Pharmacell

In het Financieele Dagblad las ik een artikel met titel: ”Het huidige politieke klimaat kent alleen maar verliezers.” Een quote van Alexander Vos, algemeen directeur van Pharmacell.

Pharmacell is het grootste farmaceutische bedrijf in héél Europa dat celtherapie en regeneratieve geneeskunde produceert voor het herstel van kraakbeen. Dit allemaal vindt plaats hier in Nederland. Op Brightlands, een bedrijvenclusters voor (bio)chemie op de grens van Sittard en Geleen. Voor een groot deel gefinancierd van het geld dat Limburg verdiende met de verkoop van Essent.
Alexander Vos zegt: “We hebben nul klanten in Nederland, ze zitten allemaal in het buitenland.” Ik kreeg de hoop dat het artikel verder ging met: “Dat celtherapie nu ook maar eens in Nederland toegankelijk moet worden voor mensen met gewrichtsproblemen.” Want Edith Schippers (VVD-er), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is namelijk fel tegen het gebruik van lichaamseigen cellen als behandeling. Ondanks dat de wet in Nederland ruimte biedt voor commerciële toepassingen van celtherapie krijgen orthopeden direct een fikse boete van meerdere tienduizenden euro’s.

Edith Schippers
Edith Schippers, momenteel nog minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Maar helaas, Alexander Vos is voornamelijk bang om zijn buitenlandse klanten kwijt te raken vanwege de huidige politieke ontwikkelingen. Hij ziet namelijk een gevaar in de neiging ‘de luiken te willen sluiten’ en ons terug te trekken achter de dijken. Verder vindt hij dat er eigenlijk niks is dat ‘echt’ slecht gaat in Europa. De ‘Brexit’ is wel een gevaarlijke ontwikkeling geeft hij nog aan.
Het zal allemaal wel meevallen. En alsnog Pharmacell al zijn buitenlandse klanten verliest dan zijn er nog genoeg ‘hier’ in ons eigen land. Maar dan moet wel de politiek meewerken. Dat zal pas echt welvaart opleveren. Wat vinden jullie hier hiervan?
Bron: Het Financieele Dagblad