Ozoninjectie therapie tegen gewrichtspijn

Een veilig en effectief middel

Een middel zonder schadelijke bijwerking en effectief tegen chronische gewrichtspijn? Volgens orthopedische chirurg Rolandas is het injecteren van ozon in het aangedane gewricht zo’n middel en kan het zelfs de orthopedische geneeskunde radicaal gaan veranderen.

Ozoninjectie therapie kan worden ingezet bij de behandeling van ontstekingen en degeneratieve aandoeningen van gewrichten. Het vertoont ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. Hoewel regeneratieve injecties met PRP deze resultaten doorgaans overtreft is weliswaar de ozoninjectie therapie voordelig. Het kan daarom een ander veilig maar ook een goedkoper alternatief zijn om gewrichtspijn te verminderen. Mits ozoninjectie therapie in combinatie met bewegingstherapie wordt toegepast. Klinische studies ondersteunen zijn beweringen over ozoninjectie therapie.

Dr. Rolandas Janušas

De internationale kliniek van dr. Rolandas ‘OREME, Next-generation orthopedic medicine in Europe’ is gespecialiseerd in het herstellen van gewrichten, zonder gebruik te maken van ingrijpende operaties. Sinds 2014 herstelt hij beschadigde gewrichten met zijn geavanceerde regeneratieve injecties. In Europa is hij de enige orthopeed en wervelkolom specialist die letsel aan nek, rug en ledematen behandelt met stamceltherapie. Waardoor patiënten met gewrichtsklachten vanuit heel Europa hem weten te vinden.

Bij minder ernstige klachten gebruikt dr. Rolandas injecties met bloedplaatjes-rijk plasma (PRP) om het artrose proces te stoppen. En sinds eind 2019 kan er in het laboratorium van de kliniek ozongas worden toegevoegd aan de PRP-injecties. Deze combinatie vermindert direct aanzienlijk meer pijn na de behandeling waardoor de patiënten sneller herstellen.

Injecteren in knie

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ozoninjectie therapie effectief ingezet kan worden bij knieartrose. De algemene conclusie is dat ozon kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven in relatie tot functie, pijn en algemene lichamelijke en mentale gezondheid. Door de goede resultaten van het gebruik van ozoninjecties, zouden deze effectiever kunnen zijn dan het gebruik van corticosteroïden en niet-steroïde anti-inflammatoire middelen [NSAID’s] voor de behandeling van knieartrose.

In een gerandomiseerde, dubbelblind, placebogecontroleerde klinische onderzoek naar de effectiviteit van ozoninjectie therapie bij knieartrose uit 2017 werden er significante verschillen ten gunste van ozon waargenomen. 1)Comparison between intra-articular ozone and placebo in the treatment of knee osteoarthritis: A randomized, double-blinded, placebo-controlled study

Aan dit onderzoek deden 98 patiënten met symptomatische knieartrose mee. 63 patiënten kregen intra-articulatie injecties van 10 ml met ozon en 35 patiënten kregen luchtinjecties van 10ml. Dit gebeurde één keer per week gedurende 8 weken. Na de behandeling werd er een significante vermindering van pijn en stijfheid van het behandelde kniegewricht in de ozon groep waargenomen. 

In 2018 is er een meta-analyse uitgevoerd. Hierin worden de resultaten van eerder uitgevoerde gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT’s) samen genomen om een preciezere uitspraak te doen. In totaal werden er 428 patiënten in vijf RCT’s opgenomen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat intra-articulaire ozoninjecties kunnen worden aanbevolen als een efficiënte niet-chirurgische behandeling, die minstens 3-6 maanden houdbaar is, bij een milde of matige knieartrose. 2)An investigation into the efficacy of intra-articular ozone (O 2-O 3) injection in patients with knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis

Ozoninjecties bij rugpijn

Bij patiënten met lagerugpijn verlichte ozon de pijn en lieten CT scans drastische verbeterde tussenwervelschijven zien.

Resultaten ozoninjecties

Namelijk in een onderzoek uit 2016 waarin worden de resultaten worden beschreven van 84 patiënten met lagerugpijn. Ten eerste alle patiënten waren minimaal twee jaar volgens de standaardrichtlijnen in behandeling met medicijnen en wilde geen operatie.

Vervolgens zeiden er 77 patiënten (93 procent) dat hun klachten onmiddellijk na de ozoninjectie therapie waren afgenomen. Echter bij 42 patiënten (50 procent) was de pijn helemaal verdwenen en bij 35 (43 procent) was de pijn gedeeltelijk verdwenen. Geen enkele patiënt had merkbare bijwerkingen. 3)Herniated disks unchanged over time: Size reduced after oxygen–ozone therapy

Deze getallen zijn indrukwekkend, maar de beelden die bij het onderzoek horen, maken nog meer indruk. Ter illustratie een CT scan van een vrouw van 66 jaar laat een uitpuilende tussenwervelschijf zien tussen lendenwervels 4 en 5, die in drie jaar behandeling met medicijnen niet was veranderd. Als gevolg van ozoninjectie therapie is op een scan van een een maand te zien dat de uitpuilende tussenwervelschijf helemaal is hersteld.

CT scan na ozoninjectie
CT scan na ozoninjectie

Meer informatie over de behandelingen met Ozon, PRP of stamcellen?

Neem dan contact op met OREME, de kliniek in Brussel voor regeneratieve behandelingen voor gewrichtsproblemen.

OREME Clinic
Val des Seigneurs 23 / Herendal 23
1150 Brussels
Belgium
+32 2 771 83 04 / website

4.3 6 votes
Artikelbeoordeling

Referenties   [ + ]

Over Maarten de Boer 109 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Herman
Herman
1 maand geleden

Ik heb in mijn rechter enkel artrose wie weet is dit wat voor mijn