oplosbare heupimplantaten

Revolutionaire heuphersteltechnologie van CytexOrtho trekt aandacht op wereldpodium

CytexOrtho, een toonaangevend bedrijf in de orthopedische geneeskunde, maakt gebruik van geavanceerde 3D-productietechnieken om een oplosbare heupimplantaat te ontwikkelen die gericht zijn op jongere patiënten. Hun doel is om heupvervangingen uit te stellen of zelfs geheel overbodig te maken. Onlangs won deze innovatie de eerste prijs tijdens de OrthoPitch technologie-innovatiecompetitie op AAOS 2024, waarbij meer dan 40 andere inzendingen werden verslagen.

Dr. Bradley Estes, medeoprichter en CEO van CytexOrtho, beschrijft een veelvoorkomend probleem in de huidige chirurgische praktijk: “Een van onze chirurgen noemde de gangbare behandelwijze ‘welwillende verwaarlozing’. Hoewel chirurgen ingrijpen om de directe oorzaak van pijn te verlichten, blijven vaak laesies achter in het gewricht waarvoor geen langdurige oplossingen bestaan. Deze beschadigingen leiden uiteindelijk tot verdere verslechtering, waardoor patiënten sneller op het pad naar een totale heupvervanging terechtkomen.”

Hoe CytexOrtho kan helpen bij het uitstellen of voorkomen van heupvervangingen

De heuphersteltechnologie van CytexOrtho is ontwikkeld om de symptomen van matige tot gemiddelde artrose in de heup om te keren, met als doel het uitstellen of zelfs voorkomen van totale heupvervangingen. Deze technologie vervangt beschadigd weefsel in het gewricht met een implantaat dat dient als een beschermend kussen. Dit implantaat wordt binnen twee jaar volledig door het lichaam opgenomen, waarna enkel het eigen weefsel van de patiënt overblijft.

Nieuwe heup met herstel van kraakben edited

De ReNew Heupimplantaten zijn specifiek ontworpen om een totale heupvervanging uit te stellen of zelfs geheel te vermijden.

“De focus van onze technologie ligt op patiënten die eigenlijk te jong en te actief zijn voor een traditionele heupvervanging,” legt Dr. Bradley Estes uit. “Deze patiënten zouden hun heupprothese gedurende hun leven meerdere keren kunnen verslijten. Onze technologie biedt echter de mogelijkheid om het oppervlak van hun gewricht te herstellen.”

Om het implantaat te plaatsen, verwijdert een chirurg eerst het beschadigde weefsel uit het gewricht. Vervolgens vervangt de chirurg dit beschadigde gewrichtsweefsel door het implantaat, dat dient als een beschermend kussen. Dit kussen wordt binnen twee jaar volledig door het lichaam opgenomen, waarna alleen het eigen weefsel van de patiënt achterblijft.

“We herstellen zowel de vorm — wat betreft de anatomie en de congruentie van het gewricht — als de functionaliteit. We doen dit op een wijze die bevorderlijk is voor de biologie van het gewricht,” vervolgt Estes. “Dit is eerder geprobeerd met verschillende soorten producten en materialen, maar onze aanpak is specifiek ontworpen voor de bevordering van weefselontwikkeling.”

Meer informatie over: Nieuwe heup van kraakbeen en bot

“Het implantaat is gemaakt van polycaprolacton (PCL), een absorbeerbaar polyester dat ook wordt gebruikt voor hechtingen en botpluggen,” legt Estes uit. “Hoewel het niet het meest gebruikelijke materiaal is in de orthopedie, wordt het wel erkend en vertrouwd door de FDA vanwege zijn goede veiligheidsprofiel, wat bijdraagt aan het vertrouwen in de toepassing ervan.”

CytexOrtho heeft verschillende materialen getest, waaronder niet-oplosbare stoffen, andere biologische materialen en zelfs zijde, die bekend staat om zijn sterkte en biocompatibiliteit.

CytexOrtho's ReNew Heupimplantaten fungeren als een kussen in het heupgewricht van de patiënt en worden binnen twee jaar volledig door het lichaam opgenomen, terwijl het normale weefsel van de patiënt dit vervangt.

