Artrose medicijnen gebruiken

Het omgaan met artrose is een uitdaging, en veel patiënten vertrouwen op medicijnen om hun symptomen te verlichten. Het is begrijpelijk dat ze hopen dat voorgeschreven medicijnen hen kunnen helpen, maar het is essentieel om bewust te zijn van de mogelijke risico’s en bijwerkingen van deze medicijnen. In het geval van artrosemedicijnen kunnen sommige geneesmiddelen schadelijke effecten hebben die vermeden moeten worden.

Artrose patiënten blijven vaak jarenlang hun medicijnen slikken met ernstige bijwerkingen als gevolg.

Soorten medicijnen voor artrose

1. Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s)

Wanneer artrose wordt vastgesteld, wordt vaak begonnen met medicatie zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen, die behoren tot de groep ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd. Hoewel deze medicijnen effectieve pijnverlichting kunnen bieden, brengen ze potentieel ernstige bijwerkingen met zich mee. Zelfs bij lage doseringen kunnen NSAID’s maagzweren, gastro-intestinale bloedingen, nierschade en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten veroorzaken.

Omdat NSAID’s niet de onderliggende oorzaak van de ziekte aanpakt zal je gaandeweg steeds een hogere dosis medicatie nodig hebben.

Wanneer je NSAID’s slikt pas dan goed op, risico’s daarvan zijn:

  • Ernstige maagproblemen: zoals bloedingen, een maagzweer of maagperforatie.
  • Hersenbloedingen in combinatie met bloedverdunners.
  • Darmproblemen: zoals bloedingen, zeker als je eerder al darmproblemen hebt gehad.
  • Hartfalen: NSAID’s verhogen het risico op hartfalen of verergeren de aandoening.
  • Nierproblemen, zeker als je eerder al nierproblemen hebt gehad.

2. Corticosteroïden

Corticosteroïden worden soms gebruikt in de vorm van injecties om ontstekingen in de gewrichten te verminderen. Hoewel ze tijdelijke verlichting kunnen bieden, zijn herhaalde injecties op lange termijn schadelijk. Herhaald gebruik van corticosteroïden kan gewrichtsschade veroorzaken, het risico op infecties verhogen en omliggende weefsels verzwakken. [1]McAlindon TE, LaValley MP, Harvey WF, et al. Effect of Intra-articular Triamcinolone vs Saline on Knee Cartilage Volume and Pain in Patients With Knee Osteoarthritis: A Randomized Clinical Trial. … Continue reading

3. Opioïden

Voor ernstige artrosepijn kunnen opioïden worden voorgeschreven. Het is belangrijk om opioïden met de nodige voorzichtigheid te gebruiken, omdat ze verslavend kunnen zijn en ernstige bijwerkingen met zich meebrengen, zoals ademhalingsproblemen, sedatie en constipatie.

Het is van cruciaal belang om opioïden zorgvuldig en volgens de voorschriften van een arts te gebruiken. Het is raadzaam om regelmatig te communiceren met de voorschrijvende arts, eventuele bijwerkingen te melden en het gebruik van opioïden te beoordelen op basis van de effectiviteit en risico’s. Het kan ook verstandig zijn om alternatieve behandelopties te overwegen. Ontdek meer onderaan het artikel, waar we de verschillende alternatieve behandelopties bespreken.

Nieuwste ontwikkelingen in artrose medicijnen

Naast de reeds besproken medicijnen zoals NSAID’s, corticosteroïden en opioïden, zijn er opwindende vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor artrose. Een van de meest veelbelovende gebieden van onderzoek is regeneratieve geneeskunde.

Regeneratieve geneeskunde, die zich richt op het herstellen of vervangen van beschadigde cellen, weefsels en organen, biedt nieuwe hoop voor mensen met artrose. Technieken zoals stamceltherapie en weefseltechniek hebben het potentieel om de gezondheid van het gewricht te verbeteren en de progressie van de ziekte te vertragen.

Daarnaast zijn er ziektemodificerende artrose medicijnen (DMOADs) in ontwikkeling. Deze nieuwe soort geneesmiddelen richten zich op het wijzigen van de onderliggende pathofysiologie van de ziekte met als doel de bijbehorende structurele schade te verlichten en de progressie van artrose te vertragen. Hoewel deze geneesmiddelen nog in de onderzoeksfase zijn, geven de voorlopige resultaten reden tot optimisme.

Blijf op de hoogte van de nieuwste geneesmiddel voor artrose door onze recente artikelen over dit onderwerp te lezen, die je hieronder kunt vinden.

Alternatieve opties voor artrose medicijnen

Het is essentieel dat artrosepatiënten zich bewust zijn van de mogelijke risico’s en bijwerkingen van medicijnen die vaak worden voorgeschreven. Hoewel medicatie soms noodzakelijk kan zijn om symptomen te verlichten, is het belangrijk om te streven naar een uitgebalanceerde aanpak van de behandeling. Dit omvat het onderzoeken van alternatieve opties en het samenwerken met zorgverleners om een behandelplan op maat te maken.

Alternatieve opties voor artrose medicijnen

Artrose is een complexe aandoening en er is geen universele oplossing. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Daarom is het belangrijk om open te staan voor verschillende behandelopties en bereid te zijn om aanpassingen te maken als dat nodig is.

De medicijnen die doorgaans worden voorgeschreven bij artrose bieden slechts tijdelijke verlichting van de symptomen en stimuleren geen herstel van het gewricht. Maar wat als ik je zou vertellen dat er een alternatief is? Een mogelijkheid om de symptomen van artrose te verlichten zonder het gebruik van medicijnen. Bovendien bestaat de kans dat deze aanpak de progressie van artrose kan vertragen of zelfs kan omkeren.

1. Pak overgewicht aan

Overgewicht verhoogt niet alleen het risico op artrose, maar verergert ook de aandoening zelf. De extra belasting op de gewrichten kan leiden tot versnelde kraakbeenafbraak. Bovendien kunnen de hormonen die door vetweefsel worden afgescheiden ontstekingen in de gewrichten verergeren.

Artrose creëert vaak een vicieuze cirkel. Ongezonde voeding en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen leiden tot instabiliteit in de gewrichten. Daarnaast leidt gewichtstoename tot extra belasting van de gewrichten, wat resulteert in meer pijn. Dit kan op zijn beurt leiden tot verminderde activiteit en mogelijk nog meer gewichtstoename.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs een kleine afname in lichaamsgewicht een significant effect kan hebben. Het kan zelfs helpen verdere achteruitgang van de gewrichten te voorkomen. Het aanpassen van het dieet en het aannemen van een actieve levensstijl kunnen positieve veranderingen teweegbrengen. Het is mogelijk om de vicieuze cirkel te doorbreken en de negatieve effecten van overgewicht op artrose te verminderen.

2. Voeding als medicijn bij artrose

Voeding speelt een belangrijke rol bij het beheersen van artrose. Sommige voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen, terwijl andere juist ontstekingen kunnen versterken.

Om de ontstekingspijn te verminderen en de symptomen van artrose aan te pakken zonder medicijnen, is het belangrijk om een dieet te volgen dat rijk is aan ontstekingsremmende voeding en arm aan ontstekingsversterkende voeding.

Meer informatie over : De kracht van voeding tegen artrose

3. Rust Roest: het belang van beweging bij artrose

Het is juist essentieel om actief te blijven en regelmatig te bewegen als je artrose hebt. Door middel van oefeningen kun je de omliggende spieren, pezen en banden versterken, wat van cruciaal belang is voor een soepel werkend gewricht en om schokken op te vangen.

Door het gewricht te bewegen, krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Kraakbeen fungeert als een spons: onder druk wordt het samengedrukt en daarna zuigt het zich vol met gewrichtsvloeistof, wat bijdraagt aan het behoud van de structuur en functie van het kraakbeen.

Het is belangrijk om te onthouden dat beweging aangepast moet worden aan je individuele situatie en mogelijkheden. Het kan nuttig zijn om samen te werken met een fysiotherapeut of een andere gekwalificeerde professional om een geschikt oefenprogramma te ontwikkelen dat rekening houdt met jouw specifieke behoeften en om artrose op een veilige en effectieve manier te beheren.

4. Regeneratieve injecties

In tegenstelling tot medicijnen, die vaak gericht zijn op het verlichten van symptomen en tijdelijke pijnverlichting bieden, hebben regeneratieve injecties het potentieel om daadwerkelijk nieuw kraakbeen te laten groeien. Hierdoor kan de behandeling de onderliggende oorzaak van artrose aanpakken en het gewricht helpen herstellen, in plaats van alleen symptomen te maskeren.

Hoewel regeneratieve injecties geen oplossing zijn voor ernstige gevallen van ‘bot op bot’ artrose, kunnen ze bij patiënten met ernstige artrose de pijn verminderen en de gewrichtsfunctie verbeteren. Dit kan een positief effect hebben op de kwaliteit van leven en de mogelijkheid om een actieve levensstijl te behouden.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van regeneratieve injecties kan variëren afhankelijk van de individuele patiënt en de specifieke situatie van de artrose.

 

Referenties[+]