Nieuwe knie verhoogt kans op hartaanval

Om de gezondheidsrisico’s van een nieuwe knie na te gaan onderzochten wetenschappers van de Boston University School of Medicine in Massachusetts 13.849 vijftigplussers bij wie artrose was vastgesteld en bij wie een volledig kniegewricht was vervangen. Hun gezondheid werd vergeleken met 13.849 controlepersonen die niet aan de knie waren geopereerd.

Uit de onderzoeksdata bleek dat in de geopereerde groep 306 patiënten kort na de ingreep een hartinfarct kregen, terwijl er bij de mensen in de controlegroep maar 286 personen een hartinfarct hadden.

Opvallend hierbij is dat het risico op een hartinfarct afneemt en vooral in de eerste maand hoog is. Geleidelijk aan neemt het risico op een hartinfarct en bloedklontering in de aders af.

Waarom is dit onderzoek interessant voor mensen met artrose?

Bij knieartrose in een vergaand stadium werd doorgaans gekozen voor een vervangende knieoperatie. Bij artrose is er namelijk sprake van slijtage van het kraakbeen en extra belasting en beschadiging van gewrichtsbotten. Naarmate de slijtage vordert, komt er steeds meer kracht vrij op het kniegewricht, wat wanneer de zenuwen bloot komen te liggen behoorlijke pijn als gevolg heeft. Het vervangen van de knie levert echter gezondheidsrisico’s met zich mee, die liever voorkomen kunnen worden.

Wat kunt u doen om een operatie te voorkomen?

Er zijn verschillende, bewezen methodes om een vervangende knie operatie uit te stellen en in sommige gevallen zelfs geheel uit te sluiten.

  • Glucosamine en chondroïte supplementen
  • Stamcelinjectie in het kraakbeen
  • Vitamine C en D supplementen
  • Omega vet supplementen

Anti-ontstekingsmedicatie remt de kans op ontstekingen in beschadigd kraakbeen af:

  • Ibuprofen
  • Naprosyn
  • Celebrex
  • Meloxicam en anderen.

Het is trouwens wel belangrijk navraag te doen bij uw huisarts als u voornemens bent op dagelijkse basis (ontstekingsremmende) medicatie toe te gaan nemen.

Knie braces:

Het dragen van een knie brace kan de druk op de getroffen knie doen afnemen en vermindert als gevolg hiervan de pijn in uw knie. De mobiliteit van de knie wordt daarnaast niet beperkt door het dragen van een brace.

Voldoende lichaamsbeweging:

Fysiotherapie en voldoende lichaamsbeweging zijn aan te raden bij een door artrose getroffen kniegewricht. Alhoewel het contra-intuïtief aanvoelt om meer te gaan bewegen bij pijn, heeft het wel veel positieve effecten op het kniegewricht. Zo versterkt u de spieren in uw benen en kniegewricht, zijn de benen minder stijf en verbeterd de doorbloeding. De pijnervaring gaat hierdoor afnemen. Natuurlijk geldt hier wel de aanbeveling om onder advies van uw arts en fysiotherapeut met mate te bewegen.

Warm kompres:

Aan het begin van de dag zijn door artrose getroffen gewrichten vaak nog erg stijf. De bewegingsvrijheid van de patiënt is niet 100% en er wordt eerder pijn ervaren. Door een warm kompres aan te brengen op de stijve gewrichten vermindert de stijfheid en verbeterd de doorbloeding.

Gewichtsverlies:

Elke kilogram die er minder op kwetsbare gewrichten drukt vermindert de belasting. Bij elke stap die u zet moet het kniegewricht vier maal uw gehele lichaamsgewicht zien op te vangen. Als u een kilo afvalt neemt de druk tijdens wandelen met maar liefst vier kilo af.

Last, but not least. Wandelen met een wandelstok ontlast ook de druk op een zwakke knie.

Meer weten?

Op de Wat is artrose? pagina van dit blog vind u meer informatie over de symptomen, oorzaken en behandelingswijzen van artrose. Met deze informatie kunt u in een vroeg stadium artrose signaleren, uw levensstijl aanpassen zodat deze minder belastend is voor uw gewrichten en tijdig ingrijpen bij gewrichtsslijtage.

Bron:

http://eoswetenschap.eu/artikel/nieuwe-knie-heup-verhoogt-risico-op-hartaanval

Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 113 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*