Nieuwe behandeling overwint knie- en heuppijn bij artrose

Artrose, een veel voorkomende aandoening die pijn en stijfheid in de gewrichten veroorzaakt, blijft een uitdaging in de medische wereld. Recent onderzoek wijst echter op een mogelijk veelbelovende behandeling: Pentosan Polysulfate Sodium (PPS), een semi-synthetische stof afgeleid van beukenhout-hemicellulose.

Het idee dat beukenhout een bron kan zijn voor een medicijn tegen artrose, is een fascinerende ontwikkeling in de medische wetenschap. Beukenhout op zichzelf is geen medicijn, maar het bevat een belangrijk ingrediënt, hemicellulose, dat de basis vormt voor de productie van Pentosan Polysulfate Sodium (PPS). Door een chemisch proces wordt hemicellulose uit beukenhout geëxtraheerd en omgezet in PPS, een semi-synthetische stof met medicinale eigenschappen. Deze transformatie van een natuurlijk houtproduct naar een medisch bruikbare stof is een opmerkelijk voorbeeld van hoe natuurlijke hulpbronnen kunnen leiden tot belangrijke medische doorbraken.

Oude beukenbomen, een bron voor nieuw artrose medicijn.
Oude beukenbomen, een bron voor nieuw artrose medicijn.

Productie en eigenschappen

PPS wordt geproduceerd door Bene pharmaChem in Europa, een bedrijf met ruime ervaring in de synthese van polysachariden. Dit product wordt gemaakt via een proces genaamd sulfaatesterificatie, waarbij sulfaatgroepen aan hemicellulose worden toegevoegd, wat resulteert in een stof met heparine-achtige eigenschappen.

Klinische toepassingen en onderzoeksresultaten

Hoewel PPS traditioneel werd gebruikt voor de behandeling van arteriosclerotische vaatziekten en interstitiële cystitis, is het nu ook in de schijnwerpers gekomen als een potentiële behandeling voor artrose. Recent onderzoek toont aan dat injecties met PPS significante verbeteringen kunnen geven in symptomen van artrose, waaronder verminderde pijn en verbeterde gewrichtsfunctie. [1] Kumagai, Kenji et al. “Sodium pentosan polysulfate resulted in cartilage improvement in knee osteoarthritis–an open clinical trial.” BMC clinical pharmacology vol. 10 7. 28 Mar. 2010 [2]Liu, Xiaoqian et al. “The effect of pentosan polysulfate sodium for improving dyslipidaemia and knee pain in people with knee osteoarthritis: A pilot study.” Osteoarthritis and cartilage open … Continue reading

Deze resultaten wijzen op het potentieel van PPS als een behandelingsoptie voor artrose, hoewel verder onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen en de langetermijneffecten en -veiligheid volledig te begrijpen. Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel deze resultaten hoopgevend zijn, PPS nog niet algemeen erkend of goedgekeurd is als een standaardbehandeling voor artrose en dat patiënten altijd met hun zorgverlener moeten overleggen voordat ze nieuwe behandelingen overwegen.

In Australië wordt PPS momenteel verder onderzocht (zie video) als behandeling voor artrose. Een peer-reviewed casestudy van een Australische patiënt met artrose toonde aan dat haar pijn significant afnam na zes injecties van PPS gedurende drie weken. Er zijn aanwijzingen dat PPS potentieel heeft om het aantal heup- en knievervangingen te verminderen. De exacte werking van het medicijn is nog niet volledig begrepen, maar er wordt gesuggereerd dat het anti-inflammatoire eigenschappen heeft en mogelijk invloed heeft op beenmerglaesies die geassocieerd worden met pijn en kraakbeenafbraak bij artrose. [3] A breakthrough treatment for osteoarthritis could delay the need for hip and knee replacements

YouTube video

Goedkeuring en beschikbaarheid

In de Verenigde Staten heeft de FDA PPS een ‘Fast Track’-status gegeven voor de behandeling van artrose, wat betekent dat het versnelde beoordelingsprocedures ondergaat. In Nederland en de EU is PPS onder de merknaam Elmiron goedgekeurd voor de behandeling van blaaspijnsyndroom, maar niet specifiek voor artrose.

Potentiële bijwerkingen

Hoewel de behandeling met PPS veelbelovend lijkt, moeten patiënten ook bewust zijn van mogelijke bijwerkingen. Deze kunnen onder meer lichte bijwerkingen zoals blauwe plekken op de injectieplaats en verhoogde serumtriglyceriden omvatten, maar deze normaliseren meestal snel na de behandeling​.

Conclusie

De ontdekking van PPS als een mogelijke behandeling voor artrose opent nieuwe wegen voor patiënten die lijden aan deze slopende aandoening. Hoewel verder onderzoek nodig is om de veiligheid en effectiviteit volledig te bevestigen, bieden de huidige bevindingen hoop op een effectievere behandeling van artrose in de toekomst.

Voor diegenen die meer willen weten over het omgaan met artrosepijn en geïnteresseerd zijn in een scala aan behandelingsopties, is er een uitgebreid artikel beschikbaar dat dieper ingaat op dit onderwerp. Het artikel ‘Pijn bij artrose begrijpen en overwinnen‘ biedt waardevolle inzichten en praktische adviezen over diverse benaderingen om artrosepijn te beheersen.