Uiteindelijk heeft het bedrijf echter voor polycaprolacton (PCL) gekozen. Deze beslissing is gebaseerd op het uitstekende veiligheidsprofiel en de hoge mate van biocompatibiliteit van PCL.

“Het wordt zo langzaam geabsorbeerd dat het lichaam ruim de tijd krijgt om een functionele weefselmatrix rondom en in het implantaat te vormen,” legt Estes uit.

“Zodra cellen zich beginnen te hechten aan het implantaat en weefsel gaan vormen, hebben onze preklinische studies aangetoond dat dit weefsel functioneel is. We hebben deze studies voortgezet tot een jaar, conform de eisen van de FDA voor klinische proeven,” legt Estes uit. “Uit de resultaten blijkt dat, terwijl het implantaat door het lichaam wordt opgenomen, noch de vorm noch de functionaliteit van het gewricht verloren gaat.”

Het ‘geheime Ingrediënt’ van de oplosbare heupimplantaat

CytexOrtho maakt gebruik van geavanceerde 3D-printtechnologie en een gespecialiseerd driedimensionaal weefproces om hun ReNew Heupimplantaten te vervaardigen. Deze technieken zijn essentieel om implantaten te produceren die perfect aansluiten bij de complexe structuren van menselijke gewrichten.

Het unieke productieproces van CytexOrtho overstijgt traditionele fabricagemethoden door niet alleen in de X- en Y-as te weven, maar ook in de Z-as. Dit driedimensionale weven maakt nauwkeurige controle over materiaaldichtheid en -afstanden mogelijk, wat van cruciaal belang is om de mechanische eigenschappen van natuurlijk weefsel na te bootsen.

Geavanceerde 3D printtechnologie

De gebruikte weefmaterialen zijn multifilamentgarens met een dikte van enkele honderden microns. Deze garens zijn niet commercieel verkrijgbaar en vereisen een speciaal ontwikkeld productieproces dat door CytexOrtho zelf is opgezet.

De innovatieve aanpak van CytexOrtho vindt zijn oorsprong in een wetenschappelijke doorbraak gepubliceerd in een artikel uit 2007 in ‘Nature Materials’, co-auteur door Farshid Guilak en Frank Moutos, medeoprichters van CytexOrtho. Dit onderzoek toonde aan dat de structuur van het implantaat aangepast kan worden om de natuurlijke eigenschappen van gewrichtskraakbeen te simuleren zonder het vermogen voor weefselontwikkeling te beïnvloeden. [1]Moutos FT, Freed LE, Guilak F. A biomimetic three-dimensional woven composite scaffold for functional tissue engineering of cartilage. Nat Mater. 2007 Feb;6(2):162-7. doi: 10.1038/nmat1822. Epub 2007 … Continue reading

Deze geavanceerde productiemethoden zijn het hart van wat Estes omschrijft als het ‘geheime recept’ van CytexOrtho, dat niet alleen de anatomie en functionaliteit van het gewricht herstelt, maar ook biologisch gunstig is voor het weefsel in het gewricht.

Advies voor andere ontwikkelaars van medische apparaten

Het pad naar innovatie is niet zonder hindernissen, zoals Dr. Estes uitlegde: “Deze reis is vol met uitdagingen en vereist ongelooflijke volharding. Je moet niet alleen vertrouwen hebben in je technologie en wetenschap, maar ook vastberaden blijven in het aanvragen van subsidies en het nauwgezet doorlopen van het validatieproces.”

Dr. Estes besloot met een advies voor andere ontwikkelaars van medische apparatuur: “Het moet je passie zijn. De bereidheid om door te zetten bij het oplossen van talloze problemen is essentieel. Als je een droom hebt en een oplossing voor een probleem, ga ervoor.”

Alternatief voor heupprothese

Terwijl conventionele behandelingen voor heupartrose vaak beperkt blijven tot pijnstillers en het uiteindelijke plaatsen van een nieuwe heup, biedt een gecombineerd beweeg- en afvalprogramma een vernieuwende aanpak. Deze methode, samen met regeneratieve injecties die gebruikmaken van lichaamseigen cellen, biedt hoop op beter fysiek functioneren en een uitstel van operaties. Deze geavanceerde behandelingen kunnen de kwaliteit van leven voor mensen met heupartrose significant verbeteren.

Meer informatie over: Injectie heup progamma

Referenties[+]