Pharmacell

Hoe Pharmacell kapotte gewrichten herstelt in het buitenland

In het Financieele Dagblad las ik een artikel met titel: ”Het huidige politieke klimaat kent alleen maar verliezers.” Een quote van Alexander Vos, algemeen directeur van Pharmacell.

Pharmacell is het grootste farmaceutische bedrijf in héél Europa dat celtherapie en regeneratieve geneeskunde produceert voor het herstel van kraakbeen. Dit allemaal vindt plaats hier in Nederland. Op Brightlands, een bedrijvenclusters voor (bio)chemie op de grens van Sittard en Geleen. Voor een groot deel gefinancierd van het geld dat Limburg verdiende met de verkoop van Essent.
Alexander Vos zegt: “We hebben nul klanten in Nederland, ze zitten allemaal in het buitenland.” Ik kreeg de hoop dat het artikel verder ging met: “Dat celtherapie nu ook maar eens in Nederland toegankelijk moet worden voor mensen met gewrichtsproblemen.” Want Edith Schippers (VVD-er), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is namelijk fel tegen het gebruik van lichaamseigen cellen als behandeling. Ondanks dat de wet in Nederland ruimte biedt voor commerciële toepassingen van celtherapie krijgen orthopeden direct een fikse boete van meerdere tienduizenden euro’s.

Edith Schippers, momenteel nog minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Maar helaas, Alexander Vos is voornamelijk bang om zijn buitenlandse klanten kwijt te raken vanwege de huidige politieke ontwikkelingen. Hij ziet namelijk een gevaar in de neiging ‘de luiken te willen sluiten’ en ons terug te trekken achter de dijken. Verder vindt hij dat er eigenlijk niks is dat ‘echt’ slecht gaat in Europa. De ‘Brexit’ is wel een gevaarlijke ontwikkeling geeft hij nog aan.
Het zal allemaal wel meevallen. En alsnog Pharmacell al zijn buitenlandse klanten verliest dan zijn er nog genoeg ‘hier’ in ons eigen land. Maar dan moet wel de politiek meewerken. Dat zal pas echt welvaart opleveren. Wat vinden jullie hier hiervan?
Bron: Het Financieele Dagblad

7 Reacties

 1. Geachte lezers,
  In verband met de veelheid aan reacties die wij mochten ontvangen naar aanleiding van het artikel op het Artrose-blog graag het volgende. Het artikel geeft een interview weer met PharmaCell waarin de problematiek rond artrose niet expliciet is besproken. Ons bedrijf heeft inderdaad alleen klanten in het buitenland en niet in Nederland, echter de klanten zijn biotechnologische ontwikkelingsbedrijven die in Europe patientenonderzoek willen doen en daarbij de hulp van PharmaCell bij de productie inroepen. PharmaCell heeft geen individuele patienten of ziekenhuizen als klant. Wat betreft de behandeling van artrose is het mogelijk de hulp van individuele klinieken te vragen die dit aanbieden. Dit kan op commerciele basis of in het kader van een officieel geregistreerd onderzoek. Wanneer dit in het ziekenhuis of in een commerciele kliniek gebeurd buiten geregistreerd onderzoek, vindt de behandeling plaats onder verantwoordelijkheid van de individuele arts. Vanuit patienten-oogpunt is het aan te raden te verifieren of hierbij voldoende zekerheid is ingebouwd voor veiligheid en voor wat betreft de mogelijke werking. Wetenschappelijk onderzoek is hiervoor de basis. Dergelijke behandelingen zijn niet formeel in Nederland, of in vergelijkbare situaties in andere Europese landen, toegelaten na bestudering van het dossier. Voor de borging van veiligheid, werking en de vergoeding is, nu demissionair, minister Schippers verantwoordelijk. Het traject hieraan voorafgaand speelt zich in het kader van medische behandelingen of experimentele productontwikkeling af, die weliswaar gereguleerd, maar waarin ook de behandelend arts een eigen verantwoordelijkheid kan nemen, in overleg met de patient. Op het gebied van artrose wordt veel onderzoek gedaan, ook of stam- en/of celtherapie hierbij zou kunnen helpen. Op dit moment is een dergelijke behandeling nog niet officieel toegelaten. We hopen hiermee de informatie uit het FD artikel enigzins te hebben verduidelijkt met deze toelichting.
  Vriendelijke groeten,
  Alexander Vos
  Chief Executiver Officer
  PharmaCell BV

  1. Dank voor de toelichting, maar als ik het goed begrijp is er voor mijn versleten knie wel “genezing” mogenlijk maar niet in Nederland. Kan dit dan wel in buitenland (waar) en wordt het vergoed.

  2. Ik heb 2 totaal versleten knieen en zou 40 jaar geleden al mijn 1 ste kunstknie moeten hebben. Door huisvriend orthopseden aangeraden doorvte gaan met sporten met pijnkillers om vergroeingen tegen te gaan. De speciake niet in NL vergoede behandelingen liet ik in UZ Gent doen. Sneller en beter en niet leeftijdgebonden. Voor stamceltherapien injecties in Utrecht en Nijmegen kwam ik (67 jaar) niet voor in aanmerking. Wel in Miami (eigen kosten) stamcellen uit eigen bloed gemengd met buikvet. Ik heb 6 procedures in 2 wk. ondergaan. De pijnen waren al na 2 weken weg. Ben helaas daardoorvveel te vroeg weer gaan sporten. Nu kan je daar stamcellen van foetessen krijgen die beter regenereten. Ook sl voor dementie en parkinson. Maar kijk eens bij op de van de Stone Clinic in San Francisco.
   Na 40 jaar wachten is in Amerika nu een geavanceerder en 22 jaar lifetime kunstknie inzetbaar (sporten) en in Delft Orthop. en UZ Gent de tegenhanger. De achterste kruisband kan bij deze uitvoering behouden blijven. Dit als je geen bio of donor knee met stamcellen meer kan laten inzetten een heel goed alternatief. Echter de Zorgverzekeraar doet nog niet mee ondanks al de voordelen voor patient en zorgverzekeraar. In Korea en Rusland worden stamceltherapien gedaan met niet eigen stamcellen. Ook niet vergoed.

 2. Ik mag hopen dat er binnenkort wel groen licht voor deze behandeling gegeven wordt, en betaalbaar voor iedereen. Dit moet ons toch allemaal gegund zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *