Nederlandse onderzoekers ontdekken waar pijn in zenuwloos kraakbeen vandaan komt

Lange tijd was het onduidelijk hoe het mogelijk is dat er in het kraakbeen van artrosepatiënten pijn ervaren kan worden. Kraakbeen bevat namelijk geen zenuwen die pijn kunnen registreren. Bij artrose is er daarnaast sprake van door de bot- en kraakbeenslijtage bloot komen te liggen zenuwuiteinden, deze zenuwen geven bij frictie en belasting wel pijn door aan de hersenen.
Sommige specialisten wijten de pijn in kraakbeen aan ontstekingen die er als gevolg van een verlaagde weerstand en slijtage in kunnen ontstaan. Vaak is er bij artrose namelijk ook sprake van ontstekingen. Dit verklaart echter niet waarom patiënten zonder gewrichtsontsteking wel pijn in het kraakbeen ervaren.
Wat kwam het Radboud UMC te weten?
Om een verklaring te vinden van de pijn in het kraakbeen van artrosepatiënten hebben experimenteel reumatologen van het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum een onderzoek naar de hormoonhuishouding in het kraakbeen bij mensen die aan artrose lijden uitgevoerd. De onderzoekers startten het onderzoek met de kennis dat kraakbeen een enorm reservoir voor groeihormonen is. Ze gingen er van uit dat er bij beschadiging en een lichaamseigen nieuwe aanmaak van kraakbeen grote hoeveelheden van TGF-beta (Transforming Growth Factor-beta) vrij moest komen, wat eventueel verband met de verhoogde pijnervaring kan hebben. Toen ze dit tijdens het onderzoek nader onderzochten bleek dat er naast TGF-beta ook een verhoogde productie van Nerve Growth Factor (NGF) plaatsvindt.
Al uit eerdere onderzoeken was gebleken dat het eiwit NGF een belangrijke rol speelt in pijn bij artrose. Het eiwit heeft in het lichaam de taak om pijnzenuwen te onderhouden, maar kan in het geval van artrose in te groot volume worden aangemaakt wat in meer ontvankelijkheid voor het ervaren van pijn kan resulteren. Het was in die eerder uitgevoerde studies echter nog niet duidelijk hoe het kwam dat er meer NGF eiwit bij artrosepatiënten werd aangemaakt. Het onderzoek van de Nijmeegse experimenteel reumatologen brengt hier verandering in.
De medische wetenschappers ontdekten dat TGF-beta de productie van NGF in de kraakbeencellen sterk stimuleert. Het blijkt zelfs dat TGF-beta beduidend meer invloed heeft op de sterke aanname van NGF eiwit dan ontstekingsfactor interleukine-1, waarvan tot voor kort de forse toename van NGF toegedicht werd.
Conclusie?
Onderzoek naar een methode om de aanmaak van NGF eiwitten bij de aanmaak van TGF-beta te blokkeren is nodig om tot een effectief supplement te komen dat aan artrosepatiënten voorgeschreven kan worden.
De resultaten scheppen een nieuw licht op het ontstaan van pijn bij artrose en zullen wellicht aan de basis liggen van nieuwe geneesmiddelen die de pijn bestrijd
Bron:
http://eoswetenschap.eu/artikel/waar-komt-pijn-bij-artrose-vandaan