Osteoporose (botontkalking) door lisdiuretica

Bij mannen op leeftijd die lisdiuretica gebruiken, bijvoorbeeld bij longoedeem door hartfalen, treedt meer botverlies op dan bij mannen die niet gebruik maken van deze middelen.

Het onderzoek stond niet op zichzelf, het was een onderdeel van een studie naar fracturen door osteoporose bij mannen van 65 jaar en ouder. Osteoporose is een ander woord voor botontkalking, het is een aandoening waarbij het bot langzaam botmineralen verliest. Het botweefsel neemt in kwaliteit af en als gevolg kunnen botten sneller breken.

Wat is Lisdiuretica?

Lisdiuretica is een groep van sterk werkende plasmiddelen (diuretica) die de urineproductie door de nieren vergroot. Lisdiuretica verlagen een hoge bloeddruk, en verminderen oedeem ten gevolge van congestief hartlijden of nierinsufficiëntie, door verwijding van de aders en van de bloedvaten in de nier.

Onderzoek naar osteoporose door lisdiureticagebruik

Bij het onderzoek werden bij 3269 mannen de botdichtheid van de heup gemeten op twee verschillende momenten, namelijk bij aanvang van het onderzoek rond 2000 en tijdens het vervolgonderzoek wat gemiddeld 4,6 jaar later was.

De mannen werden verdeeld in drie groepen op basis van hun lisdiureticagebruik. De drie groepen bestonden uit: continue gebruikers (84 patiënten), afwisselende gebruikers (181 patiënten) en de niet-gebruikers (3004 patiënten). De botdichtheid nam gemiddeld 0,33 procent af bij de niet-gebruikers, 0,58 procent bij de afwisselende gebruikers en 0,78 procent bij de continue gebruikers. Hieruit blijkt dat bij mannen die continu gebruik maken van lisdiuretica, meer botverlies optreedt dan bij mannen die niet gebruiken of bij mannen die het afwisselend gebruiken.

Dit onderzoek is niet het eerste onderzoek dat een verband heeft gelegd tussen een verhoogd risico op fracturen en het gebruik van lisdiuretica. Lisdiureticagebruik door oudere mannen hangt samen met een verminderde botdichtheid in de heup. Deze resultaten komen van een Amerikaans onderzoek van verschillende ziekenhuizen en medische centra . Het artikel is gepubliceerd in Archives of Internal Medicine in april 2008. De resultaten tonen samen aan dat zorgverleners extra rekening moeten houden met het effect van de lisdiuretica op de botdichtheid bij oudere mannen.

Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*