Pas op voor schadelijke artrose medicijnen

Zelfs een lage dosis verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen

Stop artrose

Hoewel niemand echt graag medicijnen slikt, volgen patiënten over het algemeen het advies van hun arts op. Ze willen hun ziekte de baas zijn en hopen dat de voorgeschreven medicijnen helpen. Maar artrose patiënten blijven vaak jarenlang hun medicijnen slikken met ernstige bijwerkingen als gevolg.

Wanneer een arts de diagnose van artrose vaststelt, wordt er vaak begonnen aan medicatie zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Het zijn goede pijnstillers, maar zelfs bij een lage dosis brengt het gebruik ervan ernstige risico’s met zich mee. Omdat NSAID’s niet de onderliggende oorzaak van de ziekte aanpakt zal je gaandeweg steeds een hogere dosis medicatie nodig hebben.

Wanneer je NSAID’s slikt pas dan goed op, risico’s daarvan zijn:

  • Ernstige maagproblemen: zoals bloedingen, een maagzweer of maagperforatie.
  • Hersenbloedingen in combinatie met bloedverdunners.
  • Darmproblemen: zoals bloedingen, zeker als je eerder al darmproblemen hebt gehad.
  • Hartfalen: NSAID’s verhogen het risico op hartfalen of verergeren de aandoening.
  • Nierproblemen, zeker als je eerder al nierproblemen hebt gehad.

Veel mensen met artrose zijn ten einde raad

Door artsen worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Ze moeten vaak jarenlang medicijnen slikken. En wachten om uiteindelijk in aanmerking te komen voor een kunstgewricht.

Maar wat als ik je nu zeg dat dit niet de oplossing is en dat je met een aantal stappen de symptomen van artrose kan verlichten. Zonder medicijnen te gebruiken.

Pak overgewicht aan

Overgewicht verhoogt niet alleen de kans op artrose, het maakt het ook erger. De extra stress op de gewrichten kan de afbraak van kraakbeen versnellen. Maar ook de hormonen die door vetweefsel wordt afgescheiden kunnen ontstekingen in het gewricht verergeren.

Artrose creëert vaak een vicieuze cirkel. Door het gebrek aan beweging ontstaat een onstabiel gewricht en neemt je lichaamsgewicht toe. Waardoor de gewrichten extra belast worden en nog meer gaan pijn doen.

Voeding als medicijn bij artrose

Sommige voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen kunnen helpen verminderen. Terwijl andere voedingsmiddelen ontstekingen juist kunnen versterken.

Door het dieet met minder ontstekingsversterkende en meer ontstekingsremmende voeding samen te stellen neemt ontstekingspijn af en en verminder je de symptomen van artrose zonder het gebruik van medicijnen. 

Rust is roest

Wanneer je artrose hebt dan is het juist belangrijk dat je goed blijft bewegen. Met oefeningen versterk je de omliggende spieren, pezen en banden, belangrijk voor een soepel werkend gewricht en om schokken op te vangen.

Door het gewricht te bewegen krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Kraakbeen werkt namelijk als een spons: bij druk wordt het leeg geperst en nadien zuigt het zich vol met gewrichtsvloeistof.

Regeneratieve injecties

Met regeneratieve injecties kan een arts het beschadigd gewricht injecteren met lichaamseigen stamcellen om nieuw kraakbeen te laten groeien, waardoor de noodzaak van een gewrichtsvervangende operatie wordt vermeden.

Echter bij een gewricht met ernstige artrose ‘bot op bot’ is het helaas niet mogelijk om het kraakbeen terug te laten groeien. Wel kunnen de injecties bij ernstige artrose de pijn verminderen en de gewrichtsfunctie verbeteren.

Vooral bij patiënten met ernstige knieartrose werkt dit goed. Door de botbeschadigen en gewrichtsbanden onder geleide van een röntgenapparaat te injecteren met stamcellen is een actieve levensstijl weer mogelijk.

5 1 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 109 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments