Nieuw kraakbeen in uw gewrichten laten groeien?

Wetenschappers zijn er in geslaagd om gentherapie toe te passen op stamcellen om nieuw kraakbeen te laten groeien in een levend lichaam.

Weefselherstel met stamcellen vereist normaliter grote hoeveelheden groeifactor eiwitten, een taak die duur en uitdagend is wanneer het materiaal geïmplanteerd wordt in een lichaam.

Onderzoekers van Duke University hebben een manier gevonden om deze beperking te omzeilen, door de stamcellen genetisch te veranderen zodat deze zelf de noodzakelijke groeifactoren aanmaken.

Nieuw kraakbeen
Een microscopische foto met behulp van een elektronenmicroscopie van menselijke stamcellen en virale gendragers die zich vast houden aan de vezels van een synthetisch materiaal. (Credit: Charles Gersbach en Farshid Guilak / Duke University)

De onderzoekers gebruikten virussen opgenomen in een synthetisch materiaal om de gentherapie over te brengen naar de stamcellen, een template voor weefselgroei. Eenmaal in het lichaam ingebracht begint het synthetisch materiaal als een computer te werken, het synthetisch materiaal zorgt voor de hardware en het virus zorgt voor de software om de stamcellen te programmeren voor weefselgroei.

Het onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Farshid Guilak, directeur van orthopedisch onderzoek aan de Duke University Medical Center, is al vele jaren bezig met de ontwikkeling van biologisch afbreekbare synthetische materialen dat de mechanische eigenschappen van het kraakbeen nabootst.

Een uitdaging waarmee hij geconfronteerd mee werd was om stamcellen kraakbeen te laten vormen in en rond het synthetisch materiaal, nadat het geïmplanteerd was in een levend wezen.

De traditionele benadering was om groeifactor eiwitten toe te voegen, die het signaal gaven aan de stamcellen om te differentiëren tot kraakbeen. Zodra het proces is aan de gang was kon het groeiende kraakbeen geïmplanteerd worden waar nodig.

“Maar een belangrijke beperking van deze techniek is de moeilijkheid in het leveren van de groeifactoren aan de stamcellen als ze eenmaal zijn geïmplanteerd in het lichaam”, zegt Guilak, die ook een professor is in de afdeling biomedische engineering.

“Er is een beperkte hoeveelheid groeifactor die u in het synthetische materiaal kunt zetten, en zodra deze wordt vrijgegeven, is het allemaal weg. We hebben behoefte aan een methode voor een lange termijn levering van groeifactoren, en dat is waar de gentherapie te pas voor komt ”

Verwante behandelingsmethode:

Kraakbeenmatje zorgt voor regeneratie

Nieuw toekomstperspectief in de behandeling van gewrichtsklachten, veroorzaakt door kraakbeendefecten en slijtage. MEER INFORMATIE

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

11
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Mary
Gast
Mary

Hallo,

Waar word dit uitgevoerd!! Vrijdag in radbout nijmegen geweest…..en daar lieten ze me weten dat ze geen nieuwe rug/schouderblad hadden voor me……door gaan met tramadol…….:-(

Erna ter Horst
Gast
Erna ter Horst

Die tramadol helpt ook niet bij iedereen bij mij tot nu toe helemaal niet dus laten ze eens nadenken voordat ze mensen met veel pijn laten lopen.

Eefke. Gelton
Gast

graag zou ik hier meer over willen weten en of ik er voor in aanmerking kom
eefke

sultan
Gast
sultan

Heb het net gehad..4 injectie behandelingen..Hiertoe afgereisd van Curacao naar Miami….Stemcell Regeneration Therapyi..Centre for Regenerative Medicine..Dr. Alex. Farchsianne. . …..HE IS VERY GOOD AND INTERNATIONALLY WELL KNOWN…. Voor de rug is het nog makkelijker dan de knie…..spine is liquid en 100% guarantee. for the hands also possible..though more painfull inyections because of more oxygene poor segments.

Lana
Gast
Lana

Mag ik U vragen hoe veel kost zo en Interventie in Miami. Ik neem aan dat je kosten zelf moet betelen. Met vriendelijke groet,Lana

b kahle
Gast
b kahle

Waar kan je dit laten doen heb al een nieuwe heup moet een nieuwe knie maar eerst beginnen ze bij mijn pols dit zou een uit komst zijn!!

Danielle
Gast
Danielle

Hoe zit het met de enkels? Is het hier ook mogelijk ? Ik ben 39 en heb artrose in beide enkels, kan bijna niet meer lopen. Sultan weet jij iets, aangezien jij ervaring hebt

Margreet Ubachs
Gast

Wanneer gaat de behandeling van start? Heb aan beide heupen en beide duimgewrichten artrose?

Pauwline Menger
Gast
Pauwline Menger

Beste mensen,
Kan niets in het artikel vinden over artrose in heiligbeen. Kan zelf al ruim 3 jaar niet meer nogmaal zitten (enorme zenuwpijn in been)en heb altijd extra stoel/kruk nodig om met been omhoog te kunnen zitten. Helpt dit dan ook hiervoor? Krijg jaarlijks wel spuit met cortisone en stroomstoten.

Wim Beunderman
Editor

Dag Pauwline,

Wat vervelend van je klachten. Je zou ons artikel over gewrichtspijn kunnen lezen. Daar staat informatie over hoe je gewrichtspijn door artrose kunt voorkomen en verminderen.

richard
Gast
richard

waneer komt dit uit.. heb 2 versleten heupen stel ik laat nieuwe heupen plaatsen en een maand later komt dit dan beter even wachten ermee toch