Kraakbeentransplantatie door eigen kraakbeencellen

Chirurgen van het Utrechts Universitair Medisch Centrum hebben in 2008 een toen nog nieuwe manier van kraakbeentransplantatie toegepast bij een patiënt te ernstig knieletsel had. Volgens het ziekenhuis was het de eerste keer dat de toen nog nieuwe methode in Nederland werd uitgevoerd.
De eigen kraakbeencellen van de patiënt werden op een soort spons gekweekt. De spons, die het nieuwe kraakbeen bevatte, werd via een kijkoperatie in de knie aangebracht. De belasting voor de patiënt is veel minder in vergelijking met de oude methode waarbij een grote snede werd gemaakt. Volgens de artsen is de kans groot dat er een volledig herstel plaats vindt.

8 Reacties

  1. Door veel volleyballen is mijn kraakbeen in de enkels dun, en regelmatig geirriteerd. Kan door kraakbeen transplantatie, met behulp van nieuwe techniek, het toepassen van eigen cellen op een soort sponsje dit verholpen worden?

  2. hallo,
    Ik heb kraakbeen slijtage onder mijn knieschijf en op de de onderkant van mijn bovenbeen. Daar waar de knieschijf soms de bovenbeen raakt. Ze hadden mij vertelt dat kraakbeentransplantatie voor mij niet mogelijk is, maar is dat echt zo?
    (19 jaar)

  3. Ik zou graag willen weten of deze nieuwe techniek met gelparels ook al gebruikt wordt bij artrose in de onderrug. Ik ben reeds jaren met de pijnpoli bezig, en het kraakbeen is op sommige plaatsen nu bijna helemaal weg, waardoor ook nu de pijnpoli nog weinig voor mij kan doen. Ik ben 39 jaar en moeder van 2 jonge kinderen, heb geen overgewicht.

  4. Ik zou graag willen weten of deze nieuwe techniek ook al gebruikt wordt bij artrose in de onderrug. Ik ben reeds jaren met de pijnpoli bezig, en het kraakbeen is op sommige plaatsen nu bijna helemaal weg, waardoor ook nu de pijnpoli nog weinig voor mij kan doen. Ik ben 39 jaar en moeder van 2 jonge kinderen, heb geen overgewicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *