Omega 3 visolie remt artrose progressie af

Omega 3 visolie wordt al jaren positieve gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo versnelt het metabolisme, verbeterd het de kwaliteit van huid en haar, bevordert het denkvermogen en uit een recent uitgevoerd onderzoek blijkt het ook de progressie van artrose af te remmen.

Uit het onderzoek zou blijken dat het binnenkrijgen van voldoende omega 3 olie de symptomen van artrose lang voorkomen en afgeremd kunnen worden. Zo zou u langer (pijnloos) vrij kunnen bewegen.

Hoe is het ‘visonderzoek’ naar het effect van vis eten en de ontwikkeling van artrose uitgevoerd?

De Universiteit van Bristol heeft een onderzoek uitgevoerd naar het effect op de ontwikkeling van artrose bij hamsters. De testgroep kreeg een omega 3 rijk dieet voorgeschoteld, terwijl de controlegroep het moest doen met maaltijden waarin weinig visolie te vinden was. Wat bleek? De hamsters in de testgroep bleken maar liefst 50% minder vaak artrose symptomen te vertonen.

Nu denkt u wellicht, wat heeft een onderzoek op hamsters met mensen te maken? Het is al geruime tijd bekend dat dieren net als mensen op oudere leeftijd artrose krijgen. Het voordeel van een test op hamsters is dat deze sneller een bejaarde leeftijd behalen omdat ze minder oud worden dan mensen. Hierdoor is het mogelijk in een aanzienlijk kortere periode te onderzoeken of een bepaald dieet bevorderlijk is voor het afremmen van artrose symptomen.

Waarom zou omega 3 zo goed werken bij het afremmen van artrose?

Dr. John Tarlton, hoofdonderzoeker van the Matrix Biology Research Group van de Universiteit van Bristol stelt dat omega 3 olie de afbraak van het collageen in het kraakbeen, wat een belangrijke oorzaak is van artrose, afremt.

Daarnaast stelt hij het volgende (Engels): “Furthermore, there was strong evidence that omega-3 influences the biochemistry of the disease, and therefore not only helps prevent disease, but also slows its progression, potentially controlling established osteoarthritis,”

Moeten we ons dieet direct omgooien om artrose te voorkomen?

Het dieet van de meeste westerse landen bevat te weinig vis. Doorgaans krijgen we veel te veel omega 6 oliezuren binnen en veel te weinig omega 3. Het innemen van omega 3 supplementen zou ons dieet meer in balans brengen, maar het is nog niet geheel bewezen dat omega 3 ook bij mensen de kans op (vroege vertoning van symptomen) van artrose vermindert. Er dient nog gedegen onderzoek gedaan te worden naar de gezondheidseffecten van het eten van meer omega 3 olie bij mensen en het effect op de ontwikkeling van artrose.

Bron:

Regulation of osteoarthritis by omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids in a naturally occurring model of disease, L. Knott, N.C. Avery, A.P. Hollander, J.F. Tarlton. Osteoarthritis and Cartilage, Volume 19, Issue 9, September 2011.

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*