Stel je eens voor dat je weer elke ochtend zonder pijnlijke gewrichten opstaat. Kun je de laatste keer zonder ochtendstijfheid nog herinneren en wil je terug naar een leven zonder rugpijn? Dat is mogelijk. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Gewrichten worden minder soepel met de jaren. Het bindweefsel wordt minder elastisch, de hoeveelheid en kwaliteit van het kraakbeen en gewrichtsvloeistof neemt af. Tijdens de slaap staat bovendien de bloedsomloop op een lager pitje en dat doet vooral het spierweefsel en het kraakbeen geen goed. Dit alles kan leiden tot ochtendstijfheid.

Beweeg tijdens het slapen

Word je ’s ochtends in precies dezelfde houding wakker als waarin je ging slapen? Dat is niet best, tenminste, niet voor de gewrichten. Die worden er stijf van. Probeer ’s nachts te bewegen. Dus wanneer je half wakker wordt, draai je dan om, strek de benen of trek ze juist in, houd de armen in een andere positie. Vermijd de buikligging, want die belast de onderrug te veel.

Houd de voeten warm

Een slapend lichaam zet de interne kachel in een lager standje. Niet fijn voor de gewrichten, die erdoor afkoelen en dus stijf zijn bij het wakker worden. Een pyjama helpt beter om jouw lichaam warm te houden dan een extra deken. Let erop dat uw voeten niet koude worden want die koude trekt op naar de rest van het lichaam. Lukt het niet het dekbed in bedwang te houden, trek dan ’s nachts sokken aan.

Zorg voor een koele, droge kamer

Vocht is funest voor de gewrichten. Heb je een vochtig huis of een vochtige slaapkamer en last van ochtendstijfheid, dan heeft dat waarschijnlijk met vocht te maken en is het noodzakelijk daar iets aan te doen. Koude lucht is ook niet goed, maar dat is geen reden om met het raam dicht te slapen: een afgesloten slaapkamer leidt tot meer vocht en tot een minder goede slaap.

Begin de dag met een warme douche

Meteen een flink warme douche na het slapen helpt het lichaam warm te worden. Maak daarna de gewrichten met simpele draaibewegingen los. Buig een aantal keren door de knieën (zo ver als comfortabel mogelijk is), zwaai de armen van voor naar achter en laat ze helemaal ronddraaien, draai de polsen en enkels rond, schudt de schouderbladen los. Maak de nekspieren voorzichtig los door het hoofd te draaien, op en neer te bewegen en het oor op de schouder te leggen.


DOWNLOAD GRATIS HET E-BOOK

”Gewrichtspijn, verleden tijd”

Eindelijk weer pijnvrij bewegen? Heldere antwoorden op uw vragen.

Μeer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden heeft dr. Herman de Boer dit heldere naslagwerk geschreven met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.

Oefen alvast in bed

Een goed idee tegen ochtendstijfheid is, voordat je opstaat, om in bed jouw lichaam en daarmee de gewrichten rustig in actie te laten komen. Door gewoon lekker, gestrekt op je rug enkele oefeningen te doen.

Oefening 1

Til één been gestrekt op en neer. Bij het laten zakken kunt u het been op het matras laten rusten, maar u kunt het been ook net boven het matras houden om de buikspieren te trainen. Herhaal deze oefening tien keer links en tien keer rechts. Deze oefening is goed voor het heup- en kniegewricht.

Oefening 2

Trek de knie op en trek hem zo ver mogelijk naar u toe. Houd de knie vast in de knieholte of met uw handen om de knie heen, wat voor u het makkelijkst is. Doe dit vijf keer links en vijf keer rechts. Deze oefening is goed voor het heupgewricht.

Oefening 3

Trek beide knieën op en beweeg ze samen eerst naar links en dan naar rechts, met beide schouders op het matras. Herhaal dit vijf keer. Deze oefening is goed voor het heupgewricht en om de rug wat losser te maken.

Oefening 4

Rek één been uit en maak het andere als het ware een beetje korter, door ze uit en in te rekken. Tien keer links en rechts afwisselen. Dit langer en korter maken van de benen doet u vanuit de heup, die daardoor soepeler wordt. Ook goed voor de rug.

Oefening 5

Ga rechtop zitten en buig een paar keer zo diep mogelijk voorover met gestrekte benen naar linker en rechter voet. Deze oefening is goed voor het heupgewricht en de rug.