Knoflook werkt beschermend tegen artrose

Een Britse studie toont aan dat een voeding met veel groenten zoals look, ui en prei het risico op artrose bij vrouwen kan beperken.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Kings College in Londen op 1086 vrijwillige tweelingen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar. De voedingsinname werd geëvalueerd door middel van een frequentielijst en artrose was radiografisch vastgesteld ter hoogte van de heup, het hand en de knie.

Na correctie van verschillende wisselende factoren zoals de BMI, tonen de resultaten aan dat de voedingsprofielen met een hoge fruit- en groentenconsumptie een negatief verband hebben met heupartrose. Het beschermend effect zou het meest opmerkzaam zijn bij fruit, buiten citrusfruit en bij groenten als knoflook, prei en ui.

Een bestanddeel van look lijkt gunstig tegen artrose. Een in vitro studie uitgevoerd door hetzelfde team wetenschappers toont aan dat de molecule diallyl disulfide efficiënt blijkt te zijn in de remming van metalloproteinase, betrokken in het afbraakproces van het kraakbeen.

De geanalyseerde gegevens openen dus een interessante en een heel eenvoudige piste in de preventie van een ziekte die de dag van vandaag nog heel moeilijk te behandelen is, en zeker omdat de oorzaken van deze ziekte nog niet volledig achterhaald zijn.

Bron: Williams F.M.K. et al., BMC Musculoskeletal  Disorders, 2010, Vol. 11, doi : 10.1186/1471-2474-11-280.

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*