Nieuwe oorzaak van artrose blootgelegd

Tijdens het bestuderen van de heup van een man die lijdt aan de zeldzame genetisch overerfbare metabolische ziekte alkaptonurie, is een nieuwe oorzaak van artrose bij mensen geconstateerd. Bij patiënten die getroffen zijn door alkaptonurie werkt er een enzym niet dat normaal de afbraak van een giftig zuur regelt. Doordat dit giftig bijproduct van tyrosine, namelijk homogentisinezuur niet afgebroken wordt beschadigd het kraakbeen en ondervinden ze de symptomen van artrose.
Welke nieuwe oorzaak van artrose kwam men tegen?
Uit de inspectie van de getroffen heup bleek dat er sprake was van HDMP (high density protrusions) (vrij vertaald hoge mate van uitstekend bot- en kraakbeen) iets wat voorheen alleen bij paarden met artrose geconstateerd was. Deze uitsteeksels worden door het lichaam gevormd in een poging om in het kraakbeen ontstane slijtage op te vullen. Wanneer de spleten in het kraakbeen niet goed worden opgevuld en vormen tot uitsteeksel bestaat echter de kans dat deze uitsteeksel schrapen langs spier-, zenuw- en botweefsel en meer schade dan goed doen.
Om zeker te zijn dat HDMP ook bij mensen voor kan komen die niet lijden onder de zeldzame metabolisme ziekte hebben de onderzoekers acht voor de medische wetenschap gedoneerde heupen van mensen die onder heupartrose leden onderzocht en ze kwamen ook hier uitsteeksels in het kraakbeen tegen.
Professor Jim Gallagher leidde het onderzoek en zegt het volgende over de onderzoeksbevindingen (Engels): “There is no cure for osteoarthritis, but it is one of the leading causes of disability, causing immense pain and difficulty of movement to sufferers. The discovery of HDMP in humans means that for the first time we are seeing an important mechanism in the process which causes the disease. In effect these small, sharp particles could act like an abrasive powder scouring the surfaces of the joint.”
Conclusie?
Bij de diagnose of een patient lijdt onder artrose is het aangeraden ook na te gaan of het kraakbeen een afwijkende, meer stekelvormige oppervlakte vertoond.
 
Bron:
A new cause of osteoarthritis identified by research on a rare disease. University of Liverpool In: Journal of Anatomy