Handen wassen

Bij het ouder het worden treedt er geleidelijk een verlies van mineralen op waardoor veel oudere mensen lijden aan osteoporose (botontkalking). Dit is een aandoening waarbij de botdichtheid aanzienlijk is afgenomen. Hierdoor zijn de botten broos en daardoor gemakkelijk te breken. Het probleem met osteoporose is, dat je er niets van merkt zolang je niks breekt.

Osteoporose is deels een fysiologisch gevolg van verouderen, maar het proces kan versneld worden door onder andere calcium- en vitamine- D3- opname, een verminderde activiteit, corticosteroïden gebruik en door overmatig alcohol- en nicotinegebruik.

De botdichtheid bij vrouwen neemt veel sneller af dan bij mannen, dit komt mede door hormonale veranderingen in de menopauze. Hierdoor hebben vrouwen 2 tot 3 maal meer kans op een gebroken heup dan mannen.

Op 22 januari 2011 had ik al eerder een artikel gepubliceerd over het verband tussen een verhoogd risico op botbreuken en het gebruik van lisdiuretica. Lisdiuretica is een groep van sterk werkende plasmiddelen (diuretica) die de urineproductie door de nieren vergroot. Lisdiuretica verlagen een hoge bloeddruk, en verminderen oedeem ten gevolge van congestief hartlijden of nierinsufficiëntie.

Verband tussen triclosan en osteoporose

Triclosan is een krachtige en veel gebruikte desinfecterende stof. Het wordt aan veel cosmetische en hygiënische producten toegevoegd, zoals antiseptische zeep, tandpasta, scheerschuim, make-up, aftershave en deodorant. Maar het wordt ook toegevoegd aan uiteenlopende verbruiksgoederen zoals plastics en keukengerei.

In een recent gepubliceerd onderzoek “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” ontdekten onderzoekers dat vrouwen met hoge concentratie van triclosan in hun urine meer dan twee keer zoveel kans hadden op osteoporose.

Meer onderzoek is nodig om een direct verband tussen triclosan en osteoporose te bewijzen. Maar het is slim om producten te vermijden welke triclosan bevatten. Lees etiketten op alles van tandpasta tot balpennen en koop of gebruik geen producten die deze stof bevatten.

Medische bronnen: Association between urinary triclosan with bone mass density and osteoporosis in the US adult women, 2005-2010.