tegen artrose doen

Hoewel niemand echt graag medicijnen slikt, volgen patiënten over het algemeen het advies van hun arts op. Ze willen hun ziekte de baas zijn en hopen dat de voorgeschreven medicijnen helpen. Maar artrose patiënten blijven vaak jarenlang hun medicijnen slikken met ernstige bijwerkingen als gevolg.

Wanneer een arts de diagnose van artrose vaststelt, wordt er vaak begonnen aan medicatie zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Het zijn goede pijnstillers, maar zelfs bij een lage dosis brengt het gebruik ervan ernstige risico’s met zich mee. Omdat NSAID’s niet de onderliggende oorzaak van de ziekte aanpakt zal je gaandeweg steeds een hogere dosis medicatie nodig hebben.

Wanneer je NSAID’s slikt pas dan goed op, risico’s daarvan zijn:

  • Ernstige maagproblemen: zoals bloedingen, een maagzweer of maagperforatie.
  • Hersenbloedingen in combinatie met bloedverdunners.
  • Darmproblemen: zoals bloedingen, zeker als je eerder al darmproblemen hebt gehad.
  • Hartfalen: NSAID’s verhogen het risico op hartfalen of verergeren de aandoening.
  • Nierproblemen, zeker als je eerder al nierproblemen hebt gehad.

Een alternatief voor artrose medicijnen

Artrose patiënten moeten vaak jarenlang medicijnen slikken. Om uiteindelijk in aanmerking te komen voor een kunstgewricht. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor de patiënt.

De medicijnen die worden voorgeschreven bij artrose zijn niet effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen herstel van het gewricht stimuleren.

Maar wat als ik je nu zeg dat er een alternatief is. Dat je zonder het gebruik van medicijnen de symptomen van artrose kan verlichten. En zelfs de progressie van artrose kan remmen of omkeren.

 

Pak overgewicht aan

Overgewicht verhoogt niet alleen de kans op artrose, het maakt het ook erger. De extra stress op de gewrichten kan de afbraak van kraakbeen versnellen. Maar ook de hormonen die door vetweefsel wordt afgescheiden kunnen ontstekingen in het gewricht verergeren.

Artrose creëert vaak een vicieuze cirkel. Door verkeerde voeding en het gebrek aan beweging ontstaat een onstabiel gewricht. Maar ook neemt je lichaamsgewicht toe. Hierdoor worden de gewrichten extra belast en gaan nog meer pijn doen. Met als gevolg dat je minder gaat bewegen en nog meer overgewicht kan krijgen.

Een relatief klein gewichtsverlies kan een groot effect hebben. Het kan zelfs helpen om een verdere achteruitgang van de gewrichten te voorkomen. 6 tips om af te vallen zonder speciaal dieet

 

Voeding als medicijn bij artrose

Sommige voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen kunnen helpen verminderen. Terwijl andere voedingsmiddelen ontstekingen juist kunnen versterken.

Door het dieet met minder ontstekingsversterkende en meer ontstekingsremmende voeding samen te stellen neemt ontstekingspijn af en en verminder je de symptomen van artrose zonder het gebruik van medicijnen. 

Een natuurlijk alternatief voor artrose medicijnen zoals ibuprofen en NSAID’s is bijvoorbeeld extra vierge olijfolie. Meer informatie over voeding bij artrose

 

Rust roest

Wanneer je artrose hebt dan is het juist belangrijk dat je goed blijft bewegen. Met oefeningen versterk je de omliggende spieren, pezen en banden, belangrijk voor een soepel werkend gewricht en om schokken op te vangen.

Door het gewricht te bewegen krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Kraakbeen werkt namelijk als een spons: bij druk wordt het leeg geperst en nadien zuigt het zich vol met gewrichtsvloeistof. Artrose oefeningen voor knie, heup en rug

 

Regeneratieve injecties

Met regeneratieve injecties kan een arts het beschadigd gewricht injecteren met lichaamseigen stamcellen om nieuw kraakbeen te laten groeien, waardoor de noodzaak van een gewrichtsvervangende operatie wordt vermeden.

Echter bij een gewricht met ernstige artrose ‘bot op bot’ is het helaas niet mogelijk om het kraakbeen terug te laten groeien. Wel kunnen de injecties bij ernstige artrose de pijn verminderen en de gewrichtsfunctie verbeteren.

Vooral bij patiënten met ernstige knieartrose werkt dit goed. Door de botbeschadigen en gewrichtsbanden onder geleide van een röntgenapparaat te injecteren met stamcellen is een actieve levensstijl weer mogelijk.