Meer risico op botbreuken door hormoontherapie

Mannen met prostaatkanker die hormoontherapie ondergaan, hebben meer risico op een botbreuk.

Meer informatie over botbreuken

Mannen met prostaatkanker die androgeendeprivatietherapie (hormoontherapie) ondergaan, hebben meer risico om een botbreuk  te krijgen dan zij die een andere behandeling voor prostaatkanker ondergaan.

Androgeendeprivatie is chemische castratie, er worden gonadrotrophine-releasing hormone-agonisten toegediend wat een kunstmatige vorm is van het GnRH-hormoon dat bij mannen de aanmaak testosteron in het lichaam stopt en daardoor de groei van prostaatkanker remt.

Uit eerdere studies is gebleken dat deze therapie gepaard gaat met een verlaging van de mineraaldichtheid in het bot. Het risico op fracturen is echter nog nooit goed onderzocht, hoewel fracturen bij patiënten met prostaatkanker geassocieerd zijn met een hogere sterfte.

Er werden ongeveer 50.000 mannen geselecteerd die tussen 1992 en 1997 gediagnosticeerd werden met prostaatkanker en hiervoor behandeld werden. Van de mannen die androgeendeprivatietherapie ondergingen, blijkt 19,4% vijf jaar na de diagnose een botbeuk te hebben opgelopen. Van de mannen die een andere therapie ondergingen, kreeg 12,6% binnen vijf jaar een botbreuk. Het risico op fracturen werd groter naarmate er meer gonadotrophine releasing hormone-agonisten toegediend kregen in het jaar na de diagnose.

De onderzoekers benadrukken dat therapieën zoals androgeendeprivatie niet voor alle patiënten voordelen opleveren, de behandeling dient met voorzichtigheid te worden voorgeschreven. Voor patiënten die wel gebaat zijn bij een dergelijke therapie, is het noodzakelijk om onderzoek te doen naar behandelmethoden om het risico op botbreuken te verminderen.

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*