Voorspelling kunstheup bij huisarts

Promotie onderzoek van A.M. Lievense toont aan dat het mogelijk is om met een nauwkeurigheid van 90% goed te voorspellen of een patiënt die zich met pijn aan de heup bij een huisarts meldt, binnen drie jaar een kunstheup nodig heeft. A.M. Lievense promoveerde op 9 november aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Uit het promotie onderzoek van Lievenses blijkt dat overgewicht, zwaar lichamelijk werk en sportbeoefening oorzaken zijn voor het ontwikkelen van artrose van de heup. Mensen waarbij specifieke afwijkingen in de heup op röntgenfoto te zien zijn, zoals een supero/laterale vorm van migratie(verschoven heupkop) van de femurkop, atrofische botrespons (afbraak van de heupkop), een ernstige mate van gewrichtsspleetvernauwing bij de eerste consultatie en de aanwezigheid van heupdysplasie (aangeboren afwijking aan de heup, waarbij de heupkop onvoldoende ontwikkeld is), laten een snellere ontwikkeling van artrose van de heup zien. Mensen met overgewicht vertonen geen snellere verslechtering.
Uit een prospectieve follow-up studie van 224 patiënten bleek dat na drie jaar 12% en na 6 jaar 22% een heupvervangende operatie moest ondergaan. Bij de meesten van de patiënten was sprake van voorspellende symptomen, zoals een leeftijd van 60 jaar of ouder, ochtendstijfheid, verminderde beweeglijkheid en een body-mass index (BMI) van minder dan 30. De huisarts kan op grond van deze voorspellende symptomen vrij nauwkeurig voorzien of een patiënt binnen 3 jaar een kunstheup zal krijgen. In 2000 leden in Nederland ruim 250.000 mensen van 55 jaar en ouder aan artrose van de heup. Jaarlijks komen er 20.000 nieuwe gevallen bij. Bij vrouwen komt deze vorm van artrose 2,5 keer vaker voor dan bij mannen.