wordt er in dit soort gevallen geopteerd voor een anthroscopische knieoperatie (chirurgische wondzorg en inspectie), een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen is, met meer dan vier miljoen ingrepen wereldwijd per jaar. De procedure beslaat het maken van een kleine incisie om toegang te krijgen tot afgebroken meniscusfragmenten en instaat te zijn deze te verwijderen om verdere schade tegen te gaan.

Alhoewel de ingreep in weinig belasting voor de patiënt resulteert kan er wel sprake zijn van complicaties. De behandeld arts dient de risico’s op een ontsteking, bloedklontering en nieuwe botschade af te wegen tegen de mogelijke voordelen van de ingreep.

Uit twee voorgaande studies bleek ook dat bij patiënten met ernstige knieartrose een arthroscopische knieoperatie geen lange termijn pijnverlichting opleverde.

Wat biedt dan wel uitkomst?

Er zijn verschillende supplementen waarmee bot- en kraakbeenweefsel versterkt kan worden. Daarnaast blijkt gezond eten, voldoende beweging en een gerichte stamcelinjectie een positief effect uit te oefenen. Op onze artrose informatie pagina vind u nog meer interessante behandelwijzen. Ook raden we u aan ons blog actief te volgen, regelmatig wordt hierop nieuws gepubliceerd.

Lees ook eens deze blogberichten:

Nieuwe knie verhoogt kans op hartaanval

Stamcelbehandeling bij artrose

Bron:

Knee surgery shows no benefit for people with mild osteoarthritis, Canadian Medical Association Journal

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

1
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Stella
Gast

Mijn moeder heeft laats een nieuwe heup gehad en ervaart veel minder pijn in haar heup maar veel meer in haar knie, waar ook artrose zit. Dus haar knie wordt ook spoedig vernieuwd!