Mogelijk vermindert vitamine D pijn bij obese artrosepatiënten

Uit de onderzoeksbevindingen van een door de Universiteit van Florida uitgevoerde studie zou blijken dat het innemen van meer vitamine D de bewegingsvrijheid van artrosepatiënten die kampen met obesitas verbeterd en de pijn die zij ervaren doet afnemen.

Hoge en lage vitamine D waarden en mobiliteit bij artrose en obesitas

In het onderzoek werden obese artrosepatiënten met hoge en lage vitamine D waarden met elkaar vergeleken in de mate waarin zij pijn en mobiliteitsklachten ondervonden. De reden achter deze studie is dat er al lange tijd vanuit wordt gegaan dat zwaarlijvigheid mede aan te lage vitamine D waardes te wijten is en (langdurige) zwaarlijvigheid weer een van de belangrijkste oorzaken van knieartrose vormt.

Uit het onderzoek blijkt dat obese artrosepatiënten met een normale hoeveelheid vitamine D in hun bloed gemakkelijker kunnen lopen en opstaan vanuit een zittende beweging dan patiënten die te lage vitamine D waarden kennen. Deze bevinding suggereert dat er een duidelijk verband tussen mobiliteit en vitamine D moet liggen.

Waarom verbeterd vitamine D de mobiliteit en verlicht het de pijn?

Bij zwaarlijvigheid oefent het gehele lichaamsgewicht meer dan gebruikelijk het geval is druk uit op gewrichten. De extra druk resulteert in snellere botgewricht en kraakbeenslijtage en dit heeft op den duur artrose tot gevolg. Mensen met obesitas ondervinden hierdoor pijnklachten en kunnen minder (gemakkelijk) vrij bewegen.

Vitamine D verbeterd de kwaliteit van het botweefsel en gaat ontstekingen in en rondom het bot tegen. Vitamine D bevat hoge concentraties calcium en fosfaat wat botten sterk en gezond houdt.

Wanneer iemand te lage hoeveelheden vitamine D tot zich neemt in de dagelijkse voeding of vitamine D minder goed kan verwerken (Vitamine D deficiëntie) zal er sneller sprake zijn van zwakke botten (en sneller pijn) en een langzamer herstel van botschade (breuken, e.d.) wat de kans op een passieve levensstijl vergroot en de kans op een ontwikkeling van zwaarlijvigheid vergroot.

Moet ik vitamine D supplementen gaan slikken?

Het kan geen kwaad om dagelijks een multi-vitamine tabletje te slikken. Hiermee stelt u zeker dat u voldoende vitamines binnenkrijgt.

 

Bron:

UF study finds vitamin D can affect pain, movement in obese osteoarthritis patients, University of Florida, gepubliceerd in Clinical Journal of Pain.

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 122 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments