Meer lopen vermindert mogelijk de kans op knieartrose

Uit een observatie studie, geleid door de Boston University in samenwerking met vele andere Amerikaanse universiteiten, naar de kans op knieklachten bij artrose patiënten wanneer zij meer gaan bewegen is duidelijk geworden dat meer wandelen de kans verkleint dat je knieklachten ontwikkeld.

Tot op heden was het wetenschappers (nog) niet gelukt aan te tonen dat dagelijks (meer) wandelen de kans op knieartrose vermindert. Het is ze echter wel gelukt aan te tonen dat het de conditie (sterkte) van het kniegewricht versterkt.

Het leiden van een actieve levensstijl met voldoende beweging in combinatie met sporten zal naar aller waarschijnlijkheid mensen met knieartrose minder klachten doen ondervinden en de slijtage vertragen.

Verschil tussen bewegen en sporten

Belangrijk is het om volgens de onderzoekers onderscheidt te maken tussen beweging (‘physical activities’) en sport (‘exercise’). Bij beweging gaat het om activiteiten waarbij er bewegingen worden uitgevoerd om een taak te volbrengen, zoals bijvoorbeeld een trap oplopen of de was ophangen. Sporten, zoals krachttraining of cardio-training zijn echter activiteiten die specifiek als doel hebben om je lichaam uit te putten om sterker, breder of slanker te worden. Bij sport gaat het om repetitieve, geplande beweging met een vaste intensiteit en tijdsduur.

Bewegen en artrose?

Dagelijks 1000 meer stappen zetten levert tussen de zestien en achttien procent minder risico op beperkte werking van het kniegewricht. Tenminste vergeleken met mensen in een tijdsperiode van twee jaar.

Veronderstelt wordt dat de aanbevolen hoeveelheid stappen per dag bij 6000 of meer ligt. Dit dient echter nog wel beter onderzocht te worden, volgens de wetenschappers.

Alhoewel elke dag een stuk te wandelen de werking van het kniegewricht verbeterd, was het niet bewezen dat het dagelijks gaan wandelen ook bijdraagt aan het verminderen van de kans op knieartrose. Uit de bevindingen van dit gevoerde onderzoek lijkt het nog aannemelijker dat regelmatig wandelen de manifestatie en hevigheid van knieartrose tegengaat. Er is echter meer diepgaand onderzoek over een langere onderzoeksperiode voor nodig om dit met zekerheid te stellen.

 

Bron:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acr.22362/pdf

Over Maarten de Boer 118 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op