Krachttraining, zelfbeheersing of een combinatie van beiden om artrose te behandelen?

Wat werkt beter voor de behandeling van de symptomen van knieartrose, krachttraining, het aanleren van zelfbeheersing of een combinatie van beiden? Deze vraag hebben onderzoekers van de University of Arizona onlangs onderzocht.

Om hierachter te komen heeft men een groep samengesteld van 273 participanten in de leeftijdsgroep 35 tot 65 jaar die in een of beide knieën pijn als gevolg van artrose aangaven. De aanname van de onderzoekers voor aanvang van de studie was dat een combinatie van het stimuleren van de zelfbeheersing en het verbeteren van de sportroutine van de deelnemers meer gezondheidsvoordeel zou opleveren dan het puur inzetten op een van beide facetten.

Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

De 273 deelnemers aan deze studie werden op basis van willekeurige selectie in een van drie groepen ingedeeld. De krachttrainingsgroep richtte zich de eerste negen maanden van de twee jaar durende studie op het verbeteren van de rek- en balansvaardigheden van de deelnemers. In de daaropvolgende fase, van 15 maanden, werden de deelnemers individueel ondersteunt om een langdurige sportgewoonte aan te leren en niet langer in oud gedrag te vallen.

De tweede studiegroep behelsde een zelfbeheersing programma waarbij in twee fases de deelnemers werd onderwezen in de beste behandelmethodes voor knie artrose.

Bij de derde studiegroep werd er gebruik gemaakt van een combinatie van krachttraining en individueel behandeladvies (zelfbeheersing).

Na de onderzoeksperiode van twee jaar bleek dat 201 van de 273 deelnemers nog steeds actief aan het programma deelnamen en dat zij die uit de zelfbeheersinggroep afkomstig de minste afhakers kenden.

Conclusie

De onderzoeks concluderen dat het gezien de hogere mate van ‘compliance’ van de deelnemers aan de zelfbeheersingsmethode – die net zo effectief bleekt te werken als sporttraining of een combinatie van beiden – dat het verstandig is daar vol op in te zetten. De zelfbeheersinglessen werden namelijk als minder storend ervaren dan het meedoen aan rek-, strek- en krachttrainingen.

 

Bron:

Artikel: “A Comparison of Strength Training, Self-Management, and the Combination for Early Osteoarthritis of the Knee.” Patrick E McKnight, Shelley Kasle, Scott Going, Isidro Villanueva, Michelle Cornett, Josh Farr, Jill Wright, Clara Streeter, and Alex Zautra. Arthritis Care and Research; Published Online: December 28, 2009 (DOI: 10.1002/acr20013); Print Issue Date: January 2010

Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*