Kraakbeenslijtage door naaldhakken

Artrose (slijtage) van de knie komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, hoewel de druk op de knie even groot is bij mannen en vrouwen die blootsvoets lopen. Een verklaring waarom artrose van de knie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen zou het dragen van hoge hakken zijn: hoge hakken vergroten de druk op het kniegewricht met gemiddeld 30%. Het kraakbeen wat zich tussen het kniegewricht bevindt wordt hierdoor extra belast waardoor artrose eerder kan optreden.

Dagelijks op torenhoge hakken lopen, verhoogt het risico op artrose drastisch.

Volgens een studie in “The Lancet, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift” kunnen schoenen met hoge, brede hakken nog slechter zijn dan naaldhakken voor de knieën. Vrouwen die dergelijke schoenen dragen hebben een groter risico op artrose van de knie dan vrouwen die gewoonlijk smalle hoge hakken dragen.

Schoenen met hoge, brede hakken zitten meestal comfortabeler dan de gewone hoge hakken, waardoor je ze langer draagt en hierdoor neemt het risico op artrose van de knie toe. Het beste is om helemaal geen hoge hakken te dragen: ze dwingen de voet namelijk in een onnatuurlijke positie waardoor het kniegewricht zich in allerlei bochten moet wringen. Hierdoor slijt op ten duur het kraakbeen en ontstaat artrose.

Voorkom klachten op latere leeftijd

Kies schoenen met een ronde neus, een hiel van maximum 3 centimeter en een zool die de schokken opvangt.

Zorg voor geschikt schoeisel tijdens het sporten

Driekwart van de mannen en vrouwen draagt geen geschikte schoenen die specifiek zijn ontworpen voor de sport die ze beoefenen. ‘Tijdens het sporten geschikt schoeisel dragen zal de gewrichten helpen te beschermen. De druk die op de gewrichten wordt uitgevoerd is namelijk 8 keer zoveel als het lichaamsgewicht tijdens het bewegen.

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